Kako danas žive braća Novica i Srba iz okoline Trgovišta  koji su  bili robovi u Makedoniji

Izvor: RTS, 18.Okt.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako danas žive braća Novica i Srba iz okoline Trgovišta koji su bili robovi u Makedoniji

Na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima podsećamo na slučaj braće Novice i Srbe Stankovića iz Trgovišta koji su dve decenije radno eksploatisani, uz ograničenu slobodu kretanja u Makedoniji. To je jedan od oblika trgovine ljudima. Naša ekipa iz Vranja posetila je braću i kada su pre 13 godina prebegli u Srbiju, a i pre 2 meseca.
Novica i Srba Stanković, koje smo prvi put snimili 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, padili su bez novčane naknade kod više poslodavaca u Makedoniji kao čobani, a i druge teške poslove. Uspeli su da pobegnu, otrgnu se od tog života i spas potražili u okolini Trgovišta.

Danas 38-godišnji Novica i godinu dana mlađi Srba žive u adaptiranim prostorijama stare škole u Kozjem Dolu. I danas su u zgradi škole, opština je želela da im obezbedi kuću na crkvenom imanju, nisu prihvatili. Žive od osam hiljada dinara socijalne pomoći mesečno, i dalje ih muče teška sećanja.
"Jedan me Stojadin tepao, što nisam ni zgrešio u životu, nisam napravio loše u životu. Maltretirao me, tuko me i druge je tukao. Nije mogao jer, ga odmah policija tereti, a mene nije imao ko da smatra", kaže Srba Stanković, iz Kozjeg Dola.
"Teško je, ali šta će, ne može se ništa. Najteže je što nemamo svoj dom, svoju kuću. Svoju da imamo imovinu, da smo mi gazde", kaže Novica Stanković, iz Kozjeg Dola.
Predmet povodom krivične prijave protiv dvoje državljana Makedonije ustupljen je osnovnom tužilaštvu za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije Republike Makedonije oktobra 2009. To tužilaštvo je 2013. godine donelo odluku da odustane od gonjenja osumnjičenih, sa konstatacijom da oštećeni nisu bili predmet radne eksploatacije i da su imali slobodu kretanja.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.