Izvor: JUGpress.com, 26.Nov.2020, 20:42

Iz štampe izašla knjiga „Vera“ Sunčice Denić

VRANJE

“Borina nedelja” posvećena Veri Cenić

Književna zajednica „Borisav Stanković“ u Vranju  ove godine, stalno odlažući vreme održavanja „Borine nedelje“ jer se nisu stvorili uslovi za normalno odvijanje programa, odlučila da manifestaciju 54 po redu posveti profesorki Veri Cenić.

Tako je u izdanju  Književne zajednice, danas, iz štampe izašla knjiga „Vera“ autora Sunčice >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Denić.

“Ovo je prilika da podsetimo na ne mali doprinos Kniževne zajednice ovoj manifestaciji“, kaže se u saopštenju koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Miroslav Cera Mihailović. Saopštenje prenosimo u celosti.

„Za nas u Književnoj zajednici „Borisav Stanković“, više već od jedne decenije, neredovne ili vanredne okolnosti predstavljaju prirodan ambijent za rad. Na to se navikla i srpska kulturna javnost koja prati naše aktivnosti. Davno smo razumeli da autističan, autokratski i autošovinistički režim ne zanima nacionalna kultura, još manje njegovu neobrazovanu administrativnu poslugu, ali to je dovoljan motiv da i dalje, tako okupirani i samookupirani, još čvršće istrajavamo u svojoj kulturnoj misiji.

Više je od pola veka kako „Borina nedelja“ vranjskoj i srpskoj, nešto ranije i jugoslovenskoj kulturnoj sceni, neprekidno daruje vrhunske kulturne programe, ne samo književnog sadržaja. Do danas, blizu sedam stotina! Dužna pažnja posvećivala se i najistaknutijim pozorišnim ansamblima, baletu, dramskim, likovnim i muzičkim umetnicima.  Promovisane su, uz učešće najistaknutijih predstavnika, nacionalne književnosti svih zemalja bivše Jugoslavije, a svoje stvaralaštvo predstavili su i mnogi znameniti inostrani  pisci. Nakupilo se, dakle, takvo bogatstvo koje će zasigurno ostati u pamćenju ne samo aktivnih učesnika tih programa ili onih koji su imali tu privilegiju da svojim prisustvom o njima svedoče, već se sa sigurnošću može reći da se radi o takvoj vrsti bogatstva koje je već zauzelo visoko mesto kako u nacionalnom pamćenju tako u našoj kulturnoj istoriji.

Nema značajnijeg imena srpske književne scene koje je mimoišlo ovu svetkovinu pisane reči i čije stvaralaštvo nije predstavljeno u okviru njenih programa: Od Andrića, Meše i Desanke, Stevana Raičkovića, Ivana Lalića i Matije Bećkovića, do Milosava Tešića, Dušana Kovačevića i Mihajla Pantića, potom Gorana Petrovića, Vladana Matijevića,  pa sve do onih najmlađih: Ane Ristović, Jane Rastegorac i ostalih. Naravno da sve to nije moglo proći bez tumačenja eminentnih kritičara i teoretičara književnosti poput Dimitrija Vučenova, Nikole Miloševića, Petra Džadžića, Novice Petkovića, Ljubiše Jeremića, Miroslava Egerića, Radivoja Mikića, Marka Nedića, Aleksandra Jovanovića, Mila Lompara, Gorana Maksimovića… Posebno impozantno deluje spisak dobitnika Borine nagrade. Da pomenemo ove tek njih nekoliko: Milorad Pavić, Dragoslav Mihailović, Branimir Šćepanović, Danilo Nikolić, Miroslav Josić Višnjić, Svetlana Velmar Janković, Momo Kapor, Jovan Radulović, Dušan Kovačević, Grozdana Olujić, Radovan Beli Marković, Siniša Kovačević…

Na „Borinoj nedelji“ začele su se mnoge teme koje najčešće nisu ostavljale ravnodušnom srpsku kulturnu javnost: Kuda ide srpska proza, Srpska kratka priča, Dijalekti i srpska književnost, Književnost i nacija, Ratni roman nekad i sad, Treba li Srbiji književnost… Predstavljeni  su mnogi listovi, časopisi i izdavači koji su ostavili neizbrisiv trag u nacionalnoj kulturi, ali i srodne manifestacije poput Brankovog kola, Miljkovićevih poetskih svečanosti, Savremene srpske proze, Međunarodnih susreta pisaca, Dana Preobraženja, Drainčevih susreta, Jefimijinih dana, Festivala poezije mladih, dodeljivale se značajne nagrade.

Ovako bi se moglo nastaviti gotovo u nedogled. Ovom prilikom hteli smo tek da podsetimo na ne mali doprinos Književne zajednice „Borisav Stanković“ ovoj manifestaciji, ali i da još jednom ukažemo na pojavu koja je davno postala opšte mesto naše stvarnosti.

U Vranje se uvek dolazi kao u Borino Vranje!  S Tim „Borinim“  se nikako ne sme igrati već bi To „Borino“ stoga trebalo posebno negovati i poštovati, sa Tim biti jako obazriv i odgovoran, jer retko koji grad obasjava takva Božja blagodat! Da ovom prilikom ne pominjemo brojne naše znamenite sugrađane od kojih bi se svako mogao nazvati personifikacijom svoga grada. Odnos prema Bori morao bi se meriti odnosom ne samo prema svakoj instituciji koja nosi njegovo ime, prema svakom pojedincu koji je na tragu onoga što se na bilo koji način može vezati za sve ono što nam je ostavio u nasleđe, poput Vere Cenić, na primer. Ozbiljnost takvoga odnosa jedino se može ogledati u poštovanju njegovog neponovljivog dela, koje može da živi jedino stalnim obnavljanjem,  stalnim vraćanjem,  pomeranjem i izmeštanjem, jer mu se jedino na taj način iznova udahnjuje svežina i novi život. Tako jedino i može da traje jedna umetnička, jedinstvena književna vrednost koja, iznova se aktuelizujući, istrajava, evo više od jednog veka. Traje tako što se neguje, dopunjava našim uzimanjem, ali i našim nesebičnim davanjem, traje tako što se svakodnevno iznova oživljava a stalnim prisustvom i aktuelnošću svedoči da je davno već izrasla u opšte kulturno i nacionalno blago.

To je više nego dovoljan razlog da u ovim neredovnim okolnostima 54. „Borinu nedelju“ posvetimo našim savremenicima, pre svega jednom od retkih koga bi mogli nazvati personifikacijom grada, onome ko je obeležio sve ove godine njenog trajanja. Onoj, koja je do poslednjeg daha ne tek živela sa manifestacijom već i živela za nju. Ona ima ime i prezime: Vera Cenić! Šta sve može da stane u ove dve dvosložne reči? Upravo o tome svedoči obimom nevelika knjiga VERA Sunčice Denić koja je danas, na njen rođendan, u izdanju Književne zajednice izašla iz štampe! Skromno, posvećeno, da se ne zaboravi!

A Vera, verujemo, utekla od nas ovakvih, već pola godine bezbrižno ćaska sa Borom ne mareći za naše ovozemaljske nedaće i, po običaju, motri na nas sa visine!

Takve su, dakle, prilike, da će drugi naš savremenik Zoran Davinić pričekati bolje trenutke na svojoj Kapiji za drugi svet, romanu koji se ove godine pojavio u izdanju Srpske književne zadruge“, navodi se u saopštenju predsednika Upravnog odbora KZ „Borisav Stanković“ u Vranju.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.