Glumci ponovo u svojoj kući, otvoreno obnovljeno Narodno pozorište u Vranju

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Okt.2019, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumci ponovo u svojoj kući, otvoreno obnovljeno Narodno pozorište u Vranju

Završena je rekonstrukcija pozorišta "Bora Stanković" u Vranju. Republika i Grad izdvojili su oko 380 miliona dinara za obnovu i opremanje. Zgrada je izgorela u požaru 2012. godine, a rekonstrukcija je rađena u fazama. Program otvaranja Pozorišta, pod nazivom "Povratak kući", traje tri dana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio glumcima koji su čuvali pozorište i kada zgrade nije bilo.

Glumci vranjskog pozorišta su se vratili u svoj dom. Za početak >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << su ugostili kolege iz beogradskog Narodnog pozorišta sa operom "Koštana" u režiji Juga Radivojevića.

Privilegija da prvi uđu u pozorišnu salu nakon obnove pripala je najmlađim Vranjancima, oni su juče gledali dečju operu.

Pozorište ima veliku salu, sa 256 mesta, rotirajućom scenom, pogodna je i za složene predstave, opere, balete. Ima i manju salu, za eksperimentalnu scenu. I oprema je najsavremenija, a u zgradi pozorišta radiće i bioskop.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao na otvaranju da je pozorište "Bora Stanković" značajno za celu zemlju. Zahvalio je glumcima koji su čuvali pozorište i kada zgrade nije bilo.

Dodao je da je mnogo novca uloženo u Pčinjski i Jablanički okrug u prethodnim godinama ali da je važno što su se glumci borili da očuvaju luču pozorišne umetnosti.

Istakao je da je Bora Stanković bio najbolji hroničar društvene atmosfere u kojoj je, iako smeštena u nekoliko sokaka, bujao život kao u megapolisu.

Aleksandar Vučić je rekao da je danas pozorište u Vranju jedno od tehnološki najmodernijih u Srbiji i da je rekonstrukcija zgrade bila inženjerski zahtevna.

Dodaje da je Srbija izdvojila 173 miliona dinara, a Grad Vranje 86 miliona, s tim što je grad dobar deo tih para opet dobio od Srbije.

Vučić je naveo da je to bilo moguće zbog sprovedenih teških reformi 2014. i 2015. godine i danas ima više novca nego ranije, a i plate kulturnim radnicima su 10 odsto više.

"Održali smo reč" 

Predsednik je rekao da ceni ljude koji poštuju svoju reč i da za njega reč ima jaču vrednost od ugovora.

"Obavezali smo se da obnovimo ono što je godinama uništavano i održali smo svoju reč", rekao je predsednik.

Dodaje da su otvoreni i Narodni muzej u Beogradu i Muzej savremene umetnsoti koji beleže rekordne posete.

"Širom države bude se centri kulture i nema države bez kulture", napomenuo je predsednik i naveo da će se otvarati pozorišta i muzeji za "razliku od samozvane i lažne kulturne elite koja se trudila da rasproda bioskope, zatvori pozorišta i muzeje".

Citirao je Boru Stankovića – "Ako si se uputio prema cilju i putem počeo zastajkivati i kamenjem gađati svakog psa koji laje na tebe, nikad nećeš stići na cilj" i dodao: "Mi svoj cilj znamo i nikakva prepreka nas neće sprečiti da dođemo do njega".

Istakao je da je rekonstruisana zgrada pozorišta svedočanstvo o tom cilju i borbi naroda u Vranju.

Veliki dan za Vranje 

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je istakao da je danas veliki dan za Vranje, dan kada se pozorište vratilo kući.

Istakao je da se svi sećaju drugog jula 2012. godine kada je pozorišna zgrada izgorela u podmetnutom požaru. Rekao je da je tad apočela stvarna drama koje je posle sedam dugih godina dobila srećan epilog.

Milenković navodi da je stizala pomoć sa svih strana, od stanovništva, ljudi dobre volje, kompanija iz zemlje i inostranstva.

"Hvala svima koji su pomogli da Vranje dobije ovako velelepnu zgradu", rekao je Milenković i istakao da je za izgradnju zaslužan i državni vrh Srbije.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.