Geoks odlazi iz Vranja, radnici traže da se proglasi Dan žalosti

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jul.2021, 11:14

"Geoks" odlazi iz Vranja, radnici traže da se proglasi Dan žalosti

Iako nema zvanične potvrde vlasnika kompanije ili nadležnih iz vlasti, italijanska fabrika Geoks zatvara svoj pogon u Vranju, a bez posla ostaje preko 1.000 zaposlenih, potvrđuju doskorašnji radnici u ovoj firmi. O mogućem odlasku prilikom posete Pčinjskom okrugu govorila je i premijerka Ana Brnabić koja je rekla da će, ukoliko se to dogodi, doći novi investitor. Radnici fabrike traže od Vlade Srbije da se u Vranju proglasi Dan žalosti zbog gubitka posla.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 5 godina rada kompanija Geoks zatvara fabriku obuće u Vranju, potvrđuju ranije spekulacije za Danas doskorašnji radnici u ovoj italijanskoj firmi.

Definitivno su nam danas poslodavci saopštili da se fabrika zatvara i da se mašine pakuju - kaže za Danas jedan od radnika koji je 5 godina proveo u Geoksu.

On je dodao da će narednih dana biti više informacija, a da je odluku o definitivnom odlasku Italijana iz Vranja znala i premijerka Brnabić, ali nije bila spremna da svoju posetu jugu Srbije obeleži tom katastrofalnom vešću.

I drugi radnici s kojima su novinari Danasa stupili u kontakt, potvrdili su činjenicu da se fabrika definitivno zatvara.

Da se fabrika Geoksa zatvara ukazuje i informacija da je juče ujutru zatvorena i autlet prodavnica u centru Vranja, gde su prethodnih dana vladale velike gužve jer su po ceni od 2.000 do 5.000 dinara prodavani modeli muške i ženske obuće i patika, koje inače u redovnoj prodaji koštaju od 80 do 120 evra.

Pre toga, zatvorena je i fabrika Lomar shoes u kojoj je bilo tridesetak zaposlenih, a proizvodili su đonove za Geoks.

Geoks je svoju fabriku u Vranju otvorio februara 2015. godine u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a Vlada Srbije je subvencionisala italijansku kompaniju sa po 9.000 evra po svakom radniku. Na zahtev Geoksa država je odobravala i dodatni novac.

Njihovo poslovanje obeležili su i štrajkovi radnika, prijave za nehuman rad, prekovremeni rad i kontrole inspekcija, a desetak radnika, prenosi Danas, zatražili su da Vlada Srbije proglasi "dane žalosti“ jer je bez posla ostalo oko 1.200 radnika.

Priča naš predsednik na Pinku svake večeri, a na nas ne obraća pažnju, jesmo li mi građani drugog reda. Ćute i njegovi saradnici ovde u Vranju, a bez posla je ničim izazvano ostalo ne 12, nego 1.200 radnika - navode bivši radnici Geoksa.

Oni traže da Vlada Srbije na zasedanju proglasi višednevne "dane žalosti u Vranju, ako već ne može ništa da učini za, kako kažu, više od 3.000 ljudi koji su ostali posredno bez posla nakon već sasvim sigurnog zatvaranja italijanske kompanije".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.