Izvor: Luftika.rs, 23.Okt.2020, 13:33

Dvogodišnje dete 3 sata zaključano u kolima dok je ćale u kladionici gledao Zvezdu

Novosadska policija lišila je slobode 45-godišnjeg S.M. iz Vranja, pod optužbom zapuštanja i zlostavljanja maloletnika.
Naime, policajci su, u saradnji sa građanima, pronašli sinoć, oko 22 sata, njegovu dvogodišnju ćerku zaključanu u parkiranom automobilu.
Sumnja se da je dete provelo u kolima gotovo tri sata, dok je S.M. gledao utakmicu u kladionici, na drugom kraju ulice.
U saradnji sa Centrom za socijalni rad, devojčica je vraćena majci, a S.M, za kojim je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << inače, bila raspisana sudska poternica, zadržan je do 48 sati i biće priveden, uz krivičnu prijavu, osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu.
U skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, policija mu je izrekla obe hitne mere – privremeno udaljenje iz stana i zabranu kontaktiranja i prilaženja detetu, piše 021.
Patološki kockar za lečenje Da je ovde reč o patološkom kockaru, za Nova.rs ispričala je Jelena Manojlović, psihoterapeut iz SOS Centra.
“Jasno je da je ovde reč o patološkom kockaru. Osoba koja pati od te bolesti gubi svaki moralni kompas, gubi osećaj krivice i griže savesti. Slađan je kod sebe sigurno imao novac, to mu je bio okidač. Kockari upadnu u trans, ne razmišljaju o posledicama, tek kada izgube novac shvate o čemu se radi”, priča Jelena Manojlović i ističe da je ovde reč o ekstremnom slučaju.
“Čim je on bio u stanju da ostavi svoje dete samo u kolima, zaključano satima… jasno je da je reč o teškom slučaju. Njemu može da pomogne jedino lečenje. Kockanje je najteža zavisnost i najteže se leči jer je je potpuno nehemijska, pa ne postoji blokator kao lek.”, kaže Manojlović.
Ona ističe da takve osobe, poput Slađana M, u tim trenucima ne odgovaraju za svoje postupke.
“To je stanje afekta, oni ne mogu da izađu iz začaranog kruga. Veoma je važno da se brzo prepoznaju simptomi bolesti, da bi se brzo reagovalo. Njih pokreće adrenalin, pogotovu kada upadnu u dugove, a ne postoji kockar koji nije upao u dug”, kaže ona.
Kakva je to bolest “Kockanje spada u najtežu grupu bolesti zavisnosti, po najnovijim istraživanjima, teže se leči nego narkomanija a kao primer se navodi da doze nekih lekova koji se koriste u lečenju i narkomana i patoloških kockara se moraju davati u većim dozama patološkim kockarima.
Suštinski, kockanje je poremećaj kontrole impulsa, jednostavnije rečeno, nagoni ka kockanju su drastično uvećani a kočnice da se odoli, prestane su uništeni, tako da kada osoba postigne određeni stepen poremećaja nemoguće je da sama smanji porive, nagone za kockanjem i ponovo obnovi mehanizme kočnica (da svesno i voljno kaže neću kada upadne u trans)”, navode iz SOS Centra.
Sa detetom na povocu i pivom u rukama šokirala Beograđane (foto)

Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.