Darinka Grujić i Helen King - majke srpske siročadi u Prvom svetskom ratu

Izvor: JužneVesti.com, 29.Jan.2023, 11:21

Darinka Grujić i Helen King - majke srpske siročadi u Prvom svetskom ratu

U Amerikansko-srpskom domu za ratnu siročad u Vranju i Domu za ratnu siročad u Sremskoj Kamenici odraslo je na stotine dece koja su tokom Prvog svetskog rata ostala bez roditelja. O njima su brinule Amerikanka Helen King i Srpkinja Darinka Grujić.

Dve najveće bitke u Prvom svetskom ratu bile su Kolubarska i Cerska, pre Albanske golgote, a onda bezbroj njih na putu od Krfa do Beograda, dok je srpska vojska oslobađala porobljene teritorije.

Samo kraj Kolubare >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i na Ceru ostalo je više od 30.000 mrtvih srpskih vojnika. Na Kajmakčalanu još oko 5.000. Koliko je tek porodica zavijeno u crno, koliko je domova ugašeno, a koliko je dece ostalo bez roditelja.

Mama Grujić i Helen King bile su ruka spasa srpskoj ratnoj siročadi koja su tokom Prvog svetskog rata ostala bez roditelja. Srpska heroina Mama Grujić živela je i radila u Americi, ali je napustila tu zemlju kako bi pomogla u evakuaciji srpske ratne siročadi posle Cerske i Kolubarske bitke.

Mama Grujić i Helen King bile su ruka spasa srpskoj ratnoj siročadi koja su tokom Prvog svetskog rata ostala bez roditelja; foto: MRCN Darinka Grujić kojoj su deca dala nadimak Mama Grujić bila je jedna od osnivačica prvih srpskih sirotišta tokom i pre Prvog svetskog rata, i učestvovala je u osnivanju prve Dečije bolnice 1917. godine.

Darinka je imala veliku porodicu sa stotinama dece koju je prihvatala posle velikih bojeva po Srbiji i sa kojom se često selila. Tokom evakuacije Darinka je osnivala privremene ratne domove koji su bili u Nišu, Skoplju, Đevđeliji, Solunu, Faleru.

Za razliku od Darinke, koja se iz humanih razloga vratila u svoju domovinu, Helen King se iz svoje zemlje, iz Amerike, zaputila ka Srbiji i žrtvovala svoj život kako bi pomogla srpskoj deci. Helen King je bila pukovnica Crvenog krsta koja se dobrovoljno prijavila da dođe u Evropu i pomogne srpskom narodu tokom Prvog svetskog rata. U želji da pomogne deci bez roditelja i krova nad glavom, osnovala je i postala direktorka Amerikanskog vaspitnog doma u Vranju.

Dom je gradila od temelja, a bila je potpuno posvećena toj ustanovi, deci i Vranjancima. Za svoj humanitarni rad primila je čak 8 odlikovanja.

Vranje tokom Drugog svetskog rata, ali i period koji je usledio posle oslobođenja, za nju nije bio lak, naposletku je bila primorana da ode iz ovog grada.

O životima dveju humanitarki, njihovom radu i velikim delima za Srbiju i srpsku decu govorimo u serijalu “Ljudi za ljude”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.