Brnabić: Ima još da se radi, ali bolje se živi u Pčinjskom okrugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2021, 13:54

Brnabić: Ima još da se radi, ali bolje se živi u Pčinjskom okrugu

Premijerka Ana Brnabić posetom Vranju završila je dvodnevnu posetu Pčinjskom okrugu uz ocenu da je dosta toga urađeno, da ima još da se radi, ali da je zadovoljna jer su životni uslovi građana znatno poboljšani.

Brnabić je obišla postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Ćukovac, zatim Zdravstveni centar Vranje gde je u toku zamena kotlarnica koje će ubuduće biti na biomasu, a prisustvovala je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i potpisivanju Ugovora za dodatnu opremu za javno komunalna preduzeća između Ministarstva za zaštitu životne sredine i Grada Vranja.

Navela je da očekuje da se u Vranje vrati makar još jednom do kraja godine, kako bi otvorila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, investicije vredne 16 miliona evra.

Ono što je važno kod tog postrojenja, kako kaže premijerka, jeste i što će biti urađena kompletna kanalizaciona mreža kroz koju će se prečišćena voda ulivati u reku.

"To je istorijska stvar. Završićemo i muzej u Vranju, mislim da je kulturni sadržaj veoma važan i zato sam insistirala da se sredi pozorište", kazala je Brnabić i dodala da je sa rukovodstvom grada razgovarala i o tome šta se može uraditi za inovacionu infratsrukturu.

Prema njenim rečima, problemi na koje su joj se građani u ova dva dana žalili razlikuju se od opštine do opštinu.

U tom smislu navodi da je Bosilegrad fokusiran na privredu i lokalne puteve, Trgovište na turističke potencijale ii to na prekogranični turizam, jer su svesni da će u njihovo mesto teško doći investitor.

U Preševu i Bujanovcu je mnogo problema, kaže Brnabić i ističe da je to jer predstavnici Srba ne učestvuju u lokalnoj vlasti i nemaju šanse da kandiduju svoje projekte.

"Naselja gde žive Srbi nema ni vodovoda, ni kanalizacije i nema ideje ni da se gradi", kazala je Brnabić i navela da će sa Koordinacionim telom za Preševo, Medveđu i Bujanovac razgovarati kako bi ti problemi mogli da se reše.

Na pitanje kako će se rešiti problem Geox-a, premijerka kaže da investitor ima ogromne probleme, koji su delom prouzrokovani virusom korona, ali i time što je to radno intenzivni investitor.

Kako je pojasnila, kod radno intenzivnih investitora troškovi se velikim delom svode na plate radnika, a u Srbiji je porasla prosečna plata u odnosu na 2014. godinu kada su oni došli.

"Geox je došao u Srbiju jer smo bili destinacija gde je jeftina radna snaga. Problem koji ćemo imati u budućnosti jeste to što će rasti plate kod nas, a radno intenzivni investitori će krenuti da se sele", kaže Brnabić.

Dodaje da ukoliko i odluče da odu iz Srbije, država će biti tu da pomogne i to zamenom investitora tako da će svi ljudi nastaviti da rade, odnosno neće ostajati bez posla.

Brnabić je najavila i da će sledećeg vikenda obići Jablanički okrug kako bi se u tom delu zemlje upoznala sa problemima građana.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ocenio je da premijerkina poseta Pčinjskom okrugu dokazuje da država ravnomerno razmišlja o svim delovima zemlje.

Izrazio je zadovoljstvo što će Vranje biti jedan od prvih gradova u Srbiji koji će imati postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Navodeći da se mnogo kapitalnih projekata radi u Vranju, Milenković je kazao da svega toga ne bi bilo bez saradnje i podrške države.

Hotelski kompleks u Vranjskoj Banji prekretnica za srpski turizam

Premijerka Ana Brrnabić posetila je danas Vranje i Vranjsku banju, u kojoj se gradi jedan od najmodernijih hotelskih kompleksa u Srbiji i poručila da će taj hotel vratiti popularnost jednoj od "kraljevskih" banja naše zemlje.

"Ovaj projekat je od strateškog, kapitalnog značaja ne samo za Vranjsku Banju već za ceo srpski turizam. Ovo je kompleks kakav ćemo po prvi put imati u Srbiji, on će nas staviti na evropsku mapu turističkih destinacija. On će biti prekretnica za srpski turizam", poručila je premijerka.

Hotelski kompleks u Vranjskoj Banji u vrednosti od 90 miliona evra, a koji će zapošljavati 350 ljudi, biće izgrađen u četiri faze, od kojih prvu podrazumeva hotel veličine 40.000 kvadrata sa 190 soba i ostalim sadržajem, među kojima i kongresna sala koja će biti najveća u našoj zemlji.

"Ovaj hotel, koji će biti završen 2023. godine vratiće Vranjsku Banju na mesto koje joj pripada, podsetićemo ceo svet na Vranjsku Banju", kazala je Brnabić dodajući da je ta banja važna i istorijski i kulturno.

U tom smislu, podsetila je da je u toj banji bila i kraljica Draga, ali i da je kralj Petar I Karađorđević odatle krenuo u Prvi svetski rat.

Navodeći da je za nju taj kraj jedan od najlepših u našoj zemlji, Brnabić kaže da joj "srce plače" kada vidi koliko je tu resursa, mineralnih, toplih voda, koje su odlazille i odlaze svakog dana već decenijama.

Ukazala je na to da Srbija nije koristila sve lepote i resurse Vranjske Banje od kralja Petra.

"Ali, promenilo se i to vreme i danas kada vidim koliko se gradi i kada znam da ćemo otvoriti 2023. ovakav hotel naši preci će reći svaka čast - to je Srbija kakva treba da bude, Srbija vaskrsava", kazala je.

Dodala je da je izgradnja hotelskog kompleksa, kakav će prvi put postojati u Srbiji, kapitalno strateški projekat za turizam naše zemlje, koji će Srbiju staviti na evropsku mapu destinacija.

"Otvoriće nam nova vrata i biće prekretnica za Srbiju kao turističku destinaciju. Dolaziće turisti velike platežne moći i zainteresovaće se i za druge banje. Dolaziće novi brendovi i videti koliko nam je zemlja lepa, pa rešiti da ulažu. Vapimo za investicijama u naš turizam", kazala je.

Brnabić koja je obišla i Trgovište danas, kaže da bi i za to mesto moglo dosta toga da se uradi u smislu turizma, posebno jer je na osam kilometara od granice sa Severnom Makedonijom.

Ističe i da je ova investicija ogromna šansa i za Vranje u kojem će biti potrebno raditi na dodatnim kapacitetima, ali i dodatnim sadržajima.

Premijerka kaže da će država podržati taj projekat na svaki način i u tom smislu navodi da se gradi i petlja kako bi se lakše dolazilo sa auto-puta, odnosno Koridora 10.

"Država će podržati i sve ostalo što možemo da uradimo sa lokalnom samoupravom, kao što je sređivanje šetališta, zelenila, kanalizacije, grejanje, što se već i radi. Radimo sve paralelno da 2023. bude sve spremno", kazala je premijerka.

Predsednik opštine Vranjska Banja Dragan Sentić zahvalio je na "najvećoj investiciji" u srpski turizam predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

"Ovaj hotelski kompleks će biti građen u četiri faze, prva faza, hotel biće gotov do 2023, a sve ostale faze, od kojih u poslednju spadaju šumske kuće, odnosno šumske vile, biće završene do 2026. godine", kazao je Sentić.

Prema njegovim rečima, do sada je u Vranjskoj Banji izgrađeno šetalište sa baštama i fontanama, a radili su dosta i na sređivanju putne infrastrukture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ovakav hotelski kompleks prvi put u Srbiji, staviće nas na evropsku mapu destinacija"

Izvor: B92, 25.Jul.2021

Vranjska Banja -- Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas Vranjsku Banju i radove na izgradnji hotela u okviru hotelskog kompleksa koji grade Meriot i Milenijum...Ona je tom prilikom poručila je da je taj kompleks projekat koji će čitav okrug promeniti i staviti Srbiju na mapu turističkih...

Nastavak na B92...

Vranjska Banja dobija novi hotelski kompleks, ali i petlju – isključenje sa Koridora 10

Izvor: RTS, 25.Jul.2021

Drugog dana posete Pčinjskom okrugu premijerka Ana Brnabić obilazi Vranje i Vranjsku Banju. U Banji, na mestu gde je četrdeset godina propadao nezavršeni hotel, kompanija "Milenijum tim" gradi novi. Novi hotelski kompleks staviće Srbiju na mapu banjskog turizma u Evropi, rekla je premijerka. ...

Nastavak na RTS...

Vranjska Banja dobija jedan od najmodernijih hotela u Srbiji ali i izlaz na auto-put

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Jul.2021

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas, u okviru posete Pčinjskom okrugu, Vranje i Vranjsku Banju, u kojoj se gradi jedan od najmodernijih hotelskih kompleksa u Srbiji, koji će vratiti popularnost jednoj od najlepših banja naše zemlje...Brnabić je tom prilikom istakla da je ovaj...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.