Žrtva ekonomskog rata: Volvo prestaje da sklapa kamione

Izvor: B92, 24.Sep.2018, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtva ekonomskog rata: Volvo prestaje da sklapa kamione

Proizvođač kamiona AB Volvo obustavio je sklapanje kamiona u Iranu jer sankcije SAD sprečavaju kompaniju da realizuje naplatu isporučenih delova.

Portparol Fredrik Ivarson rekao je da ova grupacija više ne može da naplati bilo koju isporuku delova i da je zato odlučila da ne radi više u Iranu, što je još jedan udarac automobilskoj industriji te zemlje, koja je, za razliku od energetskog i bankarskog sektora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspela da potpiše ugovore sa vodećim evropskim firmama, javlja Rojters.

Sankcije protiv Irana, koje je 6. avgusta ponovo uveo američki predsednik Donald Tramp nakon što je odlučio da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, prisilile su kompanije u Nemačkoj i širom Evrope da ponovo razmotre svoje investicije u toj zemlji.

"Zbog svih tih sankcija i svega što su Sjedinjene Države uvele... bankarski sistem u Iranu ne funkcioniše. Ne možemo da se naplatimo", rekao je Ivarson u telefonskoj izjavi za Rojters.

Pre nego što su sankcije SAD ponovo uvedene, Volvo je imao ambicije da Iran postane njegov glavni izvozni centar za region Persijskog zaliva i tržišta Severne Afrike.

Evropska unija primenjuje zakon o zaštiti svojih kompanija, ali banke zbog sankcija odustaju od poslovanja sa iranskim firmama jer im Vašington zbog takvih transakcija može ukinuti sve olakšice u američkom finansijskom sistemu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žrtva ekonomskog rata: Volvo prestaje da sklapa kamione

Izvor: Capital.ba, 25.Sep.2018, 09:07

STOKHOLM, Proizvođač kamiona AB Volvo obustavio je sklapanje kamiona u Iranu jer sankcije SAD sprječavaju kompaniju da realizuje naplatu isporučenih dijelova.  Portparol Fredrik Ivarson rekao je da ova grupacija više ne može da naplati bilo koju isporuku dijelova i da je zato odlučila da ne...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.