Izvor: RTS, 24.Sep.2020, 18:24

"Tesla", "Volvo", “Ford” i "Mercedes" tuže SAD zbog “nezakonitih” carina na kineske delove

Veliki proizvođači automobila, uključujući kompaniju za električna vozila "Tesla" Elona Maska, tvrde da su nameti koji su prošle godine uvedeni na ključne komponente automobila bili „proizvoljni i neosnovani”. Zbog toga su pored "Tesle", kompanije "Volvo", "Ford" i "Mercedes" podnele tužbu protiv američke administracije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U tužbi koja je podneta Sudu za međunarodnu trgovinu u Njujorku navodi se da su carine od 25 odsto koje je američka administracija uvela na veliki broj proizvoda iz Kine, uključujući i rezervne delove automobila "proizvoljne, hirovite i predstavljaju zloupotrebu diskrecije".

Optuženi je trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer, čija je kancelarija prošle godine odbila "Teslin" zahtev za izuzeće od carina na računare i ekrane uvezene iz Kine koje koristi u svom električnom automobilu "Model 3".
Trgovinski rat Vašingtona i Pekinga počeo je 2017. godine, a do sada je uticao na preko 500 milijardi dolara uvoza iz Narodne Republike Kine.
Uprkos sporazumu koji je sklopljen ranije ove godine, a kojim se najavljuje delimično primrije, takse od 25 odsto na 250 milijardi dolara vrednu kinesku robu ostaju na snazi.
Kina je najveće svetsko tržište automobila i glavni pokretač rasta za mnoge proizvođače automobila - posebno za "Teslu", kompaniju koja namerava da svojim električnim vozilom utiče na smanjenje emisije ugljendioksida.
Pogledaj vesti o: Volvo

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.