Zakotrljao se Nivus – prvi Volkswagen razvijen u Brazilu koji će se prodavati i u Evropi VIDEO

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 14:31

Zakotrljao se Nivus – prvi Volkswagen razvijen u Brazilu koji će se prodavati i u Evropi VIDEO

Volkswagen je u Brazilu pokrenuo proizvodnju novog krosover-kupea.

Lanisiranje VW Nivusa je značajan događaj za brazilski ogranak nemačke kompanije, s obzirom da je to prvi model ove marke koji je nastao u Brazilu sa ambicijom sa kasnije ponudi i evropskom tržištu.

I dok se varijanta za Latinsku Ameriku proizvodi u Brazilu, evropska verzija će početi da se izrađuje 2021. u Palmploni u Španiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Španija kao lokacija nije izabrana slučajno jer se u istom pogonu sklapaju VW Polo i krosover VW T-Cross, sa kojima Nivus deli MQB-A0 mehaničku platformu.

U Volkswagenu su razmišljali unapred, pa su u tim koji je projektovao novi krosover-kupe uključili i 30-ak ljudi iz fabrike u Pamploni, kako bi ubrzali pripreme za početak proizvodnje evropske verzije Nivusa u Španiji.

Još jedan kuriozitet u vezi sa Nivusom je da je on razvijen bez međufaze u vidu fizičkog prototipa, već su dizajneri i inženjeri isključivo koristili virtuelne, kompjuterski generisane prototipove.

Razultat je da je produkcisjka verzija kompletirana za svega 10 meseci, kažu u kompaniji Volkswagen.

Nivus za Latinsku Ameriku stiže u brazilske prodajne salone u narednim nedeljama, nakon čega će početi i prodaja u Argentini.

Kupci u Evropi mogu ga očekivati tek u drugoj polovini 2021. godine.

Podsećamo, Nivus spada u potkompaktne krosovere sa dužinom od 4.266 mm i međuosovinskim rastojanjem od 2.566 mm.

Za početak će u brazilskoj gami biti 1.0 TSI trocilindrični benzinac sa 116 KS, odnosno 128 KS na etanol, a biće dostupan u paru sa 6-stepenim automatskim menjačem. Kako stvari sada stoje, pogon na sva četiri točka neće biti u ponudi.

U Evropi se očekuje da će u paleti motora biti 1.0 i 1.5 TSI benzinci, kao i 1.6 TDI dizelaš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.