VW koristi tehniku 3D štampanja za proizvodnju medicinske opreme

Izvor: B92, 03.Apr.2020, 12:31

VW koristi tehniku 3D štampanja za proizvodnju medicinske opreme

Kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom, Volkswagen grupa je počela da izrađuje držače za zaštitne vizire pomoću tehnike 3D štampanja.

Ovo je deo zajedničke internacionalne inicijative sa kompanijom Airbus i mrežom za 3D štampanje "Mobility goes Additive", koja obuhvata oko 250 kompanija, kažu u nemačkoj kompaniji.

Ova industrijska inicijativa pokrenuta je kao odgovor na potrebe Španije pa će tokom sledeće nedelje biti donirane i ditribuirane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovoj zemlji.

Konvencionalna plastična folija će biti ubačena u držače koje sada proizvodi Volkswagen kako bi se dobili štitnici koji će prekrivati i štititi celo lice.

"Naš tim radi punom parom kako bi proizveo ove hitno potrebne elemente u što većem broju", kaže Gerd Walker, šef proizvodnje Volkswagen koncerna.

Proizvodnja je u toku ne samo u velikim centrima za 3D štampanje u Volfsburgu i Ingolštatu, već i u ostalim fabrikama brendova kao što su Audi, Bentley, Bugatti, MAN Truck & Bus, Porsche, Volkswagen putnička vozila, Volkswagen privredna vozila i Volkswagen Motorsport.

Nemačka grupacija trenutno koristi više od 50 3D štampača u svojim pogonima i neprekidno proširuje proizvodnju.

Pored ove proizvodnje, postoji niz drugih inicijativa brendova iz Volkswagen grupe za proizvodnju različite medicinske opreme.

Lamborghini, SEAT i Volkswagen putnički automobili rade i na drugim proizvodima potrebnim u medicinske svrhe: fabrika Volksvagen Navara (Španija) je već prošle nedelje započela sa proizvodnjom šitnika za lice i predala je oko 1.000 komada vladi.

Lamborghini pretvara odeljenja svog pogona za proizvodnju supersportskih automobila u Sant´Agati u cilju proizvodnje hirurških maski i zaštitnih štitnika od pleksiglasa koje će biti donirane bolnici u Bolonji.

SEAT trenutno radi na nekoliko inicijativa za saradnju, uključujući proizvodnju mehaničkog ventilatora koji će biti sastavljan u Martorelju i različitih modela maski za lice koje još čekaju službeno odobrenje.

Volkswagen Južna Afrika takođe proizvodi maske i štitnike za lice koji čekaju službeno odobrenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.