Nakon devet meseci postignut sporazum o formiranju vlasti u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2019, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon devet meseci postignut sporazum o formiranju vlasti u BiH

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je zvanično, po sili zakona, postao i predsedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Srpski član Predsedništva Milorad Dodik izjavio je da je nakon devet meseci postignut sporazum o tome da se za 30 dana formira Savet ministara, kao i da taj sporazum odražava interese koje bi trebao da sprovede budući Savet ministara.

Naime, predsedavajući i dva zamenika predsedavajućeg Zastupničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doma PSBiH, kao i predsedavajući i dva zamenika predsedavajućeg Doma naroda BiH rotiraju se svakih osam meseci, isto kao i članovi Predsedništva BiH.

Zvizdić (SDA) će se na poziciji predsedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH zadržati sve do 5. aprila 2020. godine kada će predsedavanje od njega preuzeti Nebojša Radmanović (SNSD).

Time je prestao mandat Borjane Krišto (HDZ BiH) kao predsedavajuće Zastupničkog doma PS BiH koji će, kako ocenjuje Klix, ostati upamćen po tome što je retko sazivala sednice državnog organa zakonodavne vlasti.

Poslanici od 6. decembra 2018. godine, odnosno od dana konstituisanja Zastupničkog doma PSBiH, nisu održali nijednu redovnu sednicu niti su usvojili ijedan akt.

Sve vreme parlamentarci su redovno primali plate i ostale naknade, a neki od njih čak su iskoristili i godišnje odmore, piše Klix.ba

Dodik: Postignut dogovor za formiranje Saveta ministara

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik izjavio je danas da je nakon devet meseci postignut sporazum o tome da se za 30 dana formira Savet ministara, kao i da taj sporazum odražava interese koje bi trebao da sprovede budući Savet ministrara.

"Ovom odlukom bi se deblokirao Predstavnički dom i Dom naroda te stvorili uslovi za rad zajedničkih institucija na nivou BiH", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je rekao da je dao punu podršku sporazumu, jer nije bilo lako pregovarati.

Prema njegovim rečima, očekuje podršku javnosti i iz Srpske i iz FBiH i dodao da ukoliko sporazum ne bude implementiran u roku od 30 dana, to će značiti da je BiH u dubokoj krizi da će doći u pitanje njen suverenitet.

"Pozivam i evropske zvaničnike da podrže sporazum", rekao je Dodik.

12  Principa za formiranje vlasti,  između ostalog, podrazumevaju okvir za dalju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH

Predsednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, potpisali su danas Sporazum u vezi sa formiranjem Saveta ministara BiH i Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

Sporazum je potpisan u prisustvu šefa misije Evropske unije u BiH i posebnog predstavnika EU Lars-Gunar Vigemarka, koji je bio i domaćin sastanka, prenosi Fena.

Dodik, Izetbegović i Čović su potpisali 12 principa, koji između ostalog, podrazumevaju okvir za dalju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH i deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i formiranje novog saziva Saveta ministara BiH u narednih 30 dana.

Neki od principa odnose se na implementaciju svih presuda domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH, kako bi se obezbedila ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana i njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cele BiH.

Jedan od principa odnosi se na usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnom regulativom EU, a u cilju ispunjavanja potrebnih uslova za pristupanje EU, kroz izradu akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja Evropske komisije.

Principima se podrazumeva i sprovođenje mera koje će obezbediti održivi povratak prognanih i raseljenih osoba, ali i nastavak izgradnje dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

U slučaju da se u roku od 30 dana od potpisivanja ne formira Savet ministara, Sporazum neće vredeti.

Nakon potpisivanja, Dodik je kazao da ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nije upitan i da se u Principima za formiranje vlasti na državnom nivou navodi da će OHR biti ukinut kada BiH dobije kandidatski status.

"Ukoliko se principi ne ispune, znači da je BiH u dubokoj krizi i da je upitan njen suverenitet", rekao je Dodik.

On je naveo i da je tačka sporenja bio zahtev SDA da se obezbedi i uputi Godišnji nacionalni plan za NATO.

Izetbegović: Kretanje prema NATO-u će biti usporeno u sledeće tri godine, ali bitno da se zadrži trend i okvir

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je posle postignutog dogovora o formiranju Saveta ministara da je danas napravljen dobar politički okvir.

"On je otprilike trasirao šta ćemo to raditi sledeće tri ili četiri godine. Tu je faktički sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski procesi kada je u pitanju pre svega EU, a i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije", rekao je Izetbegović, prenosi Klix.

Kako je Izetbegović rekao, lider SNSD Milorad Dodik je tražio rok od mesec dana u kojem bi trebalo da se pokuša da se odblokira rad Parlamentarne skupštine BiH, startuje formiranje Saveta ministara BiH i Federalne vlade paralelno, a u hodu bi trebalo da se reše i ostali detalji koji nisu sadržani u sporazumu."Rok od mesec dana je prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno tu stvar završiti u sledećih mesec-dva dana", rekao je Izetbegović.

Iako je u sporazumu navedeno da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru, Izetbegović kaže da će to kretanje biti usporeno u sledeće tri godine, ali da je bitno da se zadrži trend i okvir.

"MAP je aktiviran pre devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izveštaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sledeće tri godine", rekao je Izetbegović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvizdić zvanično šef i izvršne i zakonodavne vlasti u BiH

Izvor: B92, 05.Avg.2019

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić danas je zvanično, po sili zakona, postao i predsedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH...Naime, predsedavajući i dva zamenika predsedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, kao i predsedavajući i dva zamenika predsedavajuceg Doma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.