Završena obnova fasade zgrade Pokrajinske vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena obnova fasade zgrade Pokrajinske vlade

Sanacija fasade zgrade pokrajinske vlade, završena je u ugovorenom roku i pod svakodnevnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada i Tehnološkog fakulteta.

Ovako sada izgleda zgrada Pokrajinske vlade nakon sanacije i rekonstrukcije fasade. To impozantno zdanje, podignuto je prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana još 1939, kao zgrada Dunavske Banovine.

"Nikad do sada nije ni čišćena, ono što je još važnije da smo mi u okviru ovih radova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radili sanaciju nedostajećih delova, oštećenih delova i ukupno su ovi radovi, odnosno za ove radove izdvojeno je 30 miliona 175 hiljada dinara", kaže Goran Ćato, direktor Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Sanacija je obuhvatila i čišćenje kamene fasade površine 10.700 kvadratnih metara, kao i ulaznih kamenih stepeništa i ogradnih zidova, ali i obnovu dekorativnih elemenata.

"Ono što je za nas iz Zavoda veoma važno reći da je Pokrajinska pokazala izuzetno razumevanje za struku i potrebu da se ovo sačuva, ne samo da se izvrši, ideja je odlična, ali da se ispoštuje struka i da ovo bude, da ovaj projekat i ova fasada ostane na našim pokoljenjima", Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Nakon 80 godina, od kada je sagrađena zgrada današnje Pokrajinske vlade, izvršena je rekonstrukcija i sanacija, a u planu su za sledeću godinu i radovi na obnovi fasade zgrade Skupštine AP Vojvodine, koja se nalazi u banovinskom kompleksu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.