Zašto nije regulisana vožnja električnih trotineta?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2019, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nije regulisana vožnja električnih trotineta?

Električni trotineti ovog leta postali su veoma popularni i često korišćeno prevozno sredstvo i na našim ulicama, trotoarima,biciklističkim i pešaškim stazama.

Iako je nesporno, da zbog načina funkcionisanja ne zagađaju okolinu , upotreba i kretanje tog vozila u saobraćaju nije regulisano .

Za vozače su električni trotineti često jeftinija opcija za prevoz od automobila ili javnog prevoza, nije potrebna dozvola za njegovo korišćenje, a mogu ga voziti i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deca. Ono što građane zbunjuje jeste njihova putanja, kako kažu, mogu se pojaviti sa svih strana.

Uprkos nejasnoćama, koje nisu samo slučaj u našoj zemlji, tortineti su mnogima pravo otkriće i uz aktivno opažanje svih aktivnosti u saobraćaju oni ne moraju biti opasni ni po vozače, ni po pešake.

"Trotinet vozim već dva meseca, od kako je počelo leto, imam svoj lični. Pre sam koristio gradski prevoz ili biciklo, nekako koristim prednost i jednog i drugog, mogu da stignem kad hoću, da krenem kad hoću, zanimljivo je, zabavno je, a opet mi nije toplo i ne umaram se", kaže za RTV Ognjen Janjić.

"Do sad nisam imao nikakvih problema sa drugim učesnicima, pogotovo pešacima, pošto ih izbegavam stalno i to je to", dodaje on.

Radna grupa koja će imati udela u kreiranju novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, počela je sa zasedanjem. Osim bezbednosti raspravlja se i o funkcionalnosti električnih trotineta. U međuvremenu dozvoljeno je voziti trotinet uz posebna pravila.

"Najbolje je ako se kreću biciklističkim stazama da se kreću ne brže od bicikala, dakle ne brže od 25 km/h. Ukoliko se kreću putem gde se kreću prešaci, ne brže od kretanja pešaka", veli Milan Ilić iz Agencije za bezbednost u saobraćaju.

Na neki način i nije loše da sačekamo kakva su iskustva u drugim evropskim zemljama, raznolika rešenja postoje i na osnovu tih iskustva, pozitivnih i negativnih, verujemo da će naša radna grupa doneti najbolje rešenje.

Donošenje novog zakona koji će regulisati i kretanje električnih trotineta očekuje se do početka sledeće godine, a do tad zbog lične bezbednosti i bezbednosti drugih možete na svoj trotinet staviti zvonce ili svetlo i tako smanjiti šansu za mogućim sudarom sa vozilima ili pešacima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.