Zašto je dr Božina otac Hitne pomoći u Somboru?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2020, 11:35

Zašto je dr Božina otac Hitne pomoći u Somboru?

Zaposleni doktori i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći svakodnevno se suočavaju sa teškim i različitim pacijentima, emotivnim situacijama i odlukama. Oni neretko spašavaju živote građanima za koje su dostupni 24 časa svakog dana. Otac Hitne pomoći u Somboru je dr Milan Božina, prvi specijalista urgentne medicine u ovom gradu, koji nikada nije želeo da napusti posao lekara ove službe. Ekipa RTV-a provela je radni dan sa dr Božinom, koji je sa nama podelio izazove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovog teškog i stresnog posla.

Zvuk sirene i adrenalin kada svaki poziv može biti najveće iskušenje u životu, žurba da nekome pomogne ili spasi život za njega nema cenu, a i da se ponovo rodi, izabrao bi istu profesiju, kaže dr Milan Božina, prvi specijalista urgentne medicine u Somboru. Radni vek u Hitnoj medicinskoj službi počeo je 1979. godine uz vozača sa kojim je obilazio pacijente u fići. Radnu karijeru privodi kraju, okružen medicinskim osobljem, vozilima i savremenom opremom kakvu nije ni zamišljao pre četrdesetak godina.

"Izazov je u tome kada se pojavimo da nekom pomognemo na licu mesta kada mu je život ugrožen. Sombor je bio i zaista jeste klica urgentne medicine bivše nam SRJ", kaže dr Milan Božina, specijalista urgentne medicine Službe hitne medicinske pomoći Sombor.

Iza sebe ima preko 40.000 intervenicja, bilo je teških, ali i lepih trenutaka.

"Nešto najstrašnije što pamtim je saobraćajna nesrećna koja se desila pre oko 25 godina. Ta nesreća desila se negde između Stapara i Doroslova, a na licu mesta poginulo je četvoro ljudi, od čega je bilo troje dece. Na žalost mi ništa nismo mogli da učinimo, to je za mene bilo najstresnije iskustvo. Bilo je i lepih trenutaka. Sećam se porođaja, kada sam došao kod mlade žene, njen porođaj je bio već počeo, a ja sam bio samo sa vozačem. Na moju nesreću, porođaj je krenuo karlično, ali sve se dobro završilo. Uvek postoji neizvesnost sa kakvom situacijom ćete se suočiti na terenu... ali to je izazov našeg posla, to se mora voleti",  kaže dr Božina.

Kolege doktora Milana opisuju kao veoma smirenog u izuzetno stresnim situacijama.

"U svakom momentu dr Milan Božina može da nam da savet kako iz naše strule, tako i života", kaže Miran Štajner, medicinski tehničar Služba hitne medicinske pomoći Sombor.

"Pojam i naziv Hitne pomoći u Somboru se stopio sa imenom dr Milana Božine. On je u ovu službu uložio sav svoj životni vek i sav svoj trud sao u rad i razvoj ove službe",  kaže dr Emeše Uri, direktorica Doma zdravlja “dr Đorđe Lazić” Sombor.

Doktor Božina je nosilac brojnih priznanja za svoj rad, zovu ga ocem Hitne pomoći u Somboru, jer je dao nezamenjiv doprinos unapređenju rada ove službe koja danas broji pedesetak zaposlenih. Oni su prvi na udaru u službi za nečije zdravlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.