Zakon o braniteljima - Srbija agresor, priziva se ratna odšteta, SDSS uzdržan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2017, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o braniteljima - Srbija agresor, priziva se ratna odšteta, SDSS uzdržan

Hrvatski Sabor usvojio je za Srbiju sporni Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čiji je prvobitni tekst pre samo dva meseca izazvao burna reagovanja političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj, ali i zvaničnika u Srbiji zbog formulacije da su "agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj".  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne može ćutati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na to što su Srbi i Srbija proglašeni agresorima.

Zakon je usvojen sa nešto korigovanim tekstom, jer su iz njega izbačene "paravojne jedinice iz BiH", a formulacija "veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj" zamenjena sa "dijelom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj".

Ali, mimo te razlike, tekst Zakona praktično je usaglašen sa Deklaracijom o domovinskom ratu, kojom se, pored ostalih, Srbija označava kao agresor.

U Deklaraciji, donetoj 2000. godine, piše da su na "Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršile Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srp­skog pučanstva u Republici Hrvatskoj".

Pupovac nije glasao protiv zakona: Uzdržan može značiti - biti protiv

Zakon o braniteljima je usvojen samo dan nakon izricanja presude "Prliću i drugima", kada je general Slobodan Praljak popio otrov, pa je to, verovatno, razlog što je nekako neprimetno u javnosti prošlo - da među petnaest glasova protiv usvajanja ovog zakona nije bilo glasova predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Trojica saborskih zastupnika iz redova ove stranke, koja podržava vladu Andreja Plenkovića - Milorad Pupovac, Borislav Milošević i Dragana Jeckov su, naime, bili uzdržani, a iz njihove zastupničke grupe, nije upućen nijedan amandman na tekst Zakona, što je Tanjugu potvrdio Borislav Milošević.

"Nismo podneli nijedan amandman, a zakon je usvojen sa 93 glasa", rekao je Milošević, ne želeći da komentariše kako je došlo do toga da se SSDS ne usprotivi i da praktično prečuti donošenje zakona, na koji su, samo pre dva meseca, imali oštre zamerke i oko njega digli priličnu buru.

Milorad Pupovac, lider SDSS i predsednik Srpskog nacionalnog vijeća je tada ocenio da je tekst zakona sporan iz više razloga i da se uvode elementi ratne retorike, što je, kako je rekao, loše za međudržavne odnose Hrvatske i Srbije.

"Taj zakon stigmatizuje veći deo Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pošto ponovo otvara pitanje o uzrocima i posledicama rata, objašnjavao je Pupovac.

A zašto nisu bili protiv, kada je zakon bio na glasanju, Pupovac je objasnio za RTS rečima da i biti uzdržan može značiti - biti protiv:

"Narušava se ionako teško stečeno i krhko poverenje nastalo nakon ratnog raspada zajedničke države. I, s druge strane, ograničava se mogućnost da se nesmetano i slobodno raspravlja o tome šta se događalo. Mi smo u tim okolnostima odlučili da ne podržimo taj zakon tako što ćemo biti suzdržani - zato što i suzdržan može značiti protiv", rekao je Pupovac iz SDSS-a.

Srbija kao "agresor" i 40 milijardi evra ratne odštete

Zakon je, međutim, usvojen, i to u atmosferi kada Stranka Nova levica i Inicijativa mladih Hrvatske traže od hrvatskih vlasti da povuku Deklaraciju o Domovinskom ratu.

Oni to, doduše, traže zbog presuda rukovodstvu Herceg Bosne koja, kako smatraju, baca drugačije svetlo na "službene istine o delovanju Tuđmanove politike u BiH", ali, u svakom slučaju u atmosferi u kojoj se preispituju i karakter rata u Hrvatskoj i uloga Hrvatske.

Zakon o braniteljima bi, ovakav kako je usvojen, mogao poslužiti kao osnov Hrvatskoj da traži od Srbije, koju u zakonu identifikuje kao agresora, isplatu ratne odštete.

Tri najjače hrvatske stranke - HDZ, SDP i Most - su zapretile da će blokirati ulazak Srbije u Evropsku uniju, sve dok im naša država ne isplati čak 40 milijardi evra ratne odštete.

Vučić: Ne možemo da ćutimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne može ćutati na to što su Srbi i Srbija hrvatskim zakonom o braniteljima proglašeni agresorima.

Vučić je sinoć, u emisiji "Ćirilica", kazao da ima četiri dana od kada je usvojen Zakon o braniteljima u Hrvatskoj.

"Ćutao sam više dana. Pitao sam ljude iz EU šta hoće i šta očekuju od nas? Da ćutimo? To je nemoguće. Nemoguće je i da to prećutimo. Ubačena je Srbija u zakon kao agresor", naglasio je on.

Srpski mediji su se bavili "glupostima", kao što je ko je šta rekao po pitanju Praljka, a nisu se bavili donetim zakonom u kojem su Srbi i Srbija proglašeni agresorima, što ne odgovara istini.

Vučić je podsetio da se rat vodio u AVNOJ-evskim granicama Hrvatske i da se radilo o građanima koji su želeli da žive na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na konstataciju Sonje Biserko da je Haški tribunal tvrdio da se radilo o međunarodnom sukobu, Vučić je kratko prokomentarisao da to pokazuje zašto je to bio politički sud.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

HRVATSKI SABORI USVOJIO SPORNI ZAKON O BRANITELJIMA Pupovac i njegova SSDS: Bili smo suzdržani da ne bismo narušili ionako krhko poverenje!

Izvor: Kurir, 05.Dec.2017

ZAGREB - Hrvatski Sabor usvojio je za Srbiju sporni Zakon o pravima hrvatskih branitelja (veterana) iz Domovinskog rata, čiji je prvobitni tekst pre samo dva meseca izazvao burna reagovanja političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj, ali i zvaničnika u Srbiji, zbog formulacije da su "agresiju na Hrvatsku...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.