Zajednički protiv teških bolesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2019, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički protiv teških bolesti

Roditeljska kuća u Novom Sadu danas obeležava šest godina postojanja. Ta zadužbina porodice Kostić pruža podršku desetinama porodica čija se deca leče od malignih bolesti.

Deci koja obolevaju od raka, da bi pobedila na tom putu, najveća podrška, osim lekara su njihovi roditelji. Zbog materijalnih uslova, roditelji su često daleko od dece i zbog toga su u Nurdoru inicirali potrebu za roditeljskom kućom.

"Tu sam nekako naučila sa drugim roditeljima da život >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednostavno ne staje posle dijagnoze nego da treba da nastavimo dalje… U kući se naša deca mnogo bolje osećaju, mnogo je dugačije nego kada ste u bolnici, kada su tu bolnički kreveti, kada je sve zatvoreno", kaže Neda Piljić.

"Mislim da ove kuće nije bilo, ja stvarno ne znam šta bi mi, pošto je Lazar bio jako loše tokom terapija, mislim da bi odlasci kući bili mnogo teži i gori za njega i njegovo zdravlje“, kaže Dragana Matijević.

„Ova kuća im pruža ono što možda ni kod kuće svoje rođene nemaju, bolnički sobe ili boksevi su skučeni i veoma je depresivno biti mesecima, čak i nekoliko godina. Za oporavak, znate, nisu važni samo citostatici i lekovi, mnogo je važna podrška i ljubav i okruženje u kojem će se oni dobro osećati, a i psihosocijalna podrška gde mi to njima ovde u Roditeljskoj kući to pružamo“, kaže Jolanda Korora, predsednica udruženja „Nurdor” Novi Sad.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je u poslednjih šest godina izdvojio 48 miliona dinara za roditeljsku kuću, a kako ističu, nastaviće tim putem na istom humanom zadatku.

„Smatramo da smo na ovaj način doprineli unapređenju lečenja dece od maligne hemopatije i ostalih onkoloških bolesti, njihovoj što boljoj socijalizaciji i modernizaciji rehabilitacije u jednim toplim, porodičnim uslovima“, kaže Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Bilo da se radi o osnivanju zadužbina, novčanim donacijama, ili drugim dobrim delima, važno je da kao društvo ostanemo na putu pravih vrednosti, poručuju iz MK grupe.

„Dužnost je svakog pojedinca, kompanije, institucije da bude human, da u skladu sa svojim mogućnostima doprinese rešavanju problema pojedinaca ili društvenih grupa“, kaže Jovan Purar, direktor MK grupe.

Osim u Novom Sadu, postoje tri Roditeljske kuće u Beogradu i jedna u Nišu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.