Za uvođenje e-dnevnika potrebni računari i dobar internet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za uvođenje e-dnevnika potrebni računari i dobar internet

Za potpuni prelazak na elektronske dnevnike u školama potrebno je još nekoliko godina, procenjuju nadležni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Razlog je jednostavan – nedostatak tehnike u školama.

U ovoj školi nastavnici više ne mogu da lupe dnevnikom o sto. Ogromne papirne zbirke ocena, pohvala i izostanaka otišle su u arhivu, a sve se beleži elektronski.

Direktor Politehničke škole u Subotici, jedne od prvih u Srbiji koja ih je poslala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u istoriju, Iso Planić ocenjuje da je nastavnicima sada posao olakšan, a da roditelji preko svojih telefona i računara imaju uvid u to kako im se deca ponašaju i napreduju u školi.

"Roditelji mogu imati uvid u ocene i izostanke svoje dece. I to je jedno od najvažnijih dostignuća elektronskog dnevnika i jedan od razloga uvođenja. Što se tiče nas u školi, ako govorimo o zaposlenima, oni su dobili način da na jednostavniji, brži i efikasniji način unose podatke i obrađuju ih. Statistika više nije toliki problem kao što je ranije bila", kaže Planić.

Elektronski dnevnici uvode se po školama već godinu i po dana. Recept za uvođenje je jednostavan. Potreban je dobar internet u svakoj učionici. I, naravno, računar. Na žalost, mnogi još nisu na tom nivou. Na samom početku od dve stotine škola, tek njih šesdesetak je imalo neophodne uslove.

"Još uvek treba par godina za to da bi sve škole u Republici Srbiji stekle tehničke uslove za obavezno uvođenje e-dnevnika. Naime, škole ne poseduju sve tehničke uslove za uvođenje e-dnevnika. Naime, nije dovoljno da u zbornici postoji samo jedan kompjuter koji zajednički mogu da koriste svi nastavnici, zato jer korišćenje e-dnevnika zahteva kontinuirano, neprestano korišćenje tokom radnog vremena", ističe državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček.

Paralelno sa poboljšanjima elektronskih dnevnika u sadašnjem obliku, koje su kao i kod drugih softvera svakodnevne, radi se i na prevodu elektronskih dnevnika na svih osam jezika nacionalnih manjina na kojima se izučava nastava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.