Serija novih vazdušnih udara izraelske avijacije na Gazu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 00:21

Serija novih vazdušnih udara izraelske avijacije na Gazu

Izraelska ratna avijacija izvela je rano jutros seriju masivnih vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi, samo nekoliko sati nakon što je premijer Benjamin Netanjahu najavio novi, četvrti rat s palestinskim Hamasom koji upravlja Pojasom Gaze.

U jutrošnjem, 10-minutnom napadu gađani su ciljevi na širem gradskom području Gaze, akcija izraelske avijacije trajala je duže od jučerašnje, najsmrtonosnije do sada u kojoj je poginulo 42 Palestinaca i prema podacima iz izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << AP, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.

Iz izraelske vojske je saopšteno da su napadi izvedeni na suspektna prebivališta devetorioce zapovednika Hamasa širom Gaze, ali za sada nema podataka o broju žrtava i materijalnoj šteti.

Lokalni mediji su preneli da su u jutrošnjem udaru na meti izraelskih raketa i bombi bile i glavne priobalne saobraćajnice u zapadnim delovima grada, zgrade bezbednosnih službi, a iz loklane elektrodistribucije je saopšteno da je oštećen dalekovod iz jedine elektrane koja snabdeva električnom energijom veći deo južnih delova grada Gaze.

U jučerašnjem TV obraćanju naciji premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je nastavak vazdušnih udara "punom snagom, do daljeg, jer Izrael namerava da Hamasu naplati visoku cenu", a podršku je dobio i od svog političkog rivala, ministra odbrane Izraela Benija Ganca.

Pripadnici Hamasa su takođe nastavili sa raketiranjem naseljenih mesta u Izraelu, lansirajući projektile iz stabenih četvrti Gaze.

Jedna raketa Hamasa pogodila je sinagogu u gradu Aškelonu na jugu Izraela samo nekoliko sati pre večernje službe povodom praznika Šavut, ali nije bilo povređenih, potvrđeno je iz službi za vanredne situacije.

U jučerašnjim vazdušnim udarima izraelske ratne avijacije na stambene četvrti čitave porodice su ostale zatrpane u ruševinama, a prašina, staklo i delovi zgrada pokrili su gradske ulice u Gazi.

Palestinski izvori iz Gaze su sinoć saopštili da je broj stradalih civila nakon nedelju dana sukoba sa Izraelom dostigao 197 i da među ima 58 maloletnika i 34 žene.

Više od 250 ranjenih građana Gaze je evakuisano u Egipat na lečenje i oporavak od povreda, potvrdili su palestinski medicinski zvaničnici, preneo je ranije jeruslimski dnevnik Tajms of Izrael.

Prema zvaničniom podacima u jučerašnjim izraelskim napadima poginulo je ukupno 42 ljudi, a među njima je bilo čak desetoro dece, preneo je ranije Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

IZRAELSKA OFANZIVA NA GAZU: Serija masivnih vazdušnih udara na više lokacija, broj žrtava raste a Netanjahu objavio rat Hamasu

Izvor: Kurir, 17.Maj.2021

Sukobi Izraelaca i Palestinaca na Bliskom istoku ušli su u drugu nedelju. Broj žrtava raste, naročito na palestinskoj strani koja je objavila da je za sedam dana poginulo 197 osoba, uključujući i 58 maloletnih lica. Izraelski premijer najavljuje novi rat sa Hamasom.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.