Za pola veka u svetu tri puta više starijih od 60 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2019, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pola veka u svetu tri puta više starijih od 60 godina

U narednih pola veka, broj osoba starijih od 60 godina u svetu porašće sa oko 600 miliona na skoro dve milijarde, izjavila je danas ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

"Danas, jedna od 10 osoba je stara 60 ili više godina, do 2050. godine, to će biti jedna od pet, a do 2150. godine, jedna od tri, što će predstavljati svakako ogroman izazov", kazala je Đukić Dejanović otvarajući šestu sednicu Saveta za unapređenje međugeneracijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnje i solidarnosti i Saveta za pitanja starosti i starenja, čija je i predsednica.

Na sednici Saveta usvojena je inicijativa koja se odnosi na prikupljanje podataka o nasilju nad licima starijim od 65 godina, jer zavodi za statistiku i centri za socijalni rad imaju evidencije uglavnom za maloletna i punoletna lica, ali ne i za starije osobe.

Usvojena inicijativa, kako se navodi u saopštenju Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, podrazumeva da svi članovi saveta daju svoj doprinos u prikupljanju informacija i podataka u vezi sa ovim pitanjem.

Prema rečima Đukić Dejanović, svako demokratsko društvo ne sme zanemariti doprinos svojih starijih sugrađana i sugrađanki u prošlosti, ali ni taj dragoceni potencijal ogromnog iskustva i znanja za budućnost.

"Da bismo unapredili položaj starijih osoba, ali i ostalih osetljivih društvenih grupa, ujedno i međugeneracijsku saradnju, potrebno je da se princip poštovanja različitosti, tolerancije i nenasilja dodatno približi građanima, a posebno je važno da on postane model ponašanja i delovanja mladih ljudi", rekla je ministarka.

Đukić Dejanović se osvrnula i na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Srbiji u 2019. godini koji je raspisao Kabinet na čijem je čelu, gde je po prvi put ove godine, u proces rangiranja, uvršten kriterijum koji dodatne poene daje projektima koji su svoje predloge mera usmerili na podršku starosno osetljivom stanovništvu - rano detinjstvo, adolescencija, starost.

"S obzirom na rezultate projekata iz prethodnih godina, kojima su jedinice lokalne samouprave uvodile pitanja međugeneracijeke saradnje i solidarnosti, kroz formiranje servisa podrške ili obrazovanje kutaka za druženje različitih generacija, u 2019. godini ovakvi projekti su dodatno prošireni", navela je Đukić Dejanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Za pola veka u svetu tri puta više starijih od 60 godina

Izvor: Blic, 31.Okt.2019

U narednih pola veka, broj osoba starijih od 60 godina u svetu porašće sa oko 600 miliona na skoro dve milijarde, izjavila je danas ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.