Za materinski dodatak uslov prebivalište u Vojvodini godinu dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za materinski dodatak uslov prebivalište u Vojvodini godinu dana

Pokrajinska vlada donela je nove odluke kojima bi trebalo da se podstakne rast nataliteta.

Naime, iz pokrajinskog budžeta povećana su izdvajanja za vantelesnu oplodnju, tu su i podsticaji za rešavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove sa troje dece, a jedna od novina je i da će nezaposlene majke, za treće ili četvrto dete, od ove godine moći da ostvare pravo na materinski dodatak od 15 hiljada dinara mesečno.

Međutim, za tu podsticajnu meru neće moći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da konkurišu svi, jer se ona odnosi samo na majke koje su rodile treće ili četvrto dete od 1. jula 2018. pa nadalje i da žive u Vojvodini bar godinu dana.

"Još jedan uslov je bitan, a to je da se one nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, bar godinu dana pre rođenja te dece, i šest meseci nakon rođenja. Znači imaju šest meseci vremena da prijave da su rodile to treće ili četvrto dete, postupak utvrđivanja svih neophodnih uslova ima tu još nekih uslova koje će utvrđivati gradske uprave i opštinske uprave", kaže Svetlana Selaković, pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

"Izvadite izvod iz matične knjige da se vidi da ste majka te dece i da ta deca nisu data na staranje i brigu nekom drugom nego da ste jedan odgovoran roditelj. Ono što zakon o upravnom postupku omogućava jeste da nadležni organ sam pribavlja te podatke", dodaje ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.