Za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske 15 kuća u Irigu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2021, 16:04

Za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske 15 kuća u Irigu

Ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom uručeni su danas u Irigu izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji te opštine.

Kuće su kupljene u okviru potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda RSP, čiji je najveći donator Evropska unija.

Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra, navodi se u saopštenju Komesarijata za izbeglice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i migracije i dodaje da je u Irigu do sada trajno stambeno zbrinuto više od tri stotine izbegličkih porodica.

Načelnica Odeljenja za prihvat, zbrinjavanje i povratak po readmisiji u Komesarijatu za izbeglice i migracije Ljiljana Rakić rekla je da je pandemija korona virusa nije zaustavila sprovođenje tog programa i dodala da je tokom prošle godine kroz Regionalni stambeni program rešeno stambeno pitanje za više od hiljadu izbegličkih porodica.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su i zamenik predsednika opštine Irig Miodrag Bebić, programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Brigit Kuhar, šefica Odeljenja za trajna rešenja UNHCR-a u Srbiji Stefani Krauze, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Jovan Lazarov.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima EU, SAD, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.