Za Matićev šal konkuriše 20 knjiga mladih pesnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2020, 06:16

Za "Matićev šal" konkuriše 20 knjiga mladih pesnika

Na konkurs 39. književne manifestacije "Matićevi dani" Narodne biblioteke Ćuprije, koji će ove godine biti održani od 9. do 13. septembra, za književnu nagradu "Matićev šal" prijavilo se 20 mladih pesnika sa prvim zbirkama, izjavio je član Organizacionog odbora manifestacije Aleksandar Rančić.

Knjige su poslali pesnici iz 19 gradova: Beograda, Niša, Leskovca, Novog Sada, Čačka, Kragujevca...a žiri na čijem je čelu pesnik, esejista Zoran Bognar, imao je danas prvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sednicu i radi na izboru najbolje, rekao je Rančić Tanjugu.

"Matićev šal" se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, a dodeljuje se za prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku do 27 godina života.

"Matićevi dani" se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a posvećeni su velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji.

Nagrada će biti uručena 13.septembra, na dan rođenja Matića, u Narodnoj biblioteci "Dušan Matić" koja se nalazi u njegovoj rodnoj kući.

"Matićevi dani" biće svečano otvoreno 9.septembra u Narodnoj biblioteci, uz čitanje, njegove pesme "More". Pesmu će na srpskom i francuskom jeziku čitati učenici Gimnazije iz Ćuprije.

U muzičkom delu učestovaće Jelena Stanojević Kačavenda, sopran i Predrag Kačavenda, bariton.

Predavanje na temu "Supruga, muza, umetnica, žena u beogradskom nadrealizmu" održaće profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Boegradu dr Milanka Todić, a potom će uslediti izložba bibliotečke građe o nadrealizmu u Srbiji.

Uz dodelu "Matićevog šala", na kojoj će nastupiti polaznici Škole za muzičke talente, centralni događaj ove manifestacije 13.septembra je Okrugli sto - naučni skup o životu i stvaralšstvu Dušana Matića na temu "Uvek prisutni Matić".

Govoriće Zoran Bognar, dr Snežana Nikolić, prof. dr Slobodan Lazarević, Gojko Božović i prof. dr Predrag Jašović.

Istog dana, u 19 sati u Galeriji Zavičajnog muzeja "Horeum Margi Ravno", biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima stvaralaštva Dušana Matića sa konkursa "Matiću u čast".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.