Vučić i Dodik u Torlaku,  donacija vakcina za Republiku Srpsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 03:17

Vučić i Dodik u "Torlaku", donacija vakcina za Republiku Srpsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su danas Institut za virusologiju i serume ''Torlak'', gde su  juče napunjene prve serije kontrolnih doza vakcine ''Sputnjik V''.

Direktorka Insituta Vera Stoiljković predstavila je zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa.

Vučić je u razgovoru sa Stoiljković najavio da će država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proširiti kapacitete Torlaka i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak.

Vučić je tokom obilaska dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

"Treba da uložimo u to i sutra ćemo imati sastanak i gledaćemo da proširimo kapacitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo", poručio je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti Torlaku, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbji u prethodnom periodu pokušavali da unište Torlak.

"Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Insitut Torlak, i za vakcine i za punjenje vakcina", kazao je Vučić.

Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i ektiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

Predsednik kaže da će se već za nekoliko meseci u Torlaku proizvoditi i supstanca i tečnost, kada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju.

Inače, proizvodnja vakcine "Sputnjik V" u Srbiji počinje od 20. maja.

Na Tviteru Sputnjika V objavljeno je da se ''Torlak  pridružio snagama koje će svetu doneti više njihovih vakcina.

Obilasku Instituta prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

 U Srbiji dato više od tri miliona doza vakcine

U Srbiji je dato više od tri miliona doza vakcina - dato je preko 1,8 miliona prve doze i revakcinisano preko 1,2 miliona, saopštio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Važno je što možemo da kažemo da ćemo za 15-ak dana imati 1,8 revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat", istakao je Vučić tokom posete "Torlaku".

On je istakao da veruje da ćemo moći da značajno ubrzamo proces vakcinacije, čim obezbedimo značajno veću količinu, što očekuje do kraja aprila.

Vučić je rekao da će u ponedeljak u Srbiju stići još 211.000 Fajzerovih vakcina, kao i da je juče stiglo 50.000 druge komponente ruske vakcine, dok bi sutra trebalo da stigne isto toliko, a u ponedeljak ili utorak još 100.000 prve komponente "Sputnjika V".

Očekuju se i kineske "Sinofarm" vakcine pre kraja ovog meseca.

"To su važne stvari, to znači život, ne samo za nas, već i za ceo region", rekao je .

Prve vakcine sa Torlaka između 5. i 10. juna

Prve doze ruske vakcine sa Instituta "Torlak" izlaze između 5. i 10 juna, najavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da veruje da ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

"Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina", rekao je Vučić.

Kako je rekao, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije.

"Ali, ne samo Srbija, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni", rekao je Vučić.

Uvek smo na raspolaganju Republici Srpskoj

Predsednik Vučić poručio je da je Srbija za Republiku Srpsku uvek na raspolaganju.

"Sve što možemo da učinimo, da pomognemo, učinićemo to", rekao je.

On je dodao da će Srbija donirati i druge vakcine, za koje bude dobila dozvolu za izvoz.

"Spremni smo da podelimo to sa narodom u Srpskoj. A, do sada smo uspeli da dovoljno i mnogo više nego drugi obezbedimo vakcina za građane Srbije", rekao je Vučić.

On je naveo i da su odnosi Srbije i Srpske na izuzetno visokom novu.

"Teško da mogu da budu na višem, gradimo i čuvamo bratski i prijateljski odnos".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Moramo proširiti ovo, sledeće godine biće pakao"

Izvor: B92, 15.Apr.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u poseti Institutu za virusologiju i serume "Torlak", gde će uručiti vakcine za Republiku Srpsku.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.