Vučić se nada dobrim vestima iz Rusije, Grdelička klisura skoro gotova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2017, 02:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić se nada dobrim vestima iz Rusije, Grdelička klisura skoro gotova

Predsednik Srbije izjavio je da će se u utorak, 19. decembra, u Moskvi sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da se nada da će biti dobrih vesti za Srbiju nakon te posete. Vučić je obišao radove u Grdeličkoj klisuri na Koridoru 10,  i kazao da je 92 odsto od deonice dužine oko 26 kilometara završeno.

Vučić sutra putuje u posetu Moskvi.

Pretnje ništa novo, sad podstaknute i medijima

Vučić je izjavio, u vezi pretnji koje su mu upućene, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da to nije ništa novo i da "bolesnih ljudi ima svuda".

Vučić kaže da je razlika sada u tome što je ovo podstaknuto jednom vrstom kampanje, koja se odigrava u delu medija u regionu, "gde bi valjda trebalo da mi samo vičemo izvinite, izvinite, izvinite, a i da ne pomislimo da kažemo koliko je Srba ubijeno u Jasenovcu, Oluji, Bljesku...".

Kako je rekao, već sutra, prvog dana posete, imaće važne sastanke, obići tamošnji Naučno-tehnološki park, a zatim će dodeliti orden koji je bivši predsednik Tomislav Nikolić posthumno dodelio nekadašnjem ambasadoru Rusije u UN Vitaliju Čurkinu, velikom prijatelju Srbije.

"Zatim, 19. decembra imam veliki i važan sastanak sa Putinom i nadam se da će biti dobrih vesti za Srbiju", rekao je Vučić.

Stalni rast kreditnog rejtinga Srbije

Vučić je izjavio da je podizanje kreditnog rejtinga Srbije dobra vest i signal za investitore da je dobro ulagati u našu zemlju jer ima sigurne i stabilne finansije.

"To su super vesti za Srbiju. Ovo je treći ili četvrti put u poslednje tri godine da se podiže kreditni rejting Srbije, a ranije smo imali samo obaranje kreditnog rejtinga", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da podizanje kreditnog rejtinga znači povoljnije uslove za finansiranje, kao i da naše obveznice lako pronalaze svoje mesto na tržištu, i da, ukoliko nam je potreban novac, možemo najjeftinije da ga dobijamo.

To je, naznačio je, i signal za investitore da mogu da ulažu u Srbiju, jer su finansije stabilne i sigurne.

"To su dobre vesti za Srbiju i nastaviće se sa tim", podvukao je Vučić.

On je dodao da, prema informacijama iz Trezora koje je dobio na polovini ovog meseca, imamo odličan i bruto domaći PDV i uvozni PDV.

"Problema nema i ako se tako nastavi sledeće godine će biti, nadam se, ne samo ovo povećanje u januara, već još prostora za povećanje, ali će vlada da donosi odluke", rekao je Vučić.

Završeno 92 odsto radova u Grdeličkoj klisuri

Vučić je naveo da je u Grdeličkoj klisuri 92 odsto od deonice dužine oko 26 kilometara završeno, da će čitava ta deonica biti otvorena odjednom i ponovio da će kompletan Koridor 10, i južni i istočni krak biti završen naredne godine.

Vučić je prilikom obilaska istakao težinu radova na ovoj deonici i zahvalio radnicima na tome što rade u svim vremenskim uslovima na ovoj opasnoj i teškoj deonici za izgradnju.

On je izneo podatak da je, na primer, oko 435.000 tona zemljišta minirano, da ostaje još oko 160.000 tona i da se taj izdrobljeni kamen koristi za nasipe...

Kako je rekao, unekoliko se kasni sa radovima i nije srećan zbog toga te dodao:

"Jutros sam vikao na (v.d. direktor Koridora Srbije Zoran) Babića, a i on na mene", napominjući da je sve to normalno kada se radi, a radovi napreduju.

Vučić je govorio i o radovima na Istočnom kraku Koridora 10, gde je apostrofirao da će se šest kilometara kod Pirota završiti ove ili početkom sledeće godine.

Kako je rekao, ostaju radovi na 12 kilometara Bacarevo - Crvena reka kao problem, i kad to bude završeno sledeće godine biće kompletno završen taj krak Koridora 10.

Predsednik Srbije je naveo i da je zahvaljujući EIB posao finansiran pod najpovoljnijim uslovima, a da smo bili u stanju to i da sve platimo zbog uspešno sprovedene finansijske konsolidacije.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, najavio i otvaranje nove velike fabrike u Leskovcu, ulaganja u Vranju gde je napomenuo i veliki ugovor preduzeća JUMKO sa Vojskom Srbije, ali i poručio da će se nastaviti sa ulaganjima u jug Srbije.

Vučić je obišao radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10 na deonici Caričina Dolina-Tunel Manajle, na lokaciji Momin Kamen, a prisustvovali su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorane Mihajlović i v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić.

Predsednik Srbije je prošao trasu autobusom, zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predstavnicima medija.

Ukupna dužina autoputa kroz Grdeličku klisuru je oko 26 km, a sastoji se od dve deonica: Grdelica - Caričina Dolina u dužini od 11,8 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km.

U Grdeličkoj klisuri se grade dva velika tunela - Predajane dužine 1,8 km i Manajle oko jedan km, zatim dve velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 km.

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrednost radova je 234,18 miliona evra.

Deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov i izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju.

Trasa kroz Grdeličku klisuru je ove godine dobila i prvi asfalt - 12,6 km.

Most Vrla u Vladičinom Hanu od 644,4 metra je najduži most na južnom kraku Koridora 10.

Ukupna površina kosina je oko 154.000 metara kvadratnih na dužini od oko 7,5 km.

Takođe, izmeštena je trasa regionalnog puta M1 (LOT 2) u dužini od 800 metara, kao i međunarodna železnička pruga Beograd - Niš - - Prešvo (LOT 5) u dužini od 1,5 km.

Na kosini Momin Kamen je izminirano do sada više od 435.000 metara kubnih, od ukupno 620.000 kubika.

Sav izminirani materijal je odgovarajućeg kvaliteta tako da se može iskoristiti za ugradnju na svim deonicama kroz Grdeličku klisuru.

Tu se grade dve petlje Predejane i Vladičin Han.

Na na deonici Caričina Dolina - Tunel Manajle, u dužini od 6.75 km, izvođač je konzorcijum - Integral inženjering a.d, Interkop Mišar d.o.o. i Prijedorputevi a.d.

Na samom početku ove deonice, železnička pruga je, zbog prostora potrebnog autoputu, izmeštena ka reci Južnoj Moravi u dužini od oko jedan kilometar i izgrađen je novi kolosek za vozove.

Trasa prelazi reku Južnu Moravu mostom Morava 1 dužine 230 metara i neposredno posle mesta Džep mostom Morava 2 dužine 268 metara premošćava postojeći magistralni put, reku Južnu Moravu, državni put drugog reda i železničku prugu i prelazi na levu stranu u odnosu na postojeći M1, u stenoviti kamenolom Momin Kamen.

Tu su novoizgrađeni vijadukt dužine 377 metara i mostovi preko Kučajske doline (dužine 102m), reke Sokolice (55m) i Kozničke reke (142m) nakon kojeg mosta trasa dolazi do samog ulaznog portala tunela Manajle.

Na trasi su urađena dva sloja asfalta u dužini od 2,6 km i jedan sloj asfalta u dužini od 4,7 km. Urađen je i izravnjavajući asfaltni sloj na svim mostovima.

Na tunelu Predejane je završeno betoniranje sekundarne obloge kao i zaštita kosina na oba portala.

Trenutno se izvode završni radovi na slojevima kolovoza i priprema za asfaltiranje kao i završni radovi na instalacijama.

Na tunelu Manajle su probijene obe tunelske cevi i završena je primarna tunelska obloga.

U toku su intenzivni radovi na betoniranju sekundarne tunelske obloge i tehničkih instalacija tunela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve je SPREMNO: Vučić danas obilazi radove na izgradnji Koridora 10 i fabrike Cumbotel

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2017

Predsednik u poseti Niškom i Pčinjskom okrugu..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće danas Niški i Pčinjski okrug, gde će obići radove na izgradnji Koridora 10 i fabrike Cumbotel, a prisustovaće i otvaranju Kliničkog centra Niš...Pročitajte i: ..Prema programu posete, predsednik će...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.