Predsednik Srbije položio zakletvu; Želim da vlada bude formirana do kraja jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2022, 04:25

Predsednik Srbije položio zakletvu; Želim da vlada bude formirana do kraja jula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu pred poslanicima u parlamentu, čime je otpočeo njegov drugi predsednički mandat.

Po ulasku u skupštinsku salu, predsednik Vučić pozdravljen je dugim aplauzom.

Vučić je, držeći desnu ruku na Ustavu Sbrije i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi, izgovorio tekst zakletve:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon toga, potpisao je tekst zakletve, a poslanici i gosti pozdravili su ga aplauzom.

Zatim je usledila himna Srbije "Bože pravde".

Moja dužnost je briga za Srbiju i dobrobit njenih građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini, u obraćanju istakao je da želi da bude predsednik svih i za sve i da će činiti sve u najboljem interesu Srbije.

"Ne postoji veća čast, obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji daje činjenica da vodiš svoju zemlju. Ni veće dužnosti da je sa ponosnom predstavlja. Sve to i obavezu, dužnost, čast i ponos dobio sam od građana na izborima. Oni su izraz volje ubedljive većine koja je mene i najveći deo vas nanovo zadužila da svoj posao obavljamo, ne uvek i kako ta većina želi, već da činimo što je u najboljem interesu Srbije", naglasio je on.

Vučić je rekao da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi po obavezama, zadnji po privilegijama, da radi više, da ne traži više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju.

"Veliki Konfučije je rekao da kompromis može da se pravi sa svim osim sa idealima. To nameravam da sledim. Meni je ideal Srbija i dobrobit njenih građana", ukazao je on.

Predsednik Vučić je poručio da će prioriteti njegovog drugog mandata biti - mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad.

"Srbija jeste i biće upravo ono što sami od nje napravimo. Ona je proizvod naših misli, snova i dela. Naš ideal, cilj i svest je znanje o tome gde smo i geografski i istorijski, uz pažnju da ne pobrkamo, što nam se dešavalo, istoriju i realnost, geografiju i realnost, pušte želje i realnost", rekao je Vučić.

Ukazao je da drugi mandat počinje u u prelomnim vremenima, i da ne postoji cilj koji je zahtevniji, ali i časniji - da Srbija nastavi putem u budućnost, kakvu je odavno zaslužila.

"Preuzimam dužnost u vremenima u kojima je osnovna premisa u svetu postala da su drskost i bezobrazluk čin hrabrosti, a smirenost odraz straha. Živimo u vremenima kada svi govore, a malo ko sluša ili čuje. Glas razuma je sve tiši, a vizija čovečanstva udaljenija i maglovitija", primetio je predsednik Srbije.

Dodao je da je ceo svet željan istine i pravde, iste one koja je utkana u prve reči himne Srbije, i koja, kaže, još uvek stoji kao imperativ bez kojeg nema napretka dostojanstvenom čoveku i celom svetu.

"Za takvu istinu i pravdu ću uvek da se borim, jer nema časnijeg puta", rekao je Vučić.

Ukazao je da svet možda nikada više neće biti isti, ali ćemo bar mi pokušati da ostanemo snažni, samostalni i nepokolebljivi, da ćemo, kao zemlja, nastaviti da radimo za opšte dobro, da grabimo naprd uprkos nedaćama.

Želim da vlada bude formirana do kraja jula

Predsednik Vučić, rekao je da želi da nova vlada Srbije bude formirana do kraja jula.

"Formiranje nove vlade je od presudnog značaja imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo, tešku situaciju. Već danas svi zajedno moramo da razmišljamo, a ne mogu sam, kao neko ko je dobio veliku podršku naroda, već je potrebna vlada, a radiće ona koja ima pun legitimitet, a ne u tehničkom mandatu. Moramo da se bavimo novim sankcijama, u kojima možemo ponovo biti oštećeni pa ćemo moliti evropske partnere da budemo pošteđeni", istakao je on.

Najavio je da će započeti konsultacije sa svim parlamentarnim partijama čim bude formiran novi saziv Narodne skupštine Srbije.

"Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske, romske, manjine, predstsvanika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji. Koji imaju samo jednu domovinu, a to je Srbija, koji je beskrajno vole, koji planiraju da žive ovde upravo kao i mi", istakao je on.

Vučić je naglasio da zna da se kaže pripadnici nacionalnih manjina, ali da on radije govori o divnim građanima, narodima, koji ne pripadaju većinskom narodu, a koji su uvek bili uz Srbiju, pomagali i zajedno sa nama delili dobro i zlo i rešavali sve muke i probleme.

Nova vlada što pre, da se bavimo zimom i energentima

Predsednik Vučić poručio je danas, nakon što je položio zakletvu u parlamentu, da nova vlada mora da bude formirana brzo, između ostalog, i zato što je neophodno da se država hitno bavi predstojećom zimom i snabdevanjem Srbije energentima.

"Situacija je alarmanta i važno je da u najkraćem roku formiramo vladu, da se posvetimo tome, da izdvojimo veliki novac i obezbedimo sigurnost građana tokom zime", rekao je Vučić u parlamentu.

Ukazao je da su javne finansije stabilne, zahvaljujući dobrom radu, stabilnosti koju smo čuvali, i zato je, ističe, od velikog značaja da je i dalje očuvamo.

Vučić je naglasio da hrane ima dovoljno, i da će je biti dovoljno, a da će svi pokušaji destabilizacije tržisata propasti, jer država nikoga ne obmanjuje kada kaže da svega ima dovoljno.

On je dodao da predstoje veliki, ključni reformski zadaci koji će da bole mnoge, od nove energetske politke, obrazovanje i nauke, što mora da bude suština napretka u budućnosti.

"Nastavićemo da ulažemo u zdravstvo, jer to postaje jedan od stubova razvoja i opstanka, u oblasti digitalizacije, robotike, veštačke inteligencije, do klimatskih promena i oblati zaštite životne sredine", rekao je Vučić.

Dodao je da će, kao vrhovni komandant, svojim uticajem truditi da Vojska Srbije bude snažnija, da bude garant bezbednosti, mira, stabilnosti i sigurnosti.

"Slušali smo bezbroj puta, kako će Srbija nekoga da napadne, da ugrozi... lagali 96 dana, koliko traje ukrajinska kriza i niko nam još nije rekao - izvinite. Niko još nije rekao - izvinite što smo lagali od prvog dana, što se ponaša kao stub stabilnosti, što nikoga nije ugrozila i nije tražila ništa osim da bude svoja na svome, da sama čuva svoje nebo i zemlju", rekao je Vučić.

Srbija se ponaša u skladu sa pricipima međunarodnog prava

Predsednik  Vučić poručio je danas da je ponosan na Srbiju koja se danas ponaša u skladu sa pricipima međunarodnog javnog prava i ume da osudi njegovo kršenje nedvosmisleno i jasno, ali i na Srbiju u kojoj nema ni antizapadnog niti rusofobnog ponašanja.

"Kod nas su doborodošli i Dostojevski i Šekspir, Gete i Hemingvej, to je nešto na šta Srbija može da bude ponosna makar bila i jedna od retkih zemalja u savremenom svetu", poručio je Vučić u parlamentu Srbije nakon polaganja zakletve za novi petogodišnji mandat predsednika zemlje.

Istakao je da se svet pred našim očima na dnevnom nivou dramatičnoi menja, nikada više i brže, i da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

"Rusija želi prekid zapadne dominacije, tvrde i meke moći i širenje NATO, Kina ne želi status kvo nedodirljivost zapadne snage i bezuticajnost drugih, a Zapad želi očuvanje sopstvene prevlasti u svetu, istovremeno pozivajući se na kršenje međuanrodnog javnog prava od strane Rusije i Kine", naveo je Vučić.

Kaže da je tačno da je pogaženo međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu, ali da se to desilo na desetine puta u savremenom svetu, a da su ključni protagonisti i današnji veliki borci za poštovanje međunarodnog javnog prava bile zapadne sile.

"Mi to u Srbiji na najbolji način možemo da potvrdimo, jer je Srbija napadnuta 1999. bez odluke UN, a da naša zemlja nije okupirala pre toga nijednu drugu. I posle je i sada otimana uprkos postajanju Rezolucije 1244 i to tvrdeći da su u pravu. A ako kažemo da mislimo drugačije onda nismo za budućnost i nismo dovoljno demokrate i bavimo se suviše prošlošću", konstatovao je Vučić.

Kaže da je Srbija stajala na raskršću raližičitih civilizacija, vera i kultura što nas podstiče dodatno da to nasleđe čuvamo još jače i odlučnije nego ikada pre.

Preko nas se ukrštali putevi tuđih interesa i ambicija, ali i naših pobeda i poreza koji su ostavili duboke ožiljke, mnogi su kod nas dolazili bez poštovanja, a odladzili sa divljenjem prema našem narodu i tako ponosnoj Srbiji, istakao je Vučić.

Naglasio je da je u naš narod utkan slobodarski i prkosni i nesalomivi duh, u sve naraštaje našeg naroda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.