Vučić sa MMF o sprovođenju aktuelnog aranžmana, smanjena projekcija rasta za celu Evropu, ne i za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2020, 02:47

Vučić sa MMF o sprovođenju aktuelnog aranžmana, smanjena projekcija rasta za celu Evropu, ne i za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je putem video linka razgovarao sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kejs Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana - Instrument za upravljanje politikama, u okviru polugodišnje revizije ispunjenja ciljeva aktuelnog programa.

Šef Misije Martejn pohvalio je angažovanost predsednika Vučića i Vlade Srbije, kao i njihovu odgovornu ekonomsku politiku i uspešno upravljanje krizom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tokom pandemije, i to u svim oblastima, od zdravstva do ekonomije.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su u ovom trenutku prognoze Vlade Srbije za rast BDP-a za tekuću godinu nešto optimističnije od procene MMF-a, saopstila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbihje.

O opravdanosti optimističnih prognoza svedoči i činjenica da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta iz marta ove godine.

"To će u narednom periodu, uprkos negativnim posledicama pandemije, doprineti stabilnoj ekonomskoj situaciji i sigurnom poslovnom okruženju u Srbiji", istakao je predsednik Vučić tokom razgovora i izrazio očekivanje da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2021. godini.

Brnabić: MMF smanjio projekcije za celu Evropu, ne i za Srbiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kes Martejnom o aktuelnom aranžmanu Instrument za koordinaciju politika, koji će se sprovoditi do januara 2021. godine.

S obzirom na to da je u pitanju polugodišnja revizija u okviru tog programa, Brnabić i Martejn su razgovarali o dosadašnjim rezultatima, a konstatovano je da je dosta učinjeno u smislu ostvarenja reformskih ciljeva.

Investitori ne odustaju od Srbije

Premijerka Brnabić je istakla da je ekonomski oporavak Srbije važan koliko i zdravstveni, te da je dobar signal što nijedan strani investitor nije odustao od investiranja u Srbiju. Ona je posebno istakla da je građevinski sektor u zemlji i dalje jak i stabilan, što je važan pokazatelj u smislu daljeg oporavka ekonomije.

Tema razgovora su bila i aktuelna fiskalna i makroekonomska kretanja, kao i uticaj pandemije virusa Kovid-19 na domaću, ali i na svetsku ekonomiju. Konstatovano je da je Srbija na pravi način reagovala u smislu donošenja Programa ekonomskog mera za podršku privredi i građanima, te da je u pitanju veliki i vredan paket, sa jednostavnim i efektnim merama.

Jan Kes Martejn je istakao da je MMF smanjio projekcije privrednog rasta za celu Evropu, ali ne i za Srbiju, koja, kako kaže, ima bolje rezultate u prvom kvartalu ove godine u odnosu na druge evropske zemlje. On je rekao i da 2021. godina treba da bude godina oporavka, te da su u tom smislu važne kapitalne investicije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.