Uz subvencije države nabavka 750 novih traktora u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2021, 02:38

Uz subvencije države nabavka 750 novih traktora u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će država obezbediti subvencije u iznosu od 50 odsto za nabavku ukupno 750 novih traktora u Srbiji, kako bi seoska domaćinstva mogla da obnove mehanizaciju.

Vučić je tokom razgovora sa poljoprivrednicima u Prijepolju video nove traktore koji su nabavljeni putem subvencija.

Za šest do 12 meseci dogovor za novu fabriku u Prijepolju

Vučić je rekao okupljenim građanima da će pokušati u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šest do 12 meseci da sa nekim investitorom dogovori izgradnju nove fabrike u Prijepolju.

Vučić je građanima na Trgu bratstva i jedinstva obećao da će država zato investirati u puteve, gradnju brze saobraćajnice, gasifikaciju i drugo, jer je to uslov za dolazak investitora.

Predsednik je zatim započeo sastanak sa predsednicima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, kome prisustvuju i ministri Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Anđelka Atansković, Irena Vujović, kao i direktori državnih preduzeća Milorad Grčić, Goran Puzović, Dušan Bajatović, Zoran Drobnjak, Bojan Atlagić i Nebojša Šurlan, kao i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Predsednik je istakao da je cilj da se podigne poljoprivreda i da je to bila njegova ideja kada se vratio sa puta iz Indije, gde je video da država tako obnavlja mehanizaciju seoskih domaćinstava.

"Hteo sam da vidim te traktore koje plaćamo", dodao je Vučić

Biće više traktora uz pomoć države, poručio je Vučić i istakao da je mnogo važnije da imamo više dece.

Građani su se žalili predsedniku na nestabilnu struju zbog trafo stanice koja, kako su rekli, ispada kad padne prva kiša. Vučić je kazao da će to proveriti EPS i EMS, kao i da će biti napravljena nova trafo stanica.

Takođe, stanovnici Prijepolja su kazali da je još uvek zatvorena nova sportska dvorana, iako je dobila upotrebnu dozvolu, zatim da se kada pada kiša na magistralnom putu u Župi napravi jezero.

Vučić je rekao da će videti o čemu se radi kada je reč o dvorani, kao i da će sa Putevima Srbije videti šta se dešava sa putem u Župi, ali je zamolio građane da i sami vode računa i ne zatrpavaju odvodne kanale.

Vučić je inače posetu Zlatiborskom okrugu započeo susretom sa građanima i poljoprivrednim proizvođačima Prijepolja.

Predsednik je u razgovoru sa njima rekao da će već za 15 do 20 dana doći mašine koje će uraditi tri puta, od Prijepolja do Mileševe, put do Ivanja, kao i put Kamena Gora - Bare.

"Već za 15 do 20 dana mašine izlaze na teren", rekao je Vučić.

Naglasio je da je strateški najvažnije da se urade putevi, kako bi došli investitori u taj kraj.

Vučić kaže da će država uraditi brzu saobraćajnicu koja će spojiti Prijepolje sa Dugom Poljanom, gde će proći deonica autoputa Požega - Duga Poljana - Boljare na granici sa Crnom Gorom.

Podsetio je da će taj deo Srbije biti povezan autoputem do Kotromana.

"Neće investitori da dođu tamo gde nema brze saobraćajnice i autoputa", napomenuo je Vučić.

Dodao je da u Prijepolju treba izgraditi i gasovod, kanalizaciju i drugo, ali da će se prvo raditi na putevima pošto je u razgovoru s građanima video da im je to najpotrebnije.

Dodao je da, na primer, Teklas hoće da gradi još jednu fabriku, ali da je potrebno da se razvuče gasovod od Leskovca do Vranja.

Dobijate gasovod, gradnja do kraja godine

Predsednik Vučić je najavio da će do kraja godine početi izgradnja gasovoda za Prijepolje, Priboj, Sjenicu i Novu Varoš.

"Ove godine krećemo i 30 miliona evra ulažemo, dobijate gasovod. Mislim da je to važna vest", poručio je Vučić građanima Prijepolja koji su ga dočekali u tom gradu.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović informisao je predsednika da bi gasovod od Zlatibora do Priboja koštao oko 10 miliona evra, zatim do Bistrice još 12, do Prijepolja još pet miliona, toliko još do Nove Varoši i oko dodatnih 12 miliona do Sjenice.

To je ukupno oko 45 miliona evra, za izgradnju čeličnog gasovoda, uz još oko 30 za sekundarni gasovod.

"To se nalazi u prostornom planu Srbije i može brzo da počne da se projektuje i da se radi", rekao je Bajatović.

Vučić je istakao da je gasovod strateški važan, zbog investitora, ali i stanovništva, da bi imali čist vazduh, da se ne bi grejali na čvrsta goriva, ali i da bi im grejanje bilo jeftinije.

"Važno je za dolazak fabrika, koje bez toga ne dolaze. A, ne možemo da uradimo za Prijepolje, a da ne uradimo za Priboj, Sjenicu, Novu Varoš", rekao je Vučić.

Jedna od meštanki požalila se predsedniku što njena ćerka, koja je završila psihologiju, nema posla, iako je, kaže, upražnjeno mesto psihologa tri godine u Zdravstevnom centru Užice.

Vučić je uzvratio da nije problem u nadležnima u Zdravstvenom centru, već u njemu, odnosno u odluci da se ne opterećuje državni sektor sa mnogo plata, već da bude na nivou 28.000-29.000 ljudi, kako država ne bi morala da podiže dažbine za privatni sektor.

"Dobar deo tih mera smo ukinuli, pa ćemo da vidimo i na sastanku sa predsednicima opština. Dobićete odgovor čim budem završio sastanak", rekao joj je Vučić.

Da pokušamo da rešimo mnoge probleme u ovom kraju

Vučić je poručio da će država u tom kraju raditi na izgradnji i obnovi puteva i izgradnji gasovoda, što će privući investitore u Prijepolje, a to će značiti posao i bolji životni standard za sve građane.

"Danas ćemo da pokušamo da mnoge probleme Prijepolja, Pribija, Nove Varoši i Sjenice rešimo. Zapamtite moje obećanje, uradićemo za sve četiri opštine primarni i sekundarni gasovod", rekao je Vučić.

To će koštati oko 75 miliona evra, ali je to promena života u ovom kraju Srbije i to će država da preuzme na sebe, istakao je predsednik.

"Radićemo puteve, to će da menja vaš život ovde. Radićemo put do Mileševe, gledaćemo da krenemo da radimo put Mileševa-Vodena poljana, kao i Bare-Kamena gora, a 80 miliona ćemo da uložimo u put od Prijepolja do Ivanja, i od Ivanje do Sopotnice", precizirao je Vučić.

Dodao je da u mestu Brodarevu ima velikih problema čim kiša padne, pa će biti očišćeni kanali, prošireni branici, kako bi putevi bili bezbedniji.

Obećao je i u Župi novu trafostanicu, kao i na nekoliko mesta potpuno uređenje niskonaponske mreže, kako bi svi meštani imali struju.

"Radićemo brzu saobraćajnicu, da spojimo Prijepolje sa autoputem, jer tada će dolaziti investitori. Ići ćemo na dalja ulaganja u zdravstveni centar. Pomoći ćemo opštini da vrati dugove. Sve radimo da bismo privukli nekog od većih investitora", rekao je Vučić navodeći da je Prijepolje jedno od 19 mesta u koje nije doveden značajniji investitor.

"U Priboju danas otvaram nemačku fabriku. Uskoro će i u Prijepolje doći neki od investitora, i krenućemo da zapošljavamo ljude posle mnogo godina", rekao je Vučić.

Hoću najbolje odnose Srba i Bošnjaka

Vučić je apelovao danas na stanovnike Prijepolja da čuvaju najbolje odnose između Srba i Bošnjaka.

"Moja poruka vama je da želim da čuvate najbolje odnose između Srba i Bošnjaka. Što se mira i stabilnosti tiče, to u Srbiji imamo, ali hoću da budemo najbliži", rekao je on obraćajući se okupljenim građanima.

Vučić je kazao da je u Prijepolju razgovarao sa dečacima Strahinjom i Milovanm, ali i sa Vahidom i Najlom.

"Želim da imate najbliže i najbolje odnose, i da brinemo jedni o drugima – Srbi o Bošnjacima, Bošnjaci o Srbima", naglasio je on.

Otvoren rekonstruisani hotel "Terme 36.6" u Priboju

Hotel "Terme 36.6", odnosno nekadašnji hotel "Priboj", a kasnije poznat i kao hotel "Bich", otvoren je danas u Priboju nakon rekonstrukcije koja je koštala više od sedam miliona evra, u prisustvu predsednika Vučića.

Kompleks "Terme 36.6" obuhvata istoimeni hotel sa četiri zvezdice u centru starog Priboja, koji se prostire na 5.000 kvadratnih metara, Spa i velnes centar u Pribojskoj banji i predsedničke vile sa bazenima, sportskim terenima i zoološkim vrtom.

Hotel je dobio naziv po temperaturi lekovite banjske vode koja iznosi 36,6 stepeni celzijusa.

Nekadašnji hotel "Priboj" otvoren je 1950. godine i bio je jedan od najlepših hotela u jugozapadnoj Srbiji, kasnije je postao poznat pod nazivom "Bich", ali je vremenom potpuno ruiniran.

Rekonstrukciju je radila privatna kompanija "Terme 36.6", vlasnika Gorana Despića, koja planira i izgradnju luksuznog butik hotela sa pet zvezdica u Pribojskoj banji.

Otvaranju hotela prisustvovao je i ministar Tomislav Momirović.

Uradićemo ceo put Kokin Brod-Pribojska Banja-Priboj

Vučić je najavio da će u potpunosti biti urađen put Kokin Brod - Pribojska Banja - Priboj, za šta će država izdvojiti osam miliona evra.

Vučić je okupljenim građanima kazao da će uskoro videti mašine na izgradnji puta, a očekuje da će krenuti da rade najkasnije 1. oktobra.

To će privući nove investitore i biće još fabrika u Priboju, naglasio je Vučić.

"Imaćemo mnogo političkih problema i pritisaka zbog Kosova, ali ekonomija nam ide dobro, a i penzioneri će imati veće penzije i obezbedićemo više radnih mesta za naše građane", poručio je Vučić.

Priboj značajno promenjen u poslednjih sedam godina

Vučić je istakao da se taj grad mnogo promenio u poslednjih sedam godina i da je ponosan na tu činjenicu.

Vučić je u obraćanju kazao da su se za Priboj borili on i mnogi njegovi ljudi, a posebno je zahvalio savetniku Jergu Heskensu.

Istakao je i da možemo da uspemo samo ako imamo ljude i porodice kao što je porodica Gorana Despića koja je investirala u obnovu hotela.

"Radio je ceo život i odlučio da uloži u Srbiju, a mogao je lagodno da živi tri života bez ikakvih problema od Monaka do Moskve. On je rešio da novac koji je teškim radom zaradio u inostranstvu uloži u svoj Priboj“, kazao je on.

Vučić je podsetio da je Despić dobio priznanje patrijarha SPC Irineja, te najavio da će dobiti odgovarajući orden Republike Srbije za sve što je uradio za ovaj kraj.

„Priboj ne izgleda kao pre sedam godina kada sam dolazio. Ako je neko pošten neka uzme sliku Priboja od pre sedam godina i danas, pa pogledajte šta je bilo i šta je danas u Priboju. Danas kada vidite ovakav hotel sa četiri zvezdice, a onda gazda Despić kaže da nudi noćenje sa doručkom za 2 990 dinara. Kada ga pitate kako se isplati, on ne kuka i kaže ima računa“, dodao je Vučić ukazujući da su mu nuđene subvencije, ali da ih je odbijao.

Vučić je kazao da će u hotel, u koji su uloženi milioni, dolaziti gosti iz cele Srbije, ali i inostranstva.

Preneo je da je dogovoreno da se od 1. oktobra krene sa izgradnjom puta Priboj-Kokin Brod, kako bi se spojili Zlatibor i Zlatar sa Pribojem, što će koštati najmanje 850 miliona dinara.

„Nastavljamo da radimo na pruzi Valjevo-Vrbnica. Put ćemo brzo da završimo, ali za tri do četiri godine moći ćemo da kažemo da idemo solidnom brzinom prugom Beograd-Bar“, naglasio je on.

Na kraju je čestitao Pribojcima što je njihov grad među najboljima u Srbiji po vakcinaciji sa više od 50 odsto vakcinisanih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić danas u Prijepolju i Priboju

Izvor: B92, 21.Maj.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće danas Prijepolje i Priboj u Zlatiborskom okrugu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.