Vučić i ministri se sastali sa patrijarhom i arhijerejima zbog Kosova i Metohije: Najžešći pritisci,  biće sve teže

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2022, 04:21

Vučić i ministri se sastali sa patrijarhom i arhijerejima zbog Kosova i Metohije: Najžešći pritisci, biće sve teže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i oko Kosova i Metohije i da se zbog najžešćih pritisaka sastao sa arhijerejima SPC kako bi čuo i njihovo mišljenje.

"I tu će biti sve teže sačuvati naše interese zato što će pritisci biti najžešći. Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno- pravnom i političkom smislu, od tog trenutka sve zapadne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sile rade na tome da ubrzano se reši kosovsko-metohijski čvor, sa ciljem da bi izbili argument iz ruke predsedniku Rusije", rekao je Vučić.

I nemojte da imate nikakve sumnje u to, to je nešto što čujem na svakom mestu, gde god da sam bio u Evropi i zapadnom svetu, rekao je Vučić.

"Naravno Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i to koriste za svoje potrebe, logično ponašanje, za nas je to sve samo dodatni teret i dodatna muka", istakao je Vučić.

Podsetio je da smo mi jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije Rusiji i istakao da se nalazimo pod ogromnim pritiskom.

"To nam pravi velike probleme, koji nisu mali i biće sve veći. Zato nam je potrebno da čujemo i vaše stavove", dodao je Vučić.

Vučić je zahvalio arhijerejima SPC što su prihvatili da budu njegovi gosti u Predsedništvu i razgovaraju sa njim i mimo kamera o veoma važnim pitanjima za srpski narod i građane Srbije.

Naglasio je da u razgovoru sa njima predstavnici vlasti mnogo nauče i uvek dobiju novu nadu i energiju, kao i veću veru da sa još većom ozbiljnošću i odgovornošću nastave da menjaju budućnost.

Neki  predviđaju mnogo teže stanje nego  tokom Drugog svetskog rata

Vučić je kazao je da je u prethodnih nekoliko dana imao puno sastanaka sa mnogo svetskih lidera.

"Neki od njih predviđaju mnogo teže stanje nego u vreme pred, a čak i tokom Drugog svetskog rata, na nivou celog sveta, a posebno u Africi i Evropi", naveo je Vučić.

Istakao je da naša zemlja vrši sve pripreme da uradimo sve što možemo.

Vučić je obraćajući se Porfiriju rekao da je on dostojan prestola Svetog Save i zahvalio na pažnji koju poklanja državi i problemima sa kojima se suočavamo.

Predsednik je napomenuo da nam danas više od svega nedostaje mir.

"Mi ne tražimo mir samo za sebe već za celo čovečanstvo. Od koga dodatno tražiti mir, ako ne od Boga", dodao je Vučić.

Predsednik je kazao da država, ipak, ima bolje informacije i bolje sagledava stvari koje mogu da se dogode u narednih šest meseci.

"Srbija se nalazi u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. I kada biste izašli napolje, ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovom trenutku. A da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju i nad našom zemljom- da. To ne krijem ni od naših građana i ne mogu to ni od vas", rekao je Vučić.

Kaže da je imao mnogo sastanaka u vezi sa pripremama za zimu i da će teško biti ono što ljudi smatraju da se podrazumeva, da će biti dovoljno struje, nafte i gasa.

"Biće teže nego ikada", dodao je Vučić.

Patrijarh Porfirije: U Ukrajini nije sukob dve zemlje već mnogo dublji sukob sistema vrednosti i civilizacija

Mi svi osećamo da su vremena komplikovana i teška, ležemo i budimo se s pitanjem kada će doći kraj sukobu u Ukrajini, znajući da to nije naprosto sukob dve zemlje već mnogo dublji sukob sistema vrednosti i civilizacija, poručio je srpski patrijarh Porfirije u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije.

Stav crkve je stav molitve Bogu za mir - mir i sukob zavise od našeg principijelnog odnosa prema Bogu, istakao je patrijarh u obraćanju uoči sastanka na kome ga je predsednik Srbije ugostio zajedno sa episkopima Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem arhijerejskom Saboru, a prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije.

"Čovek ne može sam da uspostavi mir - bilo je ratova i sukoba u istoriji, ali je do mira dolazilo i čudom u potpuno neočekivanim situacija, što vidimo kao intervenciju Višeg, i zato se molimo da se jezik oružja zaustavi i da počne razgovor i dijalog, i da taj jezik bude jezik ljubavi i srca", rekao je patrijarh Porfirije.

Vučiću je rekao da ogromna većina "naše bratije" smatra da se odgovorno i principijelno ponaša u ovoj situaciji, da ne isključuje racio i logiku, a da je sve prožeto i srcem i ljubavlju koja ima ambiciju da ne bude isključiva i pristrasna.

"Nadamo se da će kriza kroz koju prolazi čitav svet biti blaža, ali se bojimo da će biti sve teže i teže", poručio je patrijarh.

"Crkva smo čije se granice gde god da se nalazimo kao Crkva, poštujemo zakone, ali smo suočeni često sa medijskim manipulacijama, gde Crkvu i maticu našeg naroda Srbiju, kao i onoga koji joj je na čelu i hoće da nas prikažu da smo opredeljeni ovako i onako, sa mračnim planovima i ambicijama - to je u najmanju ruku nepoznavanje činjenica i manjak dobre volje", rekao je patrijarh.

MI se trudimo da propovedamo Jevanđelje našem narodu, ali ne želimo da budemo samozaljubljeni niti imamo iluziju da smo superiorni, samo želimo da budemo ono što jesmo", rekao je poglavar SPC.

"Imali smo 55 godina raskol sa braćom iz Makedonije, sa braćom koju osećamo kao najbliskije, ali molitvama smo došli do toga da uspostavimo jedinstvo, da se braća vrate u jedinstvo sa nama i ostalim pravoslavnim crkvama. To vidimo kao čudo i intervenciju Božiju", rekao je patrijarh Porfirije.

Zaključio je da će Crkva biti uvek otvorena za svaku vrstu saradnje na svemu što je blagodet građanima Srbije ali i za sve građane sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić danas sa patrijarhom i episkopima SPC

Izvor: Blic, 18.Maj.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.