Vučić: Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2020, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo

Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, a ne sme da odbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

"Ultimatum" će biti, kako je objasnio za Prvu TV, nešto poput - "Ahtisarijev plan plus, plus" u zamenu za garancije za EU.

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević da će Srbija dobiti ultimatum, i šta će uraditi odgovorio je:

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Videćete. Ali, sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost, i ne uvodimo Srbiju u rat".

Uveren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što nećemo moći da prihvatimo, ali nećemo smeti ni da odbijemo. Gotovo sam uveren u to, kazao je predsednik Vučić.

Podsetio je da kada smo imali šansu da rešimo kosovsko pitanje to nismo učinili.

"Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU", dodao je on ukazujući da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ne može još da iznese u javnost, te da će svakako biti čovek blizak Berlinu.

Vučić predviđa da će se raditi o nekom "Ahtisari plus, plus" planu, da će pokušati da kažu Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo, te će dobiti i poseban status za Srbe.

Istakao je da će da pita narod o tome, kao što je i ranije izlazio pred narod i kao jedini posle Dobrice Ćosića imao hrabrosti da iznese istinu o stanju na KiM.

Međutim, dodaje, da niko neće da sluša i priča o tome, a kada se kaže ajde na mobilizaciju, onda niko neće da se odazove.

"Kada vodite zemlju suočavate se sa apsolutno nemogućom situacijom. Trudim se da unapređujem ekonomiju, da čuvamo mir i stabilnost, živote ljudi, da kupujemo vreme. Ja sam pokušao i izašao sa planom koji su svi razumeli a pravili da nisu. Nisam želeo da idem u detalje, jer sam imao skrivene stvari i nisam želeo protivnike sa tim da upoznam", podsetio je on.

Kazao je da niko nije hteo to rešenje i da će sada dobiti mnogo gore, na koje on neće da pristane.

"Govorili su da sam nekome obećao nezavisno Kosovo. Videćete da to nije tako. Vučić nikog nije lagao, kao što ste vi lažovi", rekao je on.

Ocenio je da to neće biti dobro rešenje za srpski narod i Srbiju.

Podsetio je da je kao jedini odbio plan koji je trebalo 2013. da omogući Kosovu da uđe u UN.

"Ja sam bio taj koji je to sprečio, a sve su veliki junaci koji su pod pritiskom popustili. Govorim o 2013.. Deo Briselskog sporazuma je bio da pustimo Kosovo u UN. To sam odbio, kao i deo o regionalnoj policiju skladu sa Titovim okrugom pa bi danas na severu imali većinski albanske policajce", objasnio je on.

Ukazao je da je suočen sa velikim pritiskom oko Gazivoda, ali i Elektroenergetskog sistema sa Nemcima koji vrše pritisak.

Vučić je rekao da su Srbi disciplinovani kada se nalaze u problemu, ali čim se podigne životni standard i živi bolje odmah bi da pokazujemo malo mišiće, što može vrlo lako dovesti do katastrofe.

"Potrebna nam je odgovorna politika, da budemo svesni opasnosti. Svestan sam opasnosti svaki dan, budim se sa činjenicom i strahom šta je sledeće šta će da predlože Amerikanci, Nemci i drugi", istakao je on.

Vučić je rekao da ima strah pred odlazak u Berlin, i Vašington, ne za svoju funkciju, već zbog zemlje i naroda.

Ukazao je da će, nakon što Kosovo bude ukinulo takse, biti povećan pritisak na Beograd.

"Psihološki će reći "nećemo dalje da destabilizujemo vladu u Prištini, sada idemo pritisak na Beograd", kazao je Vučić, rekavši da to nema veze ni sa činjenicom da ukidanjem takse ukidaju nešto što je suprotno međunarodnom pravu.

Rekao je da je danas sav pritisak oko Kosova na njemu, iako nije ni kriv ni dužan, jer je za nečije ranije vreme proglašena nezavisnost.

Podsetio je da niko nije hteo kompromis, jer kompromis Albanci smatraju priznanjem, a Srbi da Albanci ne postoje.

"Kada čujem "biće oni deo naše zemlje i sistema" - prekinite sebe da lažete. To je neozbiljno i neodgovorno, prekinite sebe da lažete. Njih danas ima realno 1,3 miliona, a nas 100.000 na KiM", naglasio je on.

Vučić je ukazao da je najmanji stepen povratak stanovništva na Kosovo, između 1 i 2 odsto.

Pancir skup, ali vredan; očekujem pritiske, ali ne i sankcije

Srbija je jedina u regionu koja ima raketni sistem "Pancir S2", odbrambeno oruđe, ali oruđe koje čini Srbiju jačom, našu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju, ističe Vučić i dodao da nema sumnje da će Pancir istovremeno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju.

On je, povodom dolaska dva sistema "Pancir", od ukupno šest, kazao da se radi o skupom, ali izuzetno vrednom oružju.

Kazao je da je to nekima samo usputna vest, a mnogi kažu "šta će nam te skupe mašine" i dodao da su mnogo skupe, ali izuzetno vredne.

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, kazao da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin savetovao da kupi "Pancir", koji se pokazao odličan u stvarnom sukobu u Siriji.

Preneo je da mu je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović rekao da je Srbija danas mnogo jača i zahvalio na nabavci "Pancira".

"Pronašli smo novac da ne ugrozimo visinu javnog druga, ekonomski rast, činjenicu da je Srbija ubedljivo najbolje rastuća ekonomija u regionu", kazao je on.

Istakao je da je važno što smo pokazali da možemo da brinemo o svojoj bezbednosti i sigurnosti.

Podsetio je da je, kada je postao ministar odbrane, Srbija imala samo jedan MIG 29 koji je mogao da leti, i dva MIG 21, koja je bolje ne "dizati" jer su nazivani "letećim kovčezima", pošto ne mogu da idu u blisku borbu sa bilo kojim borcem presretačem.

Danas, ukazuje, imamo 14 aviona MIG 29.

"To su skupe mašine. Jedan sa opremom košta oko 80 miliona evra. Bugarska je nedavno platila osam "Fantoma" 16 milijardi evra", naveo je Vučić.

Rekao je da je Srbija uspela da u poslednjih 5 do 6 godina drastično podigne borbenu gotovost vojske.

"Ovaj protivvazudušni sistem je izuzetan za gađanje dronova koji postaju suština ratova u savremenom svetu.

"Pancir" je delotvoran protiv dronova ubica, krstarećih raketa, nisko letećih aviona i helikoptera", dodao je on.

Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali odluke donosimo suvereno

Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali Srbija kao suverena i nezavisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u najboljem interesu naše države, izjavio je Vučić.

On je tako reagovao na izjavu američkog generala Frederika Hodžisa, koji je povodom nabavke Pancira pitao zbog koga se to Srbija naoružava i od koga hoće da se brani.

Vučić je istakao da veoma poštuje Hodžisa, kao izuzetno inteligentnog i obrazovanog oficira, ali mu je postavio kontra-pitanje: a zbog čega je SAD naoružavala Hrvatsku i obezbedila im "Kajove" i zbog čega je Hrvatska dobila haubice.

"Zadržavamo pravo za sebe kao suverena i nezavisna zemlja da donosimo odluke koje su u najboljem interesu za nas. Hvala na savetu, uzećemo u obzir njegove primedbe i nastavićemo da radimo najbolje za našu zemlju", rekao je predsednik za Prvu tv.

Dodao je da neće ni da priča o tome zašto SAD i Turska naoružavaju Prištinu.

Na pitanje kako vidi raniju izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da bi Srbija mogla da bude na udaru američkih sankcija zbog nabavke oružja iz Rusije, Vučić je rekao da Srbija nije krila nabavku raketnog sistema Pancir i da su se te kritike odnosile na eventualnu nabavku sistema S400.

"Besmisleno je da nam uvode sankcije zbog Pancira", konstatovao je Vučić.

On je rekao da ne veruje da će sankcije biti uvedene, a i ako budu neće se, kaže, odnositi na zemlju, možda na ljude.

Ipak, daćemo sve od sebe da se to ne dogodi, dodao je Vučić.

Vučić ističe da bi svakako Srbija bila još jača da nije bilo tih "saveta".

"Ne postoji čini mi se onaj ko ne bi voleo da vidi Srbiju ili malo je onih koji bi da vide Srbiju snažnom i jakom ili jačom nego što je danas. Sa druge strane, mnogo je onih koji bi da Srbija bude unižena, manja i neuporedivo slabija i to i u regionu i kod drugih.

Vučić dodaje da ima krivicu i sa naše strane, ali da ima i puno frustracija i kompleksa još od kraja Prvog svetskog rata, jer je Srbija donela slobodu mnogim južnoslovenskim narodima.

"Zato žele da Srbija bude manja i da je predstave kao faktor koji nekog ugrožava", dodao je Vučić.

U Vašingtonu mogući razgovori sa Pompeom i Pensom

Vučić je izjavio da će u Vašingtonu, gde putuje za sedam dana, na Svetski jevrejski kongres, na kome će govoriti i predsednik SAD Donald Tramp, imati važne razgovore sa visokim američkim zvaničnicima o daljem unapređenju odnosa Srbije i SAD.

Dodaje da još nisu potvrđeni svi sastanci, ali da je moguć susret sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, potpredsednikom Majkom Pensom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O Brajanom, kao i da će imati susrete i sa drugim ljudima.

"To će biti važni susreti za nas, da dalje unapređujemo odnose sa SAD".

"Dobio sam priliku, tamo će govoriti svi važniji Amerikanci, čak i predsednik Tramp. Neću ja biti tamo 'na marginama' skupa, već ću imati prave susrete", kazao je predsednik Srbije za Tv Prva.

Sa Amerikancima, ističe, nije lako razgovarati, ali bar znate na čemu ste.

"Sa drugima mi je mnogo teško i da znam na čemu sam. Iako imam ogromno iskustvo u svemu tome, imam i tremu i strah", kaže Vučić.

Predsednik će par dana posle posete Vašingtonu otići u Berlin i kaže da isto ima tremu i zbog odlaska na sastanak sa Angelom Merkel.

"Imam i tremu i strah i pred odlazak kod Merkel, brinem za svaku reč. Da ne pogrešim nešto i da izvučem najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo", dodao je Vučić.

Platićemo sve što treba za SPC u Crnoj Gori

Srbija će, ako treba, pomoći SPC u Crnoj Gori, da nam ne bi oduzimali svetinje, izjavio je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše to što je direktor Poreske uprave Crne Gore saopštio da je ta institucija pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će naplata, ako Mitropolija ne plati dug dobrovoljno, naplata biti prinudna, Vučić je rekao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori.

"Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi oduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo", poručio je Vučić.

"Ne možeš da radiš za agenciju druge zemlje, to smo prilično očistili"

Vučić je izjavio da iz Podgorice stižu notorne neistine na račun Srbije, poput one da Srbija namerava da ruši vlast u Crnoj Gori ili o kontinuitetu velikosrpske politike.

"Ako je to tačno da je Milo Đukanović rekao za promenu vlasti, to je notorna neistina. Nikada se Srbija nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, nikada nismo želeli da odlučujemo ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji", poručio je Vučić danas na tv Prva.

On je rekao da je za njega važnije to sto je Đukanović govorio o "deformitetu" koji postoji u srpskom nacionalizmu i velikosrpskoj politici.

"Nismo mi spaseni mnogih grešaka, ali kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike morate da uzmete u obzir i sindrom onih koji su želeli odvajanje od Srbije i da je to podsticalo njihov nacionalizam. Jedan od separatizama je bio i crnogorski", rekao je Vučić.

On je naveo da se to dešavalo od Sekule Drljevića, pa posle Prvog svetskog rata i protiv srpskog oslobođenja, pa do menjanja činjenica.

"Uvek se govori o tome da se Srbija mesa i da odlučuje, a činjenice su drugačije", ukazao je Vučić.

Neki crnogorski nacionalni krugovi smatrali su, ističe, da Srbe u Crnoj Gori treba prevoditi da budu Crnogorci, a smatrali su da su Beograd i Srbija takođe njihovi.

Vučić je naveo da je to dovelo do postavljanja u bezbednosni sektor i na najvažnije funkcije u Srbiji ljudi iz crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost, a ponegde ih ima i danas na tim funkcijama.

"Ne možeš da radiš za agenciju druge zemlje, to smo prilično očistili", rekao je Vučić.

On je istakao da Crnogorci u Srbiji moraju da se osećaju jednako kao i Srbi u Srbiji i da imaju ista prava, za razliku od Srba u Crnoj Gori.

"O tom deformitetu govorim, jer je on napravljen sa velikim silama na Zapadu, kojima je odgovaralo da za sve okrive srpski nacionalizam", naglasio je Vučić.

Ne prihvatam ultimatume, predsednički mogu da budu i 2021.

Predsednik je izjavio da ne prihvata ultimatume, ali da mora da vodi odgovornu politiku kako Srbiju opet ne bi uveo u ratove i ugrozio našu decu i budućnost zemlje.

"Ipak, to ne znači da ću bilo šta da prihvatim što smatram da je štetno. Uvek mogu da kažem: 'evo, narode, pošto vidim da to znate bolje i da ste sigurni da ćemo sa lakoćom da preživimo sve to, evo, izvolite, više nisam predsednik, može da bude bilo ko drugi'", rekao je Vučić.

Podseća u tom kontekstu da će predsednički izbori biti 2022. godine, ali da mogu da budu održani i godinu dana ranije, odnosno 2021.

"Svejedno je da li će biti 2021. ili 2022. Samo u tom slučaju svakako u tome ne bih učestovao", poručio je Vučić.

Izbori odsudno važni, potrebno najmanje 48,2 za SNS

Predsednik Srbije je rekao da će posle povratka iz Vašingtona videti kada će da raspise parlamentarne izbore.

Rekao je da neće to učiniti pre 3. ili 4. marta, jer bi neko mogao da kaže da je to na njegov rođendan.

Vučić je poručio da će se tokom predizborne kampanje boriti za svaki glas, jer su predstojeći izbori, kaže od izuzetne važnosti za Srbiju.

Upitan da li zato govori o najnižem procentu od 48,2, koji je prihvatljiv za SNS, Vučić odgovara potvrdno i ističe da bi sve drugo za stranku koju vodi smatrao porazom. Jasno je, kaže, da bi u tom slučaju neko drugi upravljao Srbijom.

Opasnost, dodao je, postoji i zbog toga što neki građani neće izaći, jer misle da izbori nisu važni, zbog toga što neke partije ne izlaze.

Odluka o mogućim predizbornim koalicijama biće doneta do kraja nedelje. Izvesno je da će to biti sa SDPS, Rasima Ljajića i PUPS-om Milana Krkobabića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić očekuje pritiske na Srbiju zbog "pancira"

Izvor: RTS, 23.Feb.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija jedina u regionu ima raketni sistem "pancir S2". Kaže da je to odbrambeno oruđe koje čini Srbiju jačom, a vojnu neutralnost "suštinskom", pri čemu snaži političku poziciju. Nema sumnje da će "pancir" istovremeno biti razlog da se...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.