Vrščani obezbedili pomagalo za sugrađanina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2018, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrščani obezbedili pomagalo za sugrađanina

Socijalno-humanitarno udruženje paraplegičara i kvadriplegičara "Parakvad VŠ" je, zahvaljujući humanim Vrščanima svih generacija koji i dalje sakupljaju plastične čepove, obezbedilo još jedno pomagalo za svog člana i sugrađanina.

Za svaku osobu sa invaliditetom koja se otežano kreće, neophodno je dobro pomagalo kako bi svakodnevne aktivnosti obavljala sa što manje poteškoća.

Za mnoge od njih, kupovina novih kolica, štaka, šetalica i slično, prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je velika investicija, zbog čega je Udruženje Parakvad VŠ i pokrenulo akciju "Sakupi humani čep", kako bi za svoje sugrađane obezbedilo neophodna pomagala.

Ovoga puta, nova invalidska kolica dobio je Živojin Cera.

"Ovo mi je četvrta godina kako sam u invalidskim kolicima, a treće pomagalo. Dva su se polomila, i ovo je sad treće. Znači mi puno, jer ovako mogu da izlazim, družim se sa ljudima, ne mogu samo da sedim kod kuće. I na terapije idem, tri puta dnevno, a sad kad malo ojačam, povećaću na pet puta", priča Živojin.

Za njegova nova invalidska kolica sakupljeno je 770 kg, odnosno 320.000 plastičnih čepova.

"To je zaista velika količina i želim da se zahvalim svim građanima Vršca. Imamo već više od 60 pravnih lica u našoj akciji, plus svo građanstvo, tako da se akcija širi, a ujedno promovišemo i zaštitu životne sredine, i podstičemo decu da pomažu drugoj deci, sa ili bez invaliditeta. Tako da smo baš ponosni na ovu akciju", ističe predsednik Udruženja Parakvad VŠ, Dragan Vitorović.

Samo prošle godine, kroz akciju "Sakupi humani čep" obezbeđena su sredstva za nabavku 15-ak pomagala, a udruženje je neka od njih doniralo i vršačkim ustanovama zdravstveno-socijalne zaštite:

"Donirali smo ih Opštoj bolnici, psihijatrijskoj bolnici, Gerontološkom centru, Udruženju penzionera, plus fizičkim licima poput Cere koji su nam se obraćali, tako da smo se trudili da sve obuhvatimo", dodaje Vitorović.

Akcija se, naravno, nastavlja, pa udruženje poziva građane da i dalje čepove sa različite plastične ambalaže ne bacaju, već sakupe i donesu na neku od lokacija za njihov prijem. Osim balona, kutija i burića u vrtićima, školama, trgovinskim i drugim objektima, postoje i kućice za čepove koje se nalaze u centru grada preko puta gradske kuće, i ispred prostorija udruženja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.