Vršac obeležio gradsku slavu Svetog Teodora Vršačkog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac obeležio gradsku slavu Svetog Teodora Vršačkog

VRŠAC - Vršac je danas obeležio Dan opštine, a grad Vršac i eparhija banatska slavu, Svetog sveštenomučenika Teodora Vršačkog.

U hramu Svetog Teodora na Vršačkom bregu služena je sveta arhijerejska liturgija, a u Gradskoj kući je rezan slavski kolač, dodeljene nagrade zaslužnim građanima i održan prijem.

Vladika banatski Teodor Nestorović 1594. godine predvodio je banatske Srbe u prvi veliki ustanak protiv Turaka.

Na početku ustanka izvojevano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je više pobeda. Turska vojska je bila proterana iz mnogih sela i gradova u Banatu, ali je, kao brojnija, u junu 1594. godine uspela da savlada Srbe i u potpunosti zauzme Banat.

Po propasti ustanka, temišvarski beglerbeg je naredio da se vladika Teodor uhvati i kazni jednom od najstrašnijih smrti, dranjem kože "na meh", što se i desilo.

Neznajući gde je grob Svesvetitelja, Srbi su dolazili na mesto pogubljenja i oplakivali ga. Na istom mestu 2000. godine ktitor Rodoljub Drašković podigao je Crkvu sveštenomučenika Teodora Vršačkog.

Srpska pravoslavna crkva proglasila je vladiku Teodora za sveca 1994. godine, na 400. godišnjicu njegovog stradanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.