Vojvodina u savezu regionalne organizacije Alpe - Jadran

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2022, 19:20

Vojvodina u savezu regionalne organizacije Alpe - Jadran

Vojvodini su od danas otvorena vrata još jedne važne evropske regionalne organizacije. Reč je o Savezu Alpe - Jadran, najstarijoj i najvećoj regionalnoj organizaciji u Srednjoj Evropi. Pismo o namerama predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisao je danas u Gracu sa guvernerom Štajerske Kristoferom Drekslerom, koji trenutno predsedava tim Savezom. Vojvodina će biti prva regija iz jedne od zemalja Zapadnog Balkana koja će biti deo te mreže. Čini je trenutno više od 20 pokrajina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << županija i opština iz Austrije, Hrvatske, Madjarske i Slovenije.

Organizacija koja postoji nešto više od 40 godina obuhvata prostor na kojem živi 5,5 miliona ljudi. Zadatak im je da jačaju regionalnu saradnju kroz zajedničke projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

"U nekim projektima Vojvodina već sada može da učestvuje s obzirom na činjenicu da ima sporazume o saradnji sa nekim od članica Saveza Alpe Jadran. Ovo je velika šansa za Vojvodinu, za sve njene institucije da u savezu i partnerstvu sa nekim od najrazvijenijih regiona Evrope, ali i sa susednim regionima izgrađuje svoje institucije, sarađuje u oblasti poljoprivrede i u svim drugim društvenim oblastima, posebno u oblastima, kulture, razmeni mladih ljudi", izjavio je za RTV predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Želimo da gradimo budućnost koja će biti mnogo bolja,sa većom perspektivom, dodao je on.

Za nas na Zapadnom Balkanu koji imamo ne tako dobru prošlost ovo je veoma važno i ovo je potvrda evropske perspektive Srbije rekao je Mirović. Štajerska duboko podržava članstvo Vojvodine u Savezu Alpe Jadran i uvereni smo da će ona otvoriti put i drugim regionima Zapadnog Balkana da budu deo naše porodice rekao je guverner Štajerske Kristofer Dreksler.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.