Na Sajmu najviše pacijenata iz Ćuprije, Loznice i Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2020, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sajmu najviše pacijenata iz Ćuprije, Loznice i Beograda

U privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu zbrinuti su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom iz cele Srbije, a najviše ih je iz Ćuprije, Loznice i Beograda, izjavio je večeras državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodao da najmlađa osoba zaražena korona virusom, smeštena na Sajmu, ima 19 godina, a najstarija 74 godine.

"Ovde zbrinjavamo pacijente s najlakšom kliničkom slikom, a očekujemo, s obzirom na njihovo trenutno stanje, drugi negativan test posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čega će biti poslati u samoizolaciju'', rekao je Vekić za RTS.

Apelovao je na građane da se jave lekaru čim osete povišenu temperaturu i malaksalost i imaju kašalj ili kijavicu.

Još tri privremene bolnice u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da je Gradski štab za vanredne situacije doneo odluku da se Beogradska arena, hala "Aleksandar Nikolić" i hala "Ranko Žeravica" pripreme za privremene bolnice, gde će biti smeštani pacijenti oboleli od korona virusa sa lakšim simptomima.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave, Vesić je rekao da se u Areni trenutno pakuju paketi pomoći za penzionere, dodajući da će do petka taj prostor biti ispražnjen, kada će moći i da počnu pripreme za novu privremenu bolnicu.

"Procena je da će u Areni biti oko 1.500 mesta, dok su druge dve hale nešto manje i imaće manji broj kreveta", rekao je Vesić.

Kako je objasnio, osobe s takvim simptomima biće zbrinuti u ustanovama sekundarnog i tercijalnog nivoa, a kada rezultati terapije budu zadovoljavajući, biće prebačeni na Sajam.

Vekić je kazao da je u privremenoj bolnici na Sajmu angažovano medicinsko osoblje iz Studentske poliklinike, Zavoda za sport, Doma zdravlja Palilula, Specijalne bolnice za interne bolesti iz Mladenovca i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika na železnici.

Dodao je da o pacijentima na Sajmu brine 10 lekara i 25 medicinskih sestara čije su smene osam sati, a rotiraju se na svaka dva sata.

Upitan da li je zdravstveni sistem spreman ukoliko se poveća broj zaraženih, Vekić je kazao da je zdravstveni sistem podignut na najviši nivo i da je u stanju da zbrine sve koji imaju simptome i tegobe izazvane korona virusom, kao i da se sprema još alternativnih smeštaja za prihvat obolelih.

''Imamo adekvatan broj zdravstvenih radnika , građani ne treba da brinu jer će svi biti adekvatno zbrinuti'', naveo je Vekić.

Na Sajmu trenutno 33 pacijenta, stižu još tri zaražena sa Fruške gore

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu trenutno su smeštena 33 pacijenata, a tokom popodneva biće prebačena još tri pacijenta iz Vojnog kampa Letenka na Fruškoj gori koji su pozitivni na novi koronavirus, kaže Vekić.

On je za Tanjug rekao da su 33 pacijenta, koji su prvi smešteni na Beogradskom sajmu, stigli iz zdravstvenih ustava - Infektivne klinike, KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun i Pulmološke klinike KC Srbije i da imaju blagu kliničku sliku.

U Vojnom kampu Letenka na Fruškoj gori nalaze su u izolaciji naši građani koji su stigli iz evropskih zemalja i nakon testiranja rezultati su pokazali da je troje pozitivno i oni će popodne biti prebačeni na Sajam.

"Čekamo izveštaj iz bolnica, nakon obavljenih vizita, koji će još pacijenti u toku dana preći iz KBC Dragiša Mišović i KBC Zemun, kao i sa Infektivne klinike", naglasio je Vekić.

Trenutno je u improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu angažovano 10 lekara i 25 sestara, a Vekić kaže da će taj broj biti veći kako se bude povećavao broj pacijenata.

Za sada su angažovani lekari i sestre iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika na železnici, Specijalne bolnice za internističke bolesti iz Mladenovca, nekoliko sestara iz DZ Palilula, nekoliko lekara i sestara iz Zavoda za kožne i venerične bolesti Džordža Vašingtona, lekari i sestre iz Studentske poliklinike.

Vekić napominje da se na Sajmu zbrinjavaju najlakši slučajevi, zaraženi pacijenti koji nemaju tegobe ili imaju blagu kliničku sliku, te se tu prati njihovo zdravstveno stanje i rade kontrolni testovi.

"Ovde ne zbrinjavamo teške hronične bolesnike, bez obzira što su pozitivni -dijabetičare na insulinskoj terapiji, srčane bolesnike koji iziskuju redovne kontrole, redovno uzimanje terapije, oni se zbrinjavaju u bolnicama"; pojasnio je Vekić.

Prva noć na Sajmu protekla je mirno, a Vekić kaže da pacijenti sarađuju i da nije bilo nikakvih neprijatnosti.

U privremenu bolnicu na Sajmu juče je počeo prijem prvih pacijenata.

Vulin: Vojnička disciplina na Beogradskom sajmu

"Na Beogradskom sajmu je vojnička disciplina. Ustaje se između 6 i 6.30 časova, leže se u 22 časa i svaki sat je isplaniran. Na Sajmu ima oko 3.000 ležajeva i zamislite da svako može da počne dan kad misli da treba i da završi dan kad misli da treba. To nije moguće i u takvim uslovima mora da se napravi odgovarajuća organizacija i zato je uostalom Vojska tu, koja ima najviše iskustva sa takvim načinom života i kao što vidite to funkcioniše. Vojska to svuda u svetu radi", izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je dodao da sada u privremenoj bolnici na Sajmu smešteno oko 30 pacijenata zato što imaju blažu kliničku sliku zbog Covid-19, da ne bi inficirali svoje porodice i svoje prijatelje.

Ministar Vulin je rekao da u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije ima devet inficiranih vojnika, koji su se inficirali tako što su radili sa građanima na severu naše zemlje, prilikom kontrole prelaska granice.

"Svi su dobro i uspešno se oporavljaju i verujemo u njihov uspešan i brz oporavak. Imamo 642 vojnika koji se nalaze u samoizolaciji, oni koji su na različite načine bili u kontaktu sa nekim ko je oboleo, dobro su i njihovo stanje se prati", naglasio je ministar Vulin.

Ministar odbrane je još jednom uputio apel svim građanima da se pridržavaju uputstava, da slušaju šta kažu lekari i da ostanu kod kuće, zbog sebe i zbog svojih porodica.

Upitan da prokomentariše stanje u Vojsci Srbije, imajući u vidu veliki broj zadataka na kojima je angažovana tokom vanrednog stanja, ministar Vulin je istakao da se život u Vojsci odvija planski i organizovano.

"Svi pripadnici Vojske rade u skladu sa planom svog angažovanja, svi objekti koji su u nadležnosti Vojske Srbije su obezbeđeni, i u toku noći nije bilo nikakvih incidenata", naglasio je ministar Vulin.

Vojska Srbije, naglasio je ministar Vulin, ima dovoljno stredstava, ljudstva i tehnike da odgovori na svako naređenje svog vrhovnog komandanta i da sprovede svako naređenje Kriznog štaba u ovim vremenima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.