Voda u Dunavu ispravna za kupanje, tuširanje obavezno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2018, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda u Dunavu ispravna za kupanje, tuširanje obavezno

Kupališna sezona na Dunavu je u toku. Zato je veoma važno skrenuti pažnju javnosti da se njegova ispravnost redovno proverava, kao i da je voda u tuševima na Štrandu u potpunosti bezbedna za korišćenje. Naravno, posebno je važno proveriti stanje kože pre kupanja, najpre dečju i starijih ljudi.

Iako su plaže na Dunavu bezbedne i uređene, svake godine u letnjem periodu pokreće se pitanje ispravnosti te reke za kupanje.

Iako je Dunav, prema podacima Zavoda za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javno zdravlje Vojvodine, ispravan, nakon kupanja se treba odmah istuširati, a građani koji imaju neko akutno oboljenje ili bilo kakvu infekciju ne treba da se kupaju ni u Dunavu, ni u bazenima sve do potpunog oporavka.

"Dunav je prema podacima koje mi imamo u poslednjih mesec dana, odnosno od prvog juna koliko pratimo Dunav kao reku u kojoj se naši sugrađani kupaju ispravan , tj. ne možemo reći ispravan nego zadovoljava potrebu i klasu onog koji zadovoljava kupanje i rekreaciju. Naši nalazi pokazuju, a to je nešto što se ponavlja svake godine jeste da u njemu nalazimo nažalost prisustvo mikroorganizama u dozvoljenom broju, znači oni ne prelaze propisan broj, ali vrsta mikroorganizama koja se izoluje pokazuje da ipak tu postoji neko sveže fekalno zagađenje", kaže Sanja Bijelović, iz Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Za unapređenje kvaliteta Dunava važno je primeniti principe prečišćavanja otpadne vode, kao što to čine zemlje koje su iznad sliva u odnosu na nas. treba napomenuti da u Dunavu nema nikakvih hemijskih elemenata, koji ukazuju na neko dugotrajnije zagađenje i da se u letnjem periodu svakodnevno kontoliše.

Prema podacima Zavoda za zaštitu životne sredine Dunav je bezbedan za kupanje na Štrandu, na Oficircu, na plažu u Futogu, dok zbog stajaće vode kupanje treba izbegavati u Begečkoj jami. Ukoliko želite da pratite podatke Instituta za javno zdravlje Vojvodine to možete učiniti tako što ćete potražiti tablu koja je istaknuta na Štrandu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Voda u Dunavu ispravna za kupanje, ali tuširanje obavezno

Izvor: NoviSad.com, 14.Jul.2018, 10:14

Dunav je bezbedan za kupanje na Štrandu, na Oficircu, na plažu u Futogu, dok zbog stajaće vode kupanje treba izbegavati u Begečkoj jami, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.