Vladimir Bajić dobitnik nagrade Medijakult za emisiju Novosadski dani Đure Jakšića na RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2019, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Bajić dobitnik nagrade "Medijakult" za emisiju "Novosadski dani Đure Jakšića" na RTV

Žiri za nagradu „Medijakult“ Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ je 18. novembra doneo jednoglasnu odluku o dobitnicima nagrade „Medijakult“: za TV emisiju iz oblasti kulture koja se tematski odnosi na kulturni prostor Vojvodine, a kojom se afirmiše i podržava kreativno TV stvaralaštvo u oblasti kulture; a po prvi put i specijalnu nagradu „Medijakult“ za TV emisiju iz oblasti srpske kulture realizovanu u regionu i dijaspori. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Medijakult“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Vladimir Bajić, za TV emisiju „Novosadski dani Đure Jakšića“ u produkciji RTV Vojvodine, a specijalne nagrade „Medijakult“ je Đorđe Šibalin iz Budimpešte (Mađarska), za TV emisiju „Između neba i zemlje – slikar Milan Konjović“ u produkciji MTVA, Budimpešta.

Žiri je radio u sastavu: Siniša Bokan, predsednik; Miroslav Stajić, član i Jožef Klem, član. Nagrade „Medijakult“ će biti dodeljene u sredu, 4. decembra u 13 časova u prostorijama Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Vojvode Putnika 2, Novi Sad.

Emisija “Novosadski dani Đure Jakšića” autora Vladimira Bajića i reditelja Nenada Miloševića u produkciji Radio televizije Vojvodine na savremen i originalan način interpretira životni put Đure Jakšića i njegove novosadske dane. Za obradu teme, autor je odabrao sve popularniji hibridni žanr, takozvani igrano-dokumentarni film ili dokudramu koji kombinuje žanr igranog i dokumentarnog filma na način da dokumentarne podatke i snimke upotpunjuje sa glumljenim rekonstrukcijama stvarnih događaja.

Takvim autorskim pristupom, kombinovanjem objektivnih podataka sa subjektivnim viđenjem autora, ostvarenje postaje mnogo dinamičnije, a dobija i posebnu edukativnu komponentu. Celovito pozitivan utisak upotpunjuje i dobro osmišljeni scenario, kao i odličan rad snimatelja i montažera. Uvođenjem igranih scena kojima dočarava prostore i događaje iz prošlih vremena, u interakciji sa saopštavanjem najpozvanijih autoriteta institucija u kojima se čuvaju likovna i književna dela Đure Jakšića, ostvarena je zanimljiva dramatizacija.

Koncepcija audiovizuelnog sadržaja je stilski ujednačena, na visokom profesionalnom standardu. Odabrani i naznačeni fragmenti iz opusa umetnika su ritmički izbalansirani sa strukturom sadržaja informacija, kao i scenama igranih rekonstrukcija. Ovo svedočanstvo o životu umetnika je upotpunjeno odnosom poštovanja od strane savremenika, kao i današnje generacije, posebno najmlađih. Tamo gde priča počinje se i završava – u prostoru Dunavskog parka kraj Đurinog spomenika, zaokružujući sadržaj emisije.

Emisija “Između neba i zemlje – slikar Milan Konjović” autora Đorđa Šibalina je biografsko svedočanstvo o životu i delu velikana likovne umetnosti. Prateći razvoj njegovog stvaralaštva na prijemčiv i originalan način dočarava impuls izraza Milana Konjovića. Odabir sagovornika stvara uverenje da su oni i najpozvaniji da iznesu sadržaj i činjenice o liku i delu umetnika sa velikim autoritetom. Posebno se ističe kazivanje akademika Mira Vuksanovića, savremenika i velikog prijatelja Milana Konjovića, kao autentično i novo. Izazov za autora emisije je svakako interpretacija likovnog dela i njegova transpozicija u medij TV slike, a ovom zadatku je autor veoma tačno i precizno odgovorio kreativnom interpretacijom i rešenjima koja su potpuno adekvatna. Korišćenjem istorijske građe filmskog i foto materijala, oživljen i osvetljen je duh vremena u kome je stvarao Milan Konjović i faze njegovog opusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.