Visok pritisak izaziva oštećenja na mozgu i demenciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visok pritisak izaziva oštećenja na mozgu i demenciju

Nelečena ili loše regulisana hipertenzija može da dovede do mnogih oboljenja srca, mozga pa i fatalnog ishoda. Uz to, stvaraju se moždane lezije koje dovode do demencije i drugih neuroloških problema, koji se mogu bar umanjiti adekvatnom terapijom, kažu stručnjaci.

Lečenje visokog krvnog pritiska smanjuje rizik za nastanak lezija na mozgu, koje su odgovorne za pojavu demencije, moždanog udara i padove u starijoj dobi – pokazuju rezultati istraživanja stručnjaka Medicinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << škole u Konektikatu.

Studijom je obuhvaćeno više od dve stotine osoba starijih od 75 godina, a najizraženije smanjenje rizika za pojavu promena na mozgu zabeleženo je kod ispitanika kojima je sistolni krvni pritisak snižen ispod 130 milimetara na živinoj skali.

Za lezije, inače, pacijenti načešće saznaju slučajno, posle snimanja skenerom ili magnetnom rezonancom. Lezije mogu biti i trag koji je ostao nakon neke traume, kao i posledica infekcije, izloženosti određenim hemikalijama kao i problema s imunološkim sistemom.

Moždane lezije najčešće se otkrivaju kod osoba starijih od 90 godina, ali su prisutne i kod oko 20 odsto šezdesetogodišnjaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.