Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 09:19

Visok krvni pritisak u trudnoći – opasnost po vas i vašu bebu

Visok krvni pritisak u trudnoći – opasnost po vas i vašu bebu

Možda nećete puno razmišljati o krvnom pritisku kada saznate da ste u drugom stanju – ali znajte da je ovaj parametar vašeg zdravlja i te kako važan. Normalan krvni pritisak tokom trudnoće je ključan za održavanje zdravlja vas i vaše bebe.

Ako ste trudni, evo zašto bi trebalo da pripazite na vrednosti krvnog pritiska i šta je zapravo zdrav opseg.

Visok krvni pritisak u trudnoći – opasnost po vas i vašu bebu

Krvni pritisak, koji se definiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao sila koju krv vrši na arterijske zidove, očitava se pomoću dva broja: sistolni pritisak, zabeleže kada srce aktivno pumpa krv kroz arterije i dijastolni pritisak, koji se meri kada srce miruje između otkucaja.

Krvni pritisak mora pažljivo da se nadgleda u trudnoći iz dva razloga:

Prvo, zato što veliki broj žena ne traži ili nije u mogućnosti da dobije redovne zdravstvene kontrole pre same trudnoće. Tako mnoge žene mogu razviti hronično visok krvni pritisak (hipertenziju) kada nisu trudne i možda toga nisu svesne. Iz tog razloga, nije retko da se prvi put dijagnostikuje hronična hipertenzija, bilo rano ili čak na polovini same trudnoće.

Drugi razlog zbog kojeg se tako pažljivo prati pritisak trudnice je prevencija preeklampsije, stanja koje se ponekad naziva i gestacijska hipertenzija. Ovo stanje može izazvati ozbiljne komplikacije i kod majke i kod fetusa.

Preeklampsijaje visok krvni pritisak u kombinaciji sa „propusnim“ bubrezima, što može da se kreće od blaže do vrlo teške bolesti sa karakteristikama koje uključuju rizik od moždanih napada i komplikacija vezanih za ćelije jetre i trombocite.

Visok krvni pritisak u trudnoći takođe povećava rizik od prevremenog porođaja, ograničenja rasta fetusa i abrupcije (odlubljivanja) posteljice.

Preeklampsijaje visok krvni pritisak u kombinaciji sa „propusnim“ bubrezima, što može da se kreće od blaže do vrlo teške bolesti

Šta je sa niskim krvnim pritiskom u trudnoći?

Nizak krvni pritisak tokom trudnoće takođe može biti razlog za zabrinutost, budući da može dovesti do vrtoglavice. Takođe, nagli pad pritiska, čak i unutar normalnih opsega, može da izazove probleme, uključujući vrtoglavicu i nesvesticu. Ukoliko pad krvnog pritiska ne može da se zaustavi – to može biti opasno po život!

Šta je zdrav raspon?

Tokom trudnoće, žena doživljava promene krvnog pritiska kao sporedni efekat povećanja zapremine krvi – što se javlja kao podrška bebi u razvoju.

Prema stručnjacima, normalan krvni pritisak tokom trudnoće treba da bude do 120/80, mada neki lekari smatraju da se normalnim smatraju vrednosti oko 115/75.

Prehipertenzija se javlja kada je očitavanje krvnog pritiska između 121/80 i 139/89. Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija se definiše kao bilo koja vrednost iznad 140/90.

Nizak krvni pritisak se javlja kada vrednost padne ispod 90/50. Dijagnoza visokog ili niskog krvnog pritiska može se postaviti pomoću sistolnog ili dijastolnog očitavanja – ako je samo jedna od ove dve vrednosti van normalnog opsega.

Kontrolisanje krvnog pritiska tokom trudnoće

Tokom trudnoće, nivo krvnog pritiska je važan pokazatelj potencijalnih problema. Stoga je redovna kontrola pritiska prilikom svake posete lekaru tokom trudnoće neophodna!

Mogu se koristiti i kućni aparati za merenje krvnog pritiska između perioda poseta lekaru – kako bi se pratile eventualne promene krvnog pritiska koje bi u suprotnom mogle ostati neprimećene.

Kako da se smanji visok pritisak u trudnoći?

Neke metode održavanja krvnog pritiska, poput započinjanja novog programa vežbanja, možda nisu prikladne za trudnice. Zbog toga žene kod kojih se tokom trudnoće razvije krvni pritisak van normalnog opsega mogu dobiti lekove na recept.

Ženama čiji krvni pritisak ide daleko izvan normalnog opsega, lekar može preporučiti odmor u krevetu tokom poslednjih nedelja ili meseci trudnoće.

Dobro metaboličko i vaskularno zdravlje je ključno – i da biste istovremeno poboljšali oba ova faktora – pokušajte da ograničite unos masnoća, šećera i natrijuma u ishrani.

Pored zdrave ishrane – gledajte da se bavite i redovnim fizičkim aktivnostima (prilagođenim trudnici, poput lagane šetnje) i spavajte dovoljno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.