Poskupelo grejanje u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupelo grejanje u Kikindi

Početak nove godine u Kikindi obeležile su, između ostalog vrlo niske temperature i više cene daljinskog grejanje. Naime, januarski računi biće uvećani od 6 do 7 procenata. Primera radi, za stan od 60 metara kvadratnih, to povećanje iznosi oko 650 dinara na mesečnom nivou. U kikindskom JP „Toplana", korekcija cena daljinskog grejanja obrazložena je povećanjem cena energenata – gasa i električne energije.

Od 1. januara, u zavisnosti od načina obračuna, izdvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaćinstava, kao i drugih korisnika daljinskog grejanja u Kikindi biće uvećana od 6 do 7 procenata.

"Za građane i druge korisnike daljinskog grejanja kojima se računi obračunavaju na osnovu kvadrature, povećanje je 6,51 procenat, dok će korisnici koji grejanje plaćaju po utrošku toplotne energije dobiti račune uvećane za 7,38 odsto. U proseku, za stan od 60 metara kvadratnih to povećanje iznosi oko 650 dinara mesečno", rekao je Miroslav Čičulić, direktor JP „Toplana" Kikinda.

Korekcija cena daljinskog grejanja obrazložena je u JP „Toplana", povećanjem cena energenata.

"Pre svega, poskupljenje prirodnog gasa od 1. oktobra za oko 20-tak procenata, kao i poskupljenje električne enrgije od 1. januara ove godine za 22 procenta", rekao je Čičulić.

Poskupljenja nikada nisu dobra vest, a građani, korisnici daljinskog grejanja, moraju pre svega da ispoštuju sve težu kalkulaciju kućnog budžeta.

Odbornici gradske Skupštine mogli bi već na prvom ovogodišnjem zasedanju lokalnog parlamenta da raspravljaju i o predlogu ugovora o koncesiji, na osnovu kojeg bi proizvodnja i distribucija toplotne energije u Kikindi mogla biti poverena privatnoj kompaniji. I u tom slučaju, korekcije cena daljinskog grejanja ostale bi u ingerenciji lokalne samouprave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.