Veštačka oplodnja i za Subotičanke

Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštačka oplodnja i za Subotičanke

SUBOTICA - Subotička Opšta bolnica postaće regionalni centar za vantelesnu oplodnju od oktobra, tvrde u ovoj bolnici. Do sada su obezbeđene dozvole i dokumenta za otvaranje ovog centra, a deo zaposlenih u bolnici prošao je obuku u novosadskom Kliničkom centru, Makedoniji, Sloveniji, dok će drugi deo budućeg tima za vantelesnu oplodnju ići na obuku u Mađarsku. Subotički lekari procenjuju da će, zahvaljujući novom centru, potomstvo dobiti između 20 i 40 odsto neplodnih parova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Imali smo sve relevantne faktore da odobrimo osnivanje Centra za veštačku oplodnju. To će biti prva bolnica u zemlji koja će usrećiti mnoge parove iz zemlje i regiona. U subotičkoj bolnici rade sposobni lekari, ginekolozi i biolozi, pred kojima će biti veliko iskušenje, ali mi smo sigurni da će uz pomoć najsavremenije opreme njihovi rezultati biti na nivou ostalih klinika koje se bave veštačkom oplodnjom - rekao je dr Tomislav Stantić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Načelnik ginekološkog akušerskog odeljenja dr Luka Anđelić kaže da je u ginekologiji veštačka oplodnja „osvajanje vrha ledenog brega".

- U Evropi se pet odsto dece rađa vantelesno. Ovladavanje tehnologijom je komplikovano, naročito u uslovima Opšte bolnice u našem gradu. Ekipa lekara i biologa stvara se dugi niz godina i zbog toga nam je neophodna pomoć i podrška kolega iz Novog Sada, koji su već postigli fantastične rezultate u ovoj oblasti. Ako uspemo da dođemo do njihovih 40 odsto uspešnih vantelesnih oplodnji, bićemo veoma zadovoljni - rekao je Anđelić.

Prvi čovek Centra za vantelesnu oplodnju u Subotici biće prim. dr Aleksandar Radulović. Prema njegovim rečima, Centar će doprineti rastu nataliteta, koji je poslednjih godina jedan od najvećih problema u pokrajini.

- Oko 15 odsto parova u zemlji ima smanjenu plodnost, a u poslednje vreme povećana je muška neplodnost. Više od 20 do 40 odsto parova osnivanjem Centra rešiće svoj problem i postaće roditelji. Pred nama je ogroman posao, do otvaranja radićemo na usavršavanju projekta i edukaciji biologa - rekao je Radulović.

Za najsavremeniju opremu i projekat vantelesne oplodnje iz pokrajinske kase je obezbeđeno 20.419.000 dinara. Dr Miloš Lučić, pokrajinski ministar zdravlja, naglašava da će se kod parova kod kojih vantelesna oplodnja ne uspe insistirati na pojednostavljenju procedure usvajenja dece.

- U zemlji su neophodni ovakvi centri. Subotica će biti prva u kojoj, već od danas, pošto su rešeni svi problemi s papirima, može da se otpočne sa priprema za otvaranje Centra - rekao je Lučić.

Kasni rekonstrukcija Opšte bolnice

Centar za veštačku oplodnju ne može ranije da bude otvoren zbog kašnjenja rekonstrukcija bolnice.

- Završetak radova na porođajnom odseku očekujemo tek za mesec dana, a nakon toga potrebno je izabrati najkvaliteniju opremu za koju ćemo konsultovati novosadske kolege. Verujemo da će do kraja septembra sva oprema biti instalirana i kadar spreman, da bi već u oktobru krenuli sa prvim pacijentima - kaže dr Anđelić. Dr Goran Bićanin, direktor Opšte bolnice, kaže da su nezadovoljni brzinom i kvalitetom radova na rekonstrukciji koje izvodi slovenački „Smelt".

- Sve nedoumice o nedostatku sredstava su otklonjene, ali je ugovor za završetak radova na ginekologiji probijen za 70.000 evra, pa smo se dogovorili da će radove u toj vrednosti obaviti neko drugi, a ne „Smelt". Poslednja odluka Slovenaca bila je da će radovi biti gotovi za tri meseca, ali smo i ranije dobijali slične odgovore - rekao je Bićanin.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veštačka oplodnja i za Subotičanke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008

SUBOTICA - Subotička Opšta bolnica postaće regionalni centar za vantelesnu oplodnju od oktobra, tvrde u ovoj bolnici. Do sada su obezbeđene dozvole i dokumenta za otvaranje ovog centra, a deo zaposlenih u bolnici prošao je obuku u novosadskom Kliničkom centru, Makedoniji, Sloveniji, dok će drugi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.