Veoma sam ponosan što smo ubedljivo najbolji u Evropi, uskoro Forverk u Čačku, nemačka fabrika u Ivanjici...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 12:13

Veoma sam ponosan što smo ubedljivo najbolji u Evropi, uskoro "Forverk" u Čačku, nemačka fabrika u Ivanjici...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je veoma ponosan što je Srbija ubedljivo najbolja po rastu BDP-a u Evropi.

Vučić, na podatke za prvi kvartal ove godine, prema kojima je rast BDP-a Hrvatske iznosio svega 0,4 odsto, a Srbije 5,2, upitan šta čini razliku, kao i da iz Fiskalnog saveta stižu procene da je pad privrednih aktivnosti u aprilu oko 21 odsto, kazao da je Srbija ubedljivo ispred Litvanije, Rumunije, Poljske, Kipra, Mađarske, te da prvi iza nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ima rast od 2,7 odsto.

Ukazao je da je pad privrednih aktivnosti u aprilu iznosio 16,6 odsto.

„Neke zemlje su imale pad od 30 i 35 odsto, jer ništa nije radilo“, objasnio je on.

Vučić je naglasio da je u prvom kvartalu rast BDP-a u Srbiji iznosio 5,2 odsto, te da je bio nešto bolji od njegovih predviđanja.

„Kada uzmete u obzir poslednji kvartal kada je rast iznosio 6,2 odsto, Srbija je u poslednja dva kvartala ubedljivo prva u celoj Evropi. Time sam zadovoljan i to pokazuje da Srbija kada radi, bori se, I veruje u sebe može da to ostvari“, kazao je on.

Vučić je rekao da su građani stvarali tu dodatnu vrednost.

Kroz BDP se, kaže, vidi vrednost koju stvarate na nivou godine, sve što neko radi.

Srbija posle pandemije korona virusa neće izaći ekonomski neoštećena, ali će, uveren je, oštećenja biti najmanja u Evropi i da će i dalje imati najveći rast u regionu.

"Mi ćemo imati najveći rast, siguran sam da će Srbija imati snage da napreduje najvećom brzinom", naveo je Vučić u Staroj Pazovi odgovarajući na novinarska pitanja o tome kako će Srbija prevazići posledice krize.

On je rekao da je pandemija izazvala najveću krizu u svetu posle Drugog svetskog rata, i da je u svim zemljama kriza, ali da već počinju da se podižu Kina, SAD, Evropa.

"Mnogo bolji put očekuje Srbiju. Kod nas neće biti pad, kao kada su nam zatvarali fabrike po Srbiji da bi uzeli pare za sebe", ukazao je Vučić.

On je rekao da je ponosan na naše građane, jer je to u najvećoj meri njihova zasluga, jer su doprineli svojom borbenošću, verom u budućnost, snagom i zato je, kaže siguran, da će to doneti rezultate.

Uskoro "Forverk" u Čačku, nemačka fabrika u Ivanjici

Vučić je izjavio  da su gradovima u pet okruga na jugu zemlje najpotrebnije investicije, kao i u pojedinim delovima Vojvodine, i istakao da se u Čačku uskoro otvara fabrika kompanije “Forverk”, dok će jedna nemačka kompanija otvoriti veliku fabriku u Ivanjici.

Na pitanje novinara gde su najpotrebnije investicije, Vučić je rekao da su najpotrebnije u Somboru, Vrbasu, Kikindi i dodatno u srednjem Banatu, oko Zrenjanina, kao i u Bačkoj Palanci.

“Ima investicija u Novom Sadu, Sremu, južnom Banatu. . uvek treba još, ali je dobro, kao i Smederevu, sada i u Smederevskoj Palanci”, rekao je Vučić.

Dodao je da su investicije potrebne i Braničevskom i Podunavskom okrugu, posebno Požarevcu, ali i drugim mestima.

“Ziđin mnogo drži u Borskom i Zaječarskom okrugu, imamo dosta u Mačvi, ali potrebne su nove investicije i putevi u Kolubarskom okrugu. Uskoro otvaramo Slovac - Popučke, kod Valjeva”, rekao je Vučić.

Najavio je da će uskoro otvara “Forverk” u Čačku dok će u Ivanjici, Nemci otvoriti veliku fabriku.

Dodao je da u Zlatiborskom okrugu mora dodatno da se radi na otvaranju radnih mesta, te napomenuo da se uskoro otvara i “Budimka” što će mnogo značiti za Požegu.

“Moramo da uradimo još za južni deo Zlatiborskog okruga. Ostaje Raški okrug. Mnogo uradili za Kraljevo”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, iako je mnogo urađeno za jug Srbije, to je deo zemlje gde su investicije najvažnije.

“Od Pčinjskog, Niškog, Jablaničkog, Pirotskog do Topličkog okruga, tamo su investicije najvažnije”, rekao je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.