Veliki uspeh mladog Kikinđanina u sportskom penjanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh mladog Kikinđanina u sportskom penjanju

Netipičan izbor sporta za jednog mladog panonskog mornara. Tako bismo, u najkraćem, mogli objasniti odluku 16-ogodišnjeg Kikinđanina Petra Čičkovića da se odluči sa sportsko penjanje, odnosno draj tuling (dry tooling), vrhunske sportove koji zahtevaju izuzetnu fizičku pripremljenost, disciplinu, volju i samokontrolu.

Da je kikindski gimnazijalac Petar Čičković napravio baš dobar izbor, pokazuju i sjajni rezultati mladog sportiste. Nedavno je u Finskoj, u izuzetno jakoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konkurenciji Svetskog takmičenju, Petar uspeo da se plasira među 10 najboljih.

"U Finskoj je bilo sjajno, to je bilo moje prvo Svetsko takmičenje. Atmosfera je bila odlična, jedino što je bilo strašno hladno. Nisam navikao da penjem na toj temperaturi, pošto je bilo oko -15 stepeni. Uradio sam najviše što sam mogao, zadovoljan sam uspesima", ističe Petar.

Standardna penjačka oprema, alatke za led, dereze, šlem, neobična oprema za jednog panonskog mornara. I baš tu na severu Banata, gde je najviša nadmorska tačka na 83 metra, Petar po svemu sudeći traži drugačiji izazov. Kada je prohodao, odmah je počeo i da se pentra, vere po drveću, priča Petrova mama Nina. To početno sportsko penjanje bilo je uz mamine uslove i – dogovor.

"Tako da smo imali dogovor da se penje do visine do koje ja mogu da dignem ruku. Ako krene da pada da mogu da ga uhvatim i to je bio naš dogovor. On je i kao sasvim mali uživao u tom pentranju, nikada se nije plašio, valjda mu je već tada to bio izazov, to mu je bilo super", kaže ona.

Zato je kikindski Sportski penjački klub "Pentraks" za Petra postao pravo mesto, kutak u kojem se on oseća - svoj na svome. Iako uslovi nisu idealni, 10-ak članova kluba, njihove porodice i trener Laza Radivojac ulažu svu svoju energiju i vreme u sport koji ih ispunjava:

"Ovaj sport za mene je, blago rečeno sve. Ja sam sa ovim sportom odrastao i to predstavlja najveći deo mog života. Svakodnevno dolazim u klub i tu provodim bar dva sata. Zahvaljujući sportskom penjanju, upoznao sam jako veliki broj ljudi i bio na mnogim mestima o kojima bez sporta ne bih ni mogao ni da maštam" , objašnjava Petar.

Bavljenje sportom, izazovi na koje nailazi i rešava ih, putovanja, druženja samo su neke prednosti koje je sportsko penjanje donelo Petru. Taj sport postaje i olimpijski, pa neka učešće na Olimpijadi bude sledeći Petrov cilj. Neka to bude novi izazov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.