VOICE: Naplaćuju grejanje preko komšijskog zida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2016, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Naplaćuju grejanje preko komšijskog zida

Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća Standard iz Vrbasa, iako je Ustavni sud Srbije presudio da nije nadležan da donosi Pravilnik o pružanju grejnih usluga, usvojio je novi-stari Pravilnik kojim se omogućava naplata "grejanja preko komšijskog zida", piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

"Odnosno, potrošači koji su odlučili da ne žele da se greju preko sistema daljinskog grejanja, prinuđeni su da i dalje na mesečnom nivou plaćaju određeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procenat od pune cene daljinskog grejanja, i to ne samo u Vrbasu već i u drugim vojvođanskim opštinama", navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Objašnjava se da je reč o "indirektnom grejanju", odnosno grejanju preko instalacija, susednih prostorija ili čak komšijskog zida, u slučajevima kada su se građani odjavili sa sistema daljinskog grejanja, ali im toplane ipak naplaćuju određeni procenat od ukupne cene grejanja.

Ustavni sud je 7. jula ove godine Pravilnik o pružanju grejnih usluga u Vrbasu proglasio nezakonitim u celosti, a inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti podneo je jedan meštanin.

Ustavni sud je naveo da JKP Standard nije ovlašćen da svojim aktom uređuje način i uslove pružanja grejnih usluga, pa je samim tim presuđeno da pravilnik u celosti nije u saglasnosti sa zakonom.

JKP Standard je, međutim, 6. oktobra doneo novi - a zapravo isti - Pravilnik o pružanju grejnih usluga, uprkos odluci Ustavnog suda, pa je sada potrebno ponovo podneti inicijativu Ustavnom sudu, navodi VOICE.

Pravnik Veljko Milić rekao je da oni koji su uslugu "indirektnog grejanja" plaćali mogu tražiti i povraćaj novca.

U Udruženju za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" ocenili su da se ovo pitanje tiče mnogih građana u Vojvodini i Srbiji koji su žrtve "svojevrsnog haosa" u oblasti koja se, suprotno zakonima, uređuje lokalnim odlukama i aktima.

"Iako član 90. Ustava jasno kaže da država štiti potrošače, a Zakon o zaštiti potrošača svakom građaninu daje za pravo da raskine ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa, ako nije saglasan sa promenom cene, tarife ili kvalitetom pruženih usluga, u mnogim opštinama u Vojvodini i Srbiji građani plaćaju grejanje preko komšijskih zidova, plafona ili poda, iako su se jasno opredelili za drugu vrstu grejanja", rekao je za VOICE Radomir Ćirilović iz "Prosperiteta".

VOICE je naveo da se u Vrbasu, Rumi i Bečeju indirektno grejanje plaća 30 odsto od pune cene grejanja, a u Sremskoj Mitrovici i Senti 20 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VOICE: Toplane nezakonito naplaćuju grejanje preko komšijskog zida

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2016

Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća Standard iz Vrbasa, iako je Ustavni sud Srbije presudio da nije nadležan da donosi Pravilnik o pružanju grejnih usluga, usvojio je novi-stari Pravilnik kojim se omogućava naplata "grejanja preko komšijskog zida", piše Vojvođanski istraživačko-analitički...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.