Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 11:54

Usvojen set poreskih i carinskih zakona; Skupština ratifikovala sporazume vredne 700 miliona evra

Usvojen set poreskih i carinskih zakona; Skupština ratifikovala sporazume vredne 700 miliona evra

Skupština Srbije usvojila je večeras set poreskih i carinskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu kojim se od 1. januara 2022. godine porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava, prebacuje sa Poreske uprave na lokalne samouprave.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u načelnoj raspravi da su porezi na nasleđe i imovinu i prenos apsolutnih prava izvor prihoda lokalnih samouprava i da se sa jedne strane smanjuje opterećenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Poreske uprave, a s druge se daje mogućnost opštinama i gradovima da maksimiziraju naplatu poreza.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje se odnose na pojednostavljenje poreskih postupaka za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza.

Kako je rekao, to će ubuduće moći da se čini elektronski preko portala Poreske uprave.

Kada je u pitanju Zakon o državnim administrativnim taksama, ukidaju se i smanjuje dosta taksi kako bi se umanjila opterećenja privredi.

Kao najvažniju promenu u Carinskom zakonu, Mali je naveo pomeranje rokova po pitanju zastarelosti carinskog duga, odnosno državi se daje duže vremena da reaguje i zaštiti svoje interese.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o carinskoj službi proširuje se krug carinskih službenika koji su ovlašćeni za pokretanje carinskog prekršajnog postupka.

“Na taj način sami postupci carinjenja, odnosno carinskih prekršaja, biće brži i efikasniji”, istakao je Mali.

Skupština ratifikovala sporazume vredne oko 700 miliona evra

Poslanici Skupštine Srbije ratifikovali su večeras sedam sporazuma kojima se obezbeđuje oko 700 miliona evra koji će biti usmereni na podršku u borbi protiv kovida-19, zatim za podizanje energetske efikasnosti i za takozvanu “zelenu ekonomiju”.

Ministar finansija Siniša Mali je nedavno precizirao da se to odnosi na nabavku medicinske opreme, izgradnju laboratorija za testiranje, unapređenje takozvane zelene ekonomije i rad na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u 60 lokalnih samouprava.

Sporazum između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vredan je 92 milione evra i njime se obezbeđuju sredstva za nabavku dodatne medicinske opremu, radiće se na obuci medicinskih radnika, za izgradnju regionalnih kovid laboratorija u KCV u Novom Sadu i u Kragujevcu.

Kada je reč o zakonu o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, taj zajam se, rekao je Mali, koristi za finansiranje javnog sektora, tačnije kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova i medicinske opreme.

Vrednost sporazuma je oko 200 miliona evra i može se koristiti do kraja ove godine i sledeće godine.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u vrednosti od 44,5 miliona evra obuhvata unapređenje efikasnosti u 28 zgrada, rekao je Mali i dodao da je sa istom bankom napravljen sporazum kojim će se obezbediti sredstva da se u 60 opština unapredi kanalizaciona i vodovodna mreža.

Prema njegovim rečima, to se uklapa i u program Srbija 2020-2025. godine i da se već naredne godine kreće u izgradnju nedostajuće kanalizacione i vodovodne mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u preko 70 lokalnih samouprava, a vrednost sporazuma je 300 miliona evra.

“Već u budžetu za 2021.godinu imamo obezbeđenih preko tri milijarde evra da u narednih pet godina za 70 lokalnih samouprava završimo nedostajuću vodovodnu i kanalizacionu mrežu”, poručio je Mali.

Poslanici su ratifikovali i sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u vrednosti od 30 miliona evra, kao i sporazum sa istom bankom vrednosti 20 miliona evra za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namene širom zemlje.

Mali je naveo da se Zakonom o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ povećava efikasnost i smanjuje broj članova komisije sa 11 na 5.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a u 16 časova su u parlament došli članovi Vlade Srbije da odgovaraju na pitanja parlamentaraca.

Predstavnici vlade odgovaraju poslanicima svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 16 do 19 časova, a danas su prvi put u ovom mandatu skupštine na dnevnom redu i poslanička pitanja.

Selaković: Srbija više nije tačka koja se zaobilazi

Srbija je ozbiljnom i odgovornom politikom prethodnih godina uspela da izgradi novi ugled i kredibilitet i nije tačka koja se zaobilazi, već koja se obavezno posećuje, rekao je večeras ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i dodao da nas čekaju teška vremena i da je zato važno da budemo jedinstveni.

Selaković je rekao da je pitanje da li se prepliću interesi EU i stare i nove američke administracije s jedne strane suvišno, jer su ti interesi odavno isprepletani kada je u pitanju područje Zapadnog Balkana, a posebno Srbije.

"Razlikuju se viđenja, pristupi u rešavanju nekih problema, a da li će nova američka administracija promeniti pristup u odnosu na prethodnu, to ćemo videti. Veliki brodovi teško menjaju svoj kurs", rekao je Selaković u parlamentu, gde poslanici postavljaju pitanja članovima vlade.

On je rekao da je na ponos svih građana vlast jednom ozbiljnom, odgovornom, mudrom državničkom spoljnom politikom uspela velikima u svetu, koji su kumovali nekim teškim događajima u prošlosti, da "otvori oči" i skrene pažnju na nas i naše probleme na malo drugačiji način.

Podsetio je da je vlada 2013. godine, kada je postignut prvi Briselski sporazum o normalizaciji, zbog toga pretrpela napade i osude, a da je Aleksandar Vučić tada rekao da će doći vreme kada ćemo se mi držati tog sporazuma i dogovora, a da će oni za koje se tada mislilo da slave zbog sporazuma, bežati od njega i njegovog ispunjenja.

Selaković je rekao da sve što Srbija čini i na spoljnom i na unutrašnjem planu, svedoči o ozbiljnosti, odgovornosti i posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu.

"Nećete naići ni na jednu jedinu izjavu našeg državnog vrha, koja može da bude faktor nestabilnosti. Takva ozbiljnost i odgovornost, posvećenost tim vrednostima, koje su značajne za ceo region, pažljivo i marljivo se osluškuje u svakoj prestonici u kojoj se nekada s nestrpljenjem čekalo na svaku našu oštru reč, nesmotren potez ili grešku", rekao je Selaković.

Ružić: Proces sticanja znanja nije ugrožen, sutra uputstvo

Proces sticanja znanja zbog prelaska na onlajn nastavu neće biti ugrožen, izjavio je večeras ministar prosvete Srbije Branko Ružić.

“Mi ćemo konkretnim uputstvom, koji ćemo sutra poslati školskim upravama, definisati i one situacije kada i ukoliko dođe do potrebe da đaci poprave neku ocenu, to urade i u neposrednom kontaktu u školama”, rekao je Ružić u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je Vlada Srbije na osnovu preporuka Kriznog štaba donela uredbu koja tretira pitanje prelaska na onlajn nastavu, koja se tiče starijih razreda od petog do osmog razreda i srednjih škola, uz preporuku da to urade i visokoškolske ustanove.

“Podsetiću vas da je i pre početka školske godine ostavljena mogućnost roditeljima da se opredele da li žele da njihova deca pohađaju nastavu na daljinu ili na konvencionalan način”, rekao je Ružić.

Podsetio je da će raspust trajati od 21. decembra do 15.januara, a da će se nastava za učenike do tada odvijati onlajn.

Ružić je, inače, odgovarao na pitanje šefa poslanika SPS-a Đorđa Milićevića, koliko epidemija korona virusa utiče na kvalitet obrazovanja i kakav uticaj na socijalizaciju dece može imati onlajn nastava.

Brnabić: Očekujem da počne primena Zakona o poreklu imovine

Premijerka Ana Brnabić poručila je večeras da očekuje da počne primena Zakona o poreklu imovine, kao i da nadležne institucije istraže da li su istiniti navodi koje je čula da brat Dragana Đilasa ima 29 nekretnina od ukupno 1.726 metara kvadratnih.

"Ako je istina da dragan Đilas i njegov brat imaju svu ovu imovinu, izuzetno bih volela da vidim koje je poreklo te imovine i kako je moguće steći toliku imovinu", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika.

Napomenula je da bi to trebalo sve istražiti upravo zato što je Dragan Đilas bio politički funkcioner i da je to svakako, kako je rekla, za jednu ozbiljnu istragu.

Poslanik SNS Aleksandar Marković je prethodno pitao premijerku da li će biti istražene informacije da brat Dragana Đilasa ima 29 stanova, lokala i garaža u centru Beograda, čija je ukupna kvadratura 1.726 kvadrata.

Zapitao je koliko je godina potrebno da jedna porodica radi da bi zaradila jedan stan, a kamoli samo jedan čovek.

Mali:Metro i unapređenje energetske mreže doprinose privredi

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je danas da i projekat metroa u Beogradu i unapređenja elektrodistributivne mreže treba da daju dodatni impuls razvoju privrede u zemlji.

Mali je u Skupštini Srbije podsetio poslanike da je juče potpisan Sporazum o početku izgradnje auto-puta "Mira", za prvih 33 kilometara od Niša do Pločnika, kao i da je danas potpisan sa francuskom Vladom sporazum o izgradnji i saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata u zemlji, a koji se konkretno odnosi na izgradnju metroa u Beogradu i unapređenje elektroenergetske mreže, a čija je vrednost 581milion evra.

Kaže da se do kraja naredne godine očekuje početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu i da taj sporazum predstavlja korak bliže ispunjenju programa Srbija 2020-2025.

Podsetio je da se uprkos pandemiji virusa korona nastavlja s radom na sprovođenju programa Srbija 2020-2025, i naveo da se ulaže novac kako bi 2025. godine prosečne plate bile 900 evra, a penzije 430.

Ističe da je od toga važnije da se završi u potpunosti mreža autoputeva, nedostajuća kanalizaciona i vodovodna mreža, fabrike za pročišćavanje otpadnih voda, rehabilitovanje pruga, izgradnja škola, vrtića, zdravstvenih ustanova.

"Srbija je lider kada je u pitanju rast ekonomije u Evropi ove godine. Za nas je izazov 2021. i 2022, a i po projekcijama Evropske komisije i MMF-a, Srbija će održati tu lidersku poziciju", kazao je Mali i istakao da se i dalje moraju tražiti izvori rasta - nove investicije, fabrike, nova gradilišta kako bi se stopa rasta održala.

Kaže da će poslanici za desetak dana raspravljati o budžetu i ističe da osim povećanja plata, penzija, minimalne zarade, veoma je važno da će u budžetu biti rekordan broj kapitalnih investicija - 5,5 odsto od domaćeg BDP-a.

Popović: Nadam se osuđujućim presudama za pripadnike OVK

Ministarstvo pravde će učiniti sve da dođe do osuđujućih presuda za bivše pripadnike tzv. OVK, izjavila je večeras ministarka Maja Popović.

Popović je u Skupštini Srbije rekla da je Vlada napravila radnu grupu koja će se baviti tom temom.

“Ja se iskreno nadam da će do takve (osuđujuće) presude doći. U prošlom periodu nismo imali takve slučajeve imajući u vidu da su svedoci pobijeni, nestajali su i dokazi, ali mi ćemo kao vlada i ministarstvo učiniti sve da dođemo do neke osuđujuće presude. Naravno u okviru je nadležnosti suda da presuđuje i sudi”, rekla je Popović odgovarajući na pitanje poslanika SPS Đorđa Milićevića.

Milićević je podsetio da optužnica protiv bivših pripadnika OVK ima 70 strana i da nije u celosti objavljena, kao i da je lista svedoka zatamnjena.

Pitao je kada će biti obnarodovano i jedno i drugo kako bi država mogla nešto da preduzme i zaštiti svedoke, da se ne ponovi slučaj Haradinaja u kojem su svedoci pobijeni.

Stefanović: Lekari pokazali čeličnu disciplinu i izdržljivost

Ministar obrane Nebojša Stefanović zahvalio je danas lekarima koji rade u vojnom, redovnom zdravstvu, ali i u kovid sistemu ističući da su pokazali čeličnu disciplinu i snagu da pomognu svim pacijentima.

On je rekao da VMA radi 24 sata i dodao da postoji pritisak u celom sistemu zdravstva.

Stefanović je odgovarajući na pitanja poslanika Dragana Markovića u Skupštini Srbije rekao da je vojska najsnažniji garant bezbednosti i da se mora nastavljati opremanje vojske i razmišljati o standardu.

"Razgovarao sam o tome sa predsednikom i nadam se da će u narednom periodu vojska imati više podrške i da nastavimo još intenzivnije sistem opremanja.

Čvrsta vojska i čvrsto vojno zdravstvo pokazuju da je to zdrav deo sistema i itekako može da bude na liniji sa narodom i podrži ga u teškim vremenima", rekao je Stefanović.

Brnabić: Odlično se borimo,važno da ostanemo disciplinovani

Premijerka Srbije Ana Brnabić apelovala je danas na građane da budu disciplinovani i poštuju mere u cilju suzbijanja virusa korona i dodala da se Srbija odlično bori sa teškom epidemiološkom situacijom.

Brnabić je odgovarajući na pitanje poslanika Dragana Markovića u vezi epidemije i konstataciju da su građani psihički opterećeni virusom, i da se ne priča dovoljno o drugim temama, rekla da se slaže da je građanima dosta priče o koroni, ali da je važno da se ponašaju odgovorno i poštuju mere.

"To je važno ne samo zbog nas samih već i zdravstvenih radnika koji cele godine naporno rade, da njima olakšamo, a ovi brojevi koje imamo nisu nešto što je bilo neočekivano imajući u vidu situaciju u Evropi i regionu. Mi se odlično borimo i apelujem na ljude, a znam da je svima dosta svega, i da je psihički teško da imaju strpljenja", rekla je premijerka.

Ona je izrazila nadu da je vakcina blizu i da ćemo polako početi da se vraćamo u normalan život.

Na konstataciju Markovića da se govori samo o koroni a ne i o drugim važnim temama poput vojnog naoružanja ili tome da Crvena Zvezda večeras igra, Brnabić je rekla da je večeranja utakmica veoma važna i poželela sve najbolje timu crveno-belih.

Mali: Potrebno održivo rešenje za penzije poljoprivrednika

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da se radi na pronalaženju sistemskog rešenja za poljoprivrednike, odnosno za plaćanje penzijsko-invalidskog osiguranja poljoprivrednih proizvođača, za vraćanje dugova koji im predstavljaju veliki problem, kao i da će se sa predlogom rešenja pred javnost izaći najverovatnije u prvom kvartalu sledeće godine.

Mali je tako u Skupštini Srbije odgovorio na pitanje poslanika Arpada Fremonda koji je ispred poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, pitao kada će taj problem biti rešen i naveo da je potrebno problem rešiti i tako da bude srazmeran prihodima poljoprivrednih proizvođača.

Ministar je ukazao da penzije poljoprivrednih proizvođača predstavljaju možda i najveći problem, odnosno doprinosi poljoprivrednika, kao i ogroman dug koji se, prema njegovim rečima, meri u milijardama evra.

"Probani su i razni reprogrami, ali sve su to bili pokušaji koji nisu davali sistemsko rešenje. Mi sada radimo na sistemskom rešenju, želimo da nađemo meru da svi poljoprivredni proizvođači mogu da plaćaju poreze i doprinose upravo srazmerno prihodima koje ostvaruju, a koji su vezani za veličinu parcele koju obrađuju", kazao je Mali na sednici Skupštine u delu u kojem poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade.

Prema njegovim rečima, sa rešenjem ovog problema se neće izlaziti u javnost dok se ne proveri sa stručnom javnošću kako se ne bi napravila greška.

Mali ističe da ne žele ni on, a ni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, da naprave grešku i predlože rešenje koje će morati da za godinu,-dve dana da se menja.

Ukazao je na to da uprkos pandemiji virusa korona i PIO fond i RFZO će biti u suficitu, odnosno neće imati gubitke usled smanjenih doprinosa.

"Ti sistemi su na stabilnom postolju, ali rešenje za poljoprivrednike mora da se nađe i od teme ne bežimo, rešićemo je", kazao je Mali i istakao da nakon budžeta i još dvadesetak važnih zakona, njegov prioritet će biti upravo iznalaženje rešenja za penzije i dugove poljoprivrednika, koje će biti fer i održivo.

Fremond je kazao da pored donošenja novog zakona za poslanike SVM važno da se omogući reprogram u sledećoj godini i da bi bilo dobro da traje najmanje godinu dana.

"Važno je i da kroz reprogram omogućimo onim poljoprivrednicima koji žele i mogu da plate glavnicu odmah to i učine ako su u stanju i da im se otpišu kamate", kazao je Fremond i naveo da problem predstavlja i Poreska uprava koja je onima koji su ušli u reprogram stavila hipoteku na poljoprivrednu zemljište, pa ono ne može da se proda, prepiše, kao i da postoji problem nepriznavanja uplata.

Ministar je primetio da je poslanik nabrojao nekoliko problema koje treba rešiti i kazao da su to problemi koji su se nagomilavali godinama.

"To je izazov za sve nas, ali potpuno ćemo posvećeno pristupiti tom problemu", kazao je Mali i zamolio sve da kada pričaju o Poreskoj upravi budu puni razumevanja jer ti ljudi rade samo svoj posao i nije im jednostavno, a oni će biti deo sveobuhvatnog rešenja.

Istakao je da se takav problem ne može parcijalno rešavati, već da se mora pronaći sveobuhvatno rešenje koje će biti održivo narednih nekoliko decenija.

Brnabić: Niko neće bežati od odgovornosti, kada sve prođe

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da niko u sistemu ne beži od odgovornosti u vezi sa borbom protiv korona virusa, kao ni od lične odgovornosti, ali smatra da je treba tražiti kada prođe izuzetno teška situacija i kada Srbija izađe kao pobednik, a uverena je da će se to dogoditi.

Brnabić je tako odgovorila u Skupštini Srbije na pitanje poslanika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića o tome šta će Vlada Srbije preduzeti po pitanju odgovornosti za stanje u kojem se našao Novi Pazar.

Ona je kazala da je situacija u Raškoj oblasti zaista bila izuzetno teška posebno tokom jula i avgusta, navodeći da je država učinila sve da pruži dodatnu pomoć i podršku bolnici u Novom Pazaru, ali i stanovnicima Novog pazara, Tutina i Sjenice.

"Mislim da smo u datim okolnostima uradili najbolji mogući posao", istakla je Brnabić.

Ona je podsetila da je kao predsednica Vlade Srbije zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom posetila Novi Pazar, a da je pre toga i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odneo dodatnu zaštitnu opremu, respiratore i sve što je potrebno da se zdravstveni radnici uspešno bore protiv korona virusa.

Prema njenim rečima, niko u sistemu ne beži od odgovornosti, pa ni u ovim najtežim trenucima od Drugog svetskog rata.

"Tu smo i da podnesemo ličnu odgovornost šta i kako smo radili, ali mislim da svačija odgovornost treba da se traži kada sve ovo bude iza nas i kada izađemo kao pobednici, a znam da hoćemo", poručila je premijerka.

Ona je istakla da nadležni organi treba da rade svoj posao, ali je pozvala i da svi zajedno nastavimo zajedničku borbu.

Brnabić je kazala da može da garantuje da je svako u vladi i resornom ministarstvu dao sve od sebe da građani budu zbrinuti i dodala da je Srbija bila među malobrojnim zemljama koja je mogla uvek da zbrine zaražene i da obezbedi dovoljno lekova i respiratora, i da se ne isključuju oni koji imaju manje šanse zbog onih koji imaju veće šanse da prežive.

Kaže da je ponosna zbog te borbe i da ona i dalje traje, da je sada teže nego ikada i da će biti teško dok ne dođe vakcina, a Srbija će, kako kaže, biti među onim zemljama koje će među prvima dobiti vakcinu.

"Nećemo štedeti ni novac ni političke veze da dođemo do vakcine i do ozdravljenja", poručila je Brnabić.

Kaže da niko u svetu ne zna sa čime se suočava kada se govori o virusu, ali ponavlja, da će se, kada prođe sve, videti kako je balansirano između zdravlja i ekonomije i šta je sve urađeno.

"Svako pozivanje na ličnu odgovornost sada ne bi bilo objektivno i to ne bi izašlo na dobro", ocenila je ona.

Primetila je i da "oni koji su prekinuli aplauz lekarima lupanjem", jer su uvedene restriktivnije mere sada kritikuju zato što nisu restriktivnije i što se tobože zakasnilo sa merama.

"Ako postoji jedna pozitivna stvar, to je da je svako pokazao pravo lice i koliko su važni ili ne životi ljudi u odnosu na političke poene. Treba da razgovaramo kada se sve ovo završi, da pogledamo šta smo uradili, kako smo prošli i da vidimo ko je radio dobro, a ko loše", rekla je Brnabić.

Zukorlić je naveo i da je ohrabren zbog najavljene borbe protiv organizovanog kriminala, međutim, pitao je Brnabić, da li je tačno da se za hapšenja u Novom Pazaru znalo još krajem prošle godine i da se čekalo da prođu izbori.

Premijerka je to odbacila kao lažnu vest.

Poslanici vladajuće koalicije podržavaju izbor Brankice Janković za Poverenika

Skupština Srbije počela je raspravu o izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a za tu funkciju predložena je Brankica Janković.

Janković je nedavno na Odboru za ustavna pitanja zahvalila poslaničkoj grupi Srpske napredne stranke zbog toga što ju je prepoznala kao kandidatkinju koja može da odgovori na zahteve koji se stavljaju pred Poverenika.

Kada je reč o budućim prioritetima, ona je dodala da su oni diktirani zakonskim ovlašćenjima i da će najpre da razmatra pritužbe koje su stigle u periodu od kada joj je prestao mandat do sada.

Janković je istakla da će posvećeno raditi sa najosetljivijim grupama i dati im podršku u vezi sa epidemiološkom situacijom.

Najavila je saradnju sa svim državnim organima i organizacijama civilnog društva.

Janković kaže da će nastaviti da radi po pritužbama, navodeći da je do sada bio vrlo visok stepen postupanja organa po preporukama Poverenika.

Takođe, organizovaće, kaže, okrugle stolove, debate i dijaloge u koje će uključiti sve partnere, ministarstva, medije i druge.

Podrška Brankici Janković za Poverenika

Poslanici vladajuće koalicije podržavaju izbor Brankice Janković za Poverenika za zaštitu prava ravnopravnosti.

Zamenica šefa poslaničke grupe SNS Sandra Božić ocenila je da se Janković zaista zalaže za borbu protiv diskriminacije i da "živi" priču ravnopravnosti.

Navodeći da je veliki broj preporuka Brankice Janković usvojen u prethodnom periodu, Božić je kazala da je kandidatkinja za Poverenika našla način da u svom radu dođe do suštine.

"Suština rada vaše institucije jeste zaštita manjinskih i ljudskih prava. To je najveći delokrug vašeg rada", rekla je Božić i podsetila da je rasprava o izboru Poverenika došla dan nakon što je obeležen 25.novembar -Dan borbe protiv nasilja prema ženama.

Ona je poručila da postoji obaveza da se razgovara o tome na koji način treba kao društvo da se izborimo da se žene osećaju bezbednije i da se spreči femicid.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da će socijalisti podržati Janković za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, citirajući njenu izjavu koja se nalazi na sajtu tog nezavisnog državnog organa u kojoj se, između ostalog, kaže da kada se govori o ravnopravnosti, mora se misliti o slobodi i istini i sagledavanju stvarnosti u kojoj živi svaki pojedinac.

On je dodao da su jednakost i sloboda za svakog čoveka temeljni principi i da će se raditi na borbi protiv diskriminacije.

Milićević je podsetio da je Ustavom i Zakonom o sprečavanju diskriminacije definisano da svi uživaju jednaku zaštitu bez obzira na lične razlike po bilo kom osnovu, navodeći da je uloga Poverenika važna i u preventivnom smislu.

On je izrazio zadovoljstvo zato što je Narodna skupština jedna od pet u Evropi po broju "pripadnica lepšeg pola". "To je jako važno, jer su žene vrlo često i hrabrije i mudrije i snažnije", primetio je Milićević.

Izraz "pripadnice lepšeg pola" zasmetao je Sandri Božić koja je navela da joj je jasno da Milićević to nije rekao sa zlom namerom, te da je hteo da na jedan način iskaže i ono što je de fakto istina, ali da takva fraza nije primerena.

"Molim vas, da u ime svih nas dama, koje vodimo računa o ovoj temi i pazimo kako se izražavamo i pokušavamo da budemo rodno senzitivni , da ne govorite pripadnice lepšeg pola. Mi nismo ovde ni što smo lepe, ni što smo manje lepe, već zato što imamo određene kvalitete za koje smo se kvalifikovale na određenim listama", rekla je Božić.

Poslanica SDS Samira Ćosović ocenila je da je Brankica Janković dobro obavljala svoj posao i da je sa razlogom ponovo predložena za novi mandat.

"Nadam se da ćete i u narednom mandatu biti uspešni. Želim vam sto manje pritužbi, a nama iz SDPS borba za poštovanje ljudskih prava je od ključnog značaja i vrednosti u političkom delovanju", rekla je Ćosović.

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju više kadrovskih rešenja, između ostalog, trebalo bi da konstatuju prestanak funkcije jednog člana Fiskalnog saveta, da izaberu nove članove i zamenike članova skupštinskih odbora koje su podnele poslanička grupa SPS, Jedinstvene Srbije i SPAS-a. Na dnevnom redu je i sastav Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podneo predsednik Narodne skupštine. Poslanici će utvrditi sastav stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama, a glasanje se očekuje danas.

O napadima na Vučića i njegovu porodicu

Poslanik Srpske napredne stanke Milenko Jovanov i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije postavili su danas pitanja nadležnim organima povodom, kako su naveli, napada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu.

Jovanov je rekao da ne može da se saglasi sa Milićevićem da je reč samo o kampanji isfrustriranih ljudi, navodeći da to najbolje pokazuje koliko su se svi navikli na takvu kampanju i koliko nikom nije stalo šta ko govori o porodici predsednika.

Jovanov je kazao da je zamolio šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića da danas postavi pitanje, jer je, kaže, pre pet dana plaćeni ubica Čaba Der izjavio mađarskim istražnim organima da je od dva kriminalna klana dobio ponudu da izvrši atentat na Aleksandra Vučića.

Vest je, kaže Jovanov, prošla "ispod radara" i bez komentara, te dodao da nema političkog ubistva bez političke pozadine.

Jovanov je podsetio i na naslovnu stranu jednog nedeljnika na kojoj je snajper bio uperen u glavu predsednika Vučića.

Navodeći da je Vučić "stao na žulj" kriminalcima kada im je objavio rat, Jovanov je kazao da takvi kriminalci traže političku podršku i dodao da im se neki ljudi sami nude, kao i da se stvara atmosfera da malo ko reaguje ako bi se desilo nešto tako.

Jovanov je, aludirajući na obraćanje Dragana Markovića Plame, kazao da se u skupštini u prethodnih nekoliko dana govorilo o ceni junadi i o tome gde je sve gostovao doktor Predrag Kon, a da niko nije pomenuo čoveka kome je nuđen novac da ubije Vučića

Milićević je rekao da je predsednik Vučić za njega i njegovu porodicu u veoma teškom periodu bio podrška, jer zna da je, kako kaže, porodica sve za razliku od onih koji se opredeljuju za mržnju.

"Danas, pre svega kao čovek, ne mogu da ostanem nem i da samo posmatram sve kvazi političare na šta su sve spremni zarad političkih poena i da bi politički profitirali", rekao je Milićević i dodao da se nastavlja brutalna kampanja protiv Vučića i njegove porodice.

On je dodao da je reč o saborcima "kvazi političkog lidera Dragana Đilasa", a među njima Srđan Nogo koji je za političku javnost prestao da postoji.

"Nastavlja se sa monstruoznim napadima na predsednika i njegovu decu", podvukao je Milićević i ocenio da to nije političko ponašanje.

Milićević je rekao da nije slučajnost što se sve dešava u trenutku kada Vučić objavljuje rat mafiji.

Poslanik Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka Šaip Kamberi pitao je MUP koliko je građana pasivizirano u opštini Medveđa, primetivši da su pre 2018.godine Albanci imali osam odborničkih mandata, a posle toga tri.

On smatra da je reč o brisanju iz evidencije, što je, kaže, nedemokratski i antiustavni proces.

Bajatović izazvao polemiku SNS i SPS

Poslanik SNS Miloš Banđur kritikovao je danas to što su socijalisti predložili Dušana Bajatovića za člana Parlamentarne delegacije ODKB (Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti), a socijalisti "primetili" da ipak ima opozicije u parlamentu.

Banđur je rekao da je Bajatovića samo jednom video u skupštini i da je čak zakasnio kada se glasalo za predsednika Narodne skupštine, a sada, kako kaže, vidi da je u parlamentarnoj delegaciji ODKB.

"Ne znam zašto? Da li neko hoće da nametne utisak da Rusi ne mogu da žive bez Bajatovića ili da jednostavno, bilo šta što se tiče Rusije i odnosima sa Rusima, mora da ima komponentu koja se zove direktor Srbijagasa gospodin Bajatović. Nejasno mi je da neko ko nije aktivan biva i delegiran", rekao je Banđur, dodajući da je to njegovo lično mišljenje.

Banđur je takođe primetio da na sednicama nema ni Stefana Krkobabića (PUPS) a i on je, kaže, u sastavu neke delegacije. "Znamo da tu postoje neke srodničke veze koje nije potrebno objašnjavati", rekao je Banđur.

On je primetio da sve što čine manji koalicioni partneri se pripisuje SNS koja se u suštini, tvrdi, najkorentnije ponaša.

Odgovorio mu je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić:

"Ko kaže da nema opozicije u skupštini? Šalim se, naravno. Pošto sam ja predlagač ovog akta o kojem ste govorili, dozvolite mi da kažem da sam dobio usaglašen predlog koji su dogovorile sve poslaničke grupe i shodno tome nisam insistirao niti sagledavao, ni personalna pitanja, niti pitanja međusobnog dogovora kojoj će političkoj grupi da pripadne koje mesto".

Dačić je rekao da ne ulazi u to koga su predložile poslaničke grupe, niti je, kaže, njegovo pravo da se u to meša, ali da uvaži da poslanik SNS ima pravo na svoje mišljenje.

Zamenica poslaničke grupe SPS Snežana Paunović objasnila je kolegi Banđuru da je Dušan Bajatović koji je, kaže, pomenut kao neko ko nije prisutan, pozitivan na korona virus i da zbog toga nije dolazio u parlament.

"Neprikosnoveno je pravo poslaničkih grupa da između sebe izaberu svoje predstavnike u delegacijama. U tom smislu dozvolićete socijalistima pravo da delegiraju na način na koji procenjuju da je najpametnije", rekla je Paunović.

Ona je dodala da su šefovi poslaničkih grupa razgovarali o svakom članu delegacije i usaglasili sastav delegacija.

"Jako je važno naglasiti da ovaj parlament, lepo ste to predsedniče rekli, ipak ima opozicije, ali je besmisleno komentarisati ljude na način na koji je to kolega probao da uradi. Još je besmislenije ukoliko imamo svest o tome da su šefovi poslaničkih grupa razgovarali o svakom članu delegacije", navela je Paunović.

Sandra Božić (SNS): Ko je Gojko Đilas?

Poslanica Srpske napredne stranke Sandra Božić pozvala je danas CINS, KRIK, BIRN i druge istraživačke mreže da se pozabave imovinskom kartom brata Dragana Đilasa, Gojka Đilasa, kao i na koji način je došao do velikog broja nekretnina.

Božić je u Skupštini Srbije pročitala spisak od 20-ak nekretnina koje poseduje Gojko Đilas u Beogradu i dodala da brat Dragana Đilasa ima upravljačka prava u četiri kompanije i jednu u svom vlasništvu koja je registrovana u jednom američkoj državi.

"Ne čudi što javnost ništa ne zna o bratu Dragana Đilasa, jer se SNS, za razliku od Marinike Tepić i Dragana Đilasa, nikada nije obračunavala sa neistomišljenicima na takav način", rekla je Božić.

Ona je tokom rasprave o izboru za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti upitala šta je sa ljudskim pravima predsednika Aleksandra Vučića, čijeg brata Andreja Vučića svi znaju, samo zato što je brat predsednika.

Ona je pokazala fotografiju brata Dragana Đilasa, Gojka i ocenila da verovatno niko ne zna o kome se radi.

"Vidite, o tajkunskoj braći se ne govori, zato se priča o predsednikovom bratu. Koliko puta ste čuli da poseduje restorane, pekare, zemlju po Vojvodini, koliko puta su sami sebe demantovali? Ali se o bratu Dragana Đilasa ne govori. Je l' to zabranjena tema?", upitala je Božić i dodala da svi takođe znaju kako se zovu deca predsednika, jer se o njima neprestano piše i govori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.