Uspešan nastavak saradnje parlamenata AP Vojvodine i Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešan nastavak saradnje parlamenata AP Vojvodine i Republike Srpske

Delegacije službi Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa generalnim sekretarima Nikolom Banjcem i Nebojšom Zgonjaninom održale su danas sastanak na kome se razgovaralo o nastavku konstruktivne saradnje dve službe i dva parlamenta.

U prisustvu poslanika koji čine deo Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Milana Vlaisavljevića i Pavla Budakova, na sastanku je potpisan okvirni plan saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << službi dva parlamenta za 2020. godinu u cilju dalje razmene iskustva i unapređivanja samog procesa rada.

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac istakao je da saradnja dve službe treću godinu za redom postaje sve intenzivnija i dodao da je organizovana zajednička edukacija za zaposlene u oblasti finansijskog upravljanja i kontrole.

„Veoma me raduje što će tokom sledeće nedelje i u Narodnoj skupštini Republike Srpske biti oformljena Poslanička grupa prijateljstva sa Skupštinom AP Vojvodine koju će činiti predstavnici svih parlamentarnih stranaka“, rekao je Banjac.

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Zgonjanin ocenio je da saradnja dve službe nije samo potpisan papir nego je prešla u razmenu primera dobre prakse i iskustava između zaposlenih, a sa ciljem profesionalnijeg obavaljanja posla u službi građana.

„Velika je stvar kada znate da imate nekoga na profesionalnom nivou da razmenite znanja i nedoumice. To daje službi i zaposlenima pomoć u obavljaju posla, dozu samopouzdanja i utiče na njihovu efikasnost“, poručio je Zgonjanin.

Nakon sastanka, kao rezultat saradnje službi dva parlamenta i pružanja podrške saradnji institucija, potpisan je i Memorandum o saradnji Razvojne agencije Bačka i Opštine Ribnik kojim je predviđeno pružanje pomoći u pisanju projektne dokumentacije u oblasti razvoja turizma.

Službe Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske potpisale su Memorandum o saradnji 2017. godine na osnovu kojeg se, između ostalog, jednom godišnje donosi okvirni plan rada. Od tada stručne službe dva parlamenta redovno održavaju sastanke i zajednički pružaju podršku institucionalnoj saradnji dva parlamenta.

Vojvodina nastavlja podršku srpskim institucijama u regionu

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo danas su se sastali s predstavnicima institucija iz RS, Federacije BiH, Kosova i Metohije i Hrvatske povodom predstojećeg "Sajma zavičaja-zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu", koji će se održati sutra na Novosadskom sajmu.

Na sastanku je razgovorano o produbljivanju saradnje i aktivnosti svih relevantnih aktera u regionu kako bi se osim podrške programima koji imaju za cilj očuvanje nacionalnog identiteta, tradicije i promociju kulturnog nasleđa srpskog naroda u regionu, dao dodatni impuls i povezivanju ključnih činalaca u oblasti privrede, turizma i kulture.

Bjelić je kazao da su sajamske manifestacije dobra platforma za umrežavanje privrednih subjekata u brojnim oblastima a posebno u oblastima privrede kulture i turizma koje se po drugi put promovišu u okviru "Sajma zavičaja".

On je izrazio uverenje da će manifastacije poput ovih, osim zavičajnih okupljanja podstaći i saradnju srpskog naroda u regionu kroz ostvarivanje poslovnih kontakata i intenzivnijeg privrednog umrežavanja .

Podsetio je da je Pokrajinska vlada u protekle četiri godine preko konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti tradicionalnog narodnog stvaralštva Srba u Vojvodini i kulturnog nasleđa Srba u regionu, usmerila preko 40 miliona dinara i apelovao da se predstavnici srpskih institucija i naroda u regionu aktivno uključe u predlaganje projekata koji će doprineti konkretnoj saradnji.

Ćutilo je najavio je da posetioce u Master centru Novosadskog sajma sutra očekuje bogata ponuda više od 100 izlagača kao i preko 300 učesnika kulturno-umetničkog programa.

Danas je potpisan i Sporazum o saradnji između opštine Ribnik iz Republike Srpske i Razvojne agencije Bačke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.