Uređeni Karlovački dunavac spremno čeka ljubitelje prirode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređeni Karlovački dunavac spremno čeka ljubitelje prirode

Na lokalitetu Karlovački dunavac u Sremskim Karlovcima, organizovana je završna akcija uređenja tog prostora, postavljanjem informativnih tabli i korpi za otpad. Brojnim akcijama, Pokret gorana Vojvodine i preduzeće "Vojvodinašume", žele da približe tu oazu svim ljubiteljima prirode.

Tokom cele letnje sezone, radilo se na uklanjanju invazivnih vrsta biljaka i uređenju staze, a postavljen je i drveni mobilijar za sedenje. Današnjom poslednjom aktivnošću, postavljane su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << edukativno-informativne table, korpe za otpad, a radilo se i na redovnom održavanju zelenih površina. Sve kako bi ponovo ljude privoleli lepotama prirode.

"Ono što mi želimo jeste da prirodu, Dunav i sve aktivnosti koje se ovde sprovode omogućimo Karlovčanima i drugim posetiocima. Ovde svakako možete da pešačite, trčite, posmatrate ptice, fotografišete, vozite se biciklima, uživate u vožnji kanuima, katamaranom i to je nešto na šta smo mi ponosni", kaže Đurđica Simin, stručni saradnik Pokreta gorana Vojvodine.

Dunavac je područje koje predstavlja granični deo specijalnog rezervata prirode Koviljsko-petrovaradinski rit i ovakvih mesta je zaista malo. Pored toga što je posetiocima omogućen ugodan boravak u ovoj oazi, edukativne table su tu da skrenu pažnju na vrednosti tog područja, kao i važnost očuvanja vlažnih staništa.

"Ono što je možda poražavajuće za sve nas jeste da 60 odsto dece iz Sremskih Karlovaca nikada nije izašlo na Dunav i to je nešto na čemu moramo dalje raditi. Znači u ovom segmentu edukacije približavanja zaštite prirode široj javnosti je negde misija i Pokreta Gorana i nas", objašnjava Ivana Vasić, stručni saradnik za zaštićena područja JP "Vojvodinašume".

Pokret Gorana bio je jedan od važnih učesnika Vojvodinašume i u pošumljavanju Koviljskog rita prošle godine, a za 20 dana će se ponovo sprovesti ista akcija na toj lokaciji. To je samo još jedna u nizu aktivnosti kako bi se svi ti biseri prirode sačuvali i skrenula pažnja na njihovu nemerljivu vrednost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.