Umetnici sa Petrovaradinske tvrđave otvorili ateljee novim izložbama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2022, 18:59

Umetnici sa Petrovaradinske tvrđave otvorili ateljee novim izložbama

Umetnici sa Petrovaradinske tvrđave otvorili su svoje ateljee novim izložbama, proslavljajući 70. godina od kako su zauzeli vojne bedeme iznad grada pretvarajući ih u umetničke radionice sa preko 100 ateljea.

Nesumnjivo je da je priznanju Novosadske prestonice kulture najviše doprinela najveća prirodna kolonija slikara u Evropi koja može da se pohvali sa preko 15 hiljada umetničkih dela.

Gotovo deset generacija umetnika počevši od Jove Soldatovića, Boška >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Petrovića i Miroslava Antica svedoči o velikom uzletu umetnosti u Novom Sadu. Dela 500 umetnika nalaze se u najpoznatijim svetskim muzejima i privatnim kolekcijama.

Petrovaradinska tvrđava odoleva jedino naletima kreativnog potencijala umetnika, i tako je već 70 godina.

Nobelovac Ivo Andrić nadahnuo se u bezvremenom zalasku sunca sa Petrovaradinskog obeliska, jer kako je između ostalog zapisao "Ovde je vreme nepromenjeno".

26. godišnja izložba udruženja Likovni krug posvećena je pre svega mladim umetnicima, koji nastavljaju tradiciju svojih prethodnika.

Ana Leda Pop, dizajnerka tekstila predstavlja se tapiserijom, zajedno sa vajarkom Suzanom Stanković, a Miroslav Nonin najavljuje svoju izložbu u otvorenom ateljeu za 11. avgust, da bi posle toga bio predstavljen film o velikom slikaru i konzervatoru Dušanu Noninu, zaslužnom za preseljenje manastira Piva.

Tvrđava nadvisuje umetnički horizont Novog Sada zalascima sunca sa svojih bedema.

Krugovi kruga, izložbe u otvorenim ateljeima u boemskom štimungu velike kazaljke sata očekuju svoju publiku tokom avgusta širom otvorenih vrata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izložba umetničkih radova Boška Petrovića u Novom Sadu od 11. avgusta

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Avg.2022, 11:43

Izložba umetničke zbirke Boška Petrovića biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 11. avgusta, povodom 100. godišnjice rođenja i 40 godina od smrti tog umetnika, saopštili su danas organizatori.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.