Ukinuta vanredna situacija u Kikindi i Banatskoj Topoli

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta vanredna situacija u Kikindi i Banatskoj Topoli

Na jednom delu teritorije Grada Kikinde i u Mesnoj zajednici Banatska Topola ukinuta je vanredna situacija proglašena tokom maja nakon obilnih padavina i grada koji je dobrim delom pogodio atar. Komisija za procenu završila je uviđaj, a rezultati su poslati Ministratsvu poljoprivrede. Nakon toga, biće poznati i prvi koraci saniranja štete.

Nezapamćeno nevreme tokom maja napravilo je velike probleme žiteljima Bašaida kod Kikinde, a obilne padavine, pa potom i grad pogodili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su dobar deo atara kada je oštećen suncokret, kukuruz, a na pšenici se zbog puno vode pojavile bolesti. Meštani tog sela potom su prijavili slučaj Komisiji za procenu štete, a do tada se situacija znatno promenila na bolje, iako poljoprivrednici, ali i drugi stanovnici posledice još uvek osete.

''Koji god je klas pogođen on je sada prazan i bolestan. To je već tri puta tretirano potiv bolesti, ali nakon grada ne vredi ništa'', rekao je Branko Ćirić, poljoprivrednik iz Bašaida.

''U Bašaidu se ne pamti takvo nevreme. Vetar je čupao iz panja drva i to nikada nije bilo'', rekao je Miroslav Popov, Bašaid.

Loše su prošli i stanovnici Banatske Topole gde je u toku jednog dana palo više od 50 litara kiše po kvadratnom mestru. Posledice u ataru i nakon suvog vremena još uvek su vidljive, a pored njiva, jak vetar naneo je štetu i na objektima.

''Led je napravio veliki problem po baštama i njivama, ali i po kućama je dosta štete napravio'', rekla je Marija Ač, Banatska Topola.

Tokom maja na području Kikinde palo je 210 litara kiše po kvadratnom metru, šteta u polju i na objektima je evidentna i to je bio razlog da se proglasi vanredna situacija. Ona je sada ukinuta, a čeka se odgovor resornog Ministarstva. Dok se čekaju dalji koraci Ministarstva, situacija u ataru se donekle poboljšala. Primetna su mesta na kojima je bilo vodoleži i tu je došlo do presejavanja.

''U fazi je presejavanje parcela, odnosno sanacija štete. Na velikom delu atara one štete koje su pričinjene su sada sanirane'', rekao je  Aleksandar Pap, Poljoprivredna stručna služba Kikinda.

Vanredna situacija u pojedinim delovima Kikinde i u Banatskoj Topoli proglašena je 21. maja, a odlukom gradonačelnika ukinuta je 10. juna. U Gradskoj upravi u Kikindi sada traže modele pomoći kako bi se šteta u nekoj meri i nadoknadila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.