Ujedinjenje novosadskih feminističkih i srodnih inicijativa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjenje novosadskih feminističkih i srodnih inicijativa

Tridesetak novosadskih feminističkih i srodnih inicijativa, kao i pojedinki koje se bave ženskim pitanjima prisustvovalo je sastanku na kom je doneta odluka o ujedinjenju i zajedničkom delovanju.

Često nepoštovanje zakona povodom zaštite žena i dece od svih vrsta nasilja, vrlo slabo ili nikako plaćen ženski rad radnica ili pak samostalnih umetnica, kao i neregulisani socijalni statusi, neregulisana zdravstvena zaštita mnogih žena, sati neprepoznatog/podrazumevanog ženskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rada, nikakva kontrola o načinima medijskog izveštavanja o nasilju nad ženama i decom, slabije mogućnosti umetnica iz različitih oblasti da žive od svog rada, diskriminacija (od sistemskog ignorisanja do fizičkog nasilja) žena iz „manjinskih“ zajednica, samo su neka od ključnih pitanja ovog društva.

Sastanku su prisustvovale dugogodišnje aktivistkinje, kao i zainteresovane aktivistkinje koje u rad ulaze sa snažnim entuzijazmom, spisateljice, muzičarke, teoretičarke, nastavnice, profesorke Univerziteta, novinarke novosadskih medija, umetnice iz različitih oblasti, kao i kustoskinje koje rade samostalno ili unutar institucija, „male“ preduzetnice, predstavnice organizacija koje se bave socijalno – političkom podrškom ženama (SOS Novi Sad, Iz Kruga Vojvodina, Irida – godinu dana stara organizacija koja se bavi rodnom edukacijom mladih), kao i Centar za ženske studije “Mileva Marić Ajnštajn”, predstavnice organizacija koje se bave podrškom LGBT zajednici „Grupa Izađi“, osobama sa invaliditetom Filmski festival Uhvati film, predstavnica Združene akcije Krov nad glavom - kolektiv koji okuplja organizacije i pojedince/ke ujedinjene u borbi za pravo na stanovanje, predstavnica Centra Srce koji se bavi prevencijom samoubistva, i takođe  predstavnice organizacija koje se bave umetnošću, kao i podrškom ženama u umetnosti (Kolektiv Pokretnica, Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija“, Inicijativa Cracker).

U svim ovim inicijativama, većina akterki su žene ili su ovo potpuno ženski kolektivi, i mnogi rade preko deset ili dvadeset godina, i to u teškim finansijskim uslovima, i lošim ili nikakvim infrastrukturnim uslovima.

Udruživanje u osnovi će biti: kontinuirana razmena međusobnih informacija, razmena podrške u vidu znanja i mogućnosti, budno praćenje opšteg i pojedinačnog stanja i blagovremene akcije u odnosu na lokalne i druge događaje koji se tiču pozicije žena, kao i zajedničko stvaralaštvo i organizovanje dešavanja koja će promovisati umetničko stvaralaštvo.

Tokom sastanka je istaknuto upravo i to umetničke prakse nisu odvojene od socijalnih, kako zbog uslova života u kojima npr. žive umetnice kao žene u društvu, tako zbog strategija umetničkih praksi koje se koriste u socijalnim akcijama.

Potreba za intenzivnijom međusobnom podrškom pokazala se kao elementarna, ali je poslužila i kao podsećanje na postojeću, svakodnevnu žensku solidarnost, i kao poziv na jačanje jedinstva među ženama uopšte.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.