Urednik portala IN4s pušten da se brani sa slobode - zavera koordinisana iz američke ambasade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urednik portala IN4s pušten da se brani sa slobode - zavera koordinisana iz američke ambasade

Urednik podgoričkog portala IN4s Gojko Raičević pušten je danas, nakon saslušanja, da se brani sa slobode, prenele su podgoričke Vijesti.

Raičević i urednik portala Borba, Dražen Živković, sinoć su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje panike i nereda, zbog objavljivanja vesti da se u Vili Gorica dogodila eksplozija.

U Osnovnom državnom tužilaštvu u toku je saslušanje Živkovića.

Raičević je nakon saslušanja u ODT-u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao da je jasno da je njegovo hapšenje "zavera između policije tužilaštva, sudstva" koja je, kako kaže, koordinisana iz američke Ambasade u Podgorici.

"To sam rekao i na saslušanja, a reći ću i vama. Ovo je zavera između policije, tužilaštva, sudstva koja je koordinisana od američke Ambasade. Nije slučajno da su sinoć uhapšeni kolega Dražen Živković, i ja. To je ako se sećate najavila preko okruglog stola i Džudi Kuo, službenica ambasade SAD", rekao je Raičevič.

Dodao je da je "jasno svima da sam ja bio sledeći nakon hapšenja Anđele Đikanović".

Raičević je kazao i da ne zna "ko je inspirator akcije policija ili tužilaštvo".

"Smatram da će se to znati u narednih par dana", rekao je.

On je rekao da je sve ovo posledica pitanja koja je poslao vladi u vezi sa hapšenjem Đikanovićeve i izglasavanjem Zakona o slobodi veroispovesti.

Raičević tvrdi i da je informacije o eksploziji u vili Gorica proverio iz dva izvora.

Njegov pravni zastupnik - advokat Vladan Bojić tvrdi da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je kod nekoga izazvalo paniku to što je objavljena vest do eksploziji u toj vili.

Ispred zgrade u kojoj se odvija saslušanje nalazi se više opozicionih poslanika.

Iz policije je demantovano da je u Vili Gorica odjeknula eksplozija, već da je reč o manjem elektro kvaru koji je ubrzo saniran.

Linta: Ukinuti pritvor urednicima

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta najoštrije osuđuje hapšenje glavnih urednika portala i traži da im nadležni sud u Podgorici ukine pritvor i pusti ih na slobodu.

"Obojica su uhapšeni jer su tobože izvršili krivično delo izazivanja panike i nereda zbog objavljivanja vijesti da je u Vili Gorica došlo do eksplozije. Uprava policije je demantovala da se desila eksplozija već da se radio elektro kvaru. Dakle, nije bilo nikakvih posledica objavljenog teksta niti je nastupila bilo kakva panika i nered", navodi Linta u izjavi koju je dostavio medijima.

Linta ističe da je apsolutno jasno da se radi o brutalnom napadu crnogorske vlasti na dva srpska portala s ciljem zastrašivanja njihovih novinara, gušenja medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Očigledno je, dodaje, da režimu u Podgorici sve više smeta istinito i profesionalno izveštavanje oba portala o anticivilizacijskom i antipravoslavnom zakonu o slobodi veroispovesti i mirnim, dostojanstvenim i veličanstvenim okupljanjima i protesnim šetnjama velikog broja građana bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Linta daje punu podršku redakcijama i novinarima IN4S-a i Borbe da ne podlegnu pritiscima i atmosferi straha koju stvara vlast i da nastave profesionalno i odgovorno da informišu građane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.